- Vi lever ikke av oppmerksomhet

Oljebransjen er spent på hvordan Frp's skarpe profil Sylvi Listhaug vil framstå som olje- og energiminister.

NY MINISTER: Sylvi Listhaug overtar det mektige olje- og energidepartementet etter partikollega Kjell-Børge Freiberg. Video: Dagbladet Vis mer
Publisert

I dag ble det gjort endringer i regjeringen under ekstraordinært statsråd på Slottet. Terje Søviknes er ny eldre- og folkehelseminister etter Sylvi Listhaug. Hun erstatter på sin side Kjell-Børge Freiberg som olje- og energiminister.

- Sylvi Listhaug blir den fjerde olje- og energiministeren under Erna Solberg som regjeringssjef. Og det er jo andre departement som har byttet oftere, så dette skal nok gå bra.

Kommunikasjons- og næringspolitisk direktør Tommy Hansen i interesse- og arbeidsgiverorganisasjonen Norsk olje & gass understreker at han vil vente og se før han feller noen dom over Listhaug som olje- og energiminister.

- Jeg har ikke lyst til å bidra til å felle noen dom før en ny statsråd har fått satt i gang, slik jeg ser tendenser til i de første kommentarene. Nå må hun få lov til å sette seg inn i sakene som ligger på statsrådens bord, så får vi se hva hun leverer, sier Hansen til Børsen.

Ulik grad av synlighet

Bransjeorganisasjonen venter ikke de store politiske endringene som følge av statsrådsbyttet.

- Det er jo ikke vedkommende statsråds personlige politikk som føres, men regjeringens, så vi forventer ikke noen ny linje.

- Men muligens noe tydeligere i offentligheten enn forgjengeren?

- Dette er jo en næring som med rette utfordres. Det har også noen positive sider. Så har vi politikere med ulik grad av synlighet. Vi får felle dom når vi ser hvordan det blir.

- Er det en fordel for dere om Listhaug fortsetter å levere på tydelighet?

- Vår næring lever ikke av oppmerksomhet, vi lever av hydrokarboner.

- Og forgjengeren?

- Vi har hatt et usedvanlig godt forhold både til avtroppende statsråd og til departementet. Det tror og håper vi vil fortsette, sier Hansen.

Forsvarte Listhaug

På pressekonferansen i dag takket statsminister Erna Solberg av Kjell-Børge Freiberg som olje- og energiminister. Han skal nå tilbake til Stortinget.

Samtidig ble statsministeren konfrontert med at Listhaug i 2011 sa at det ikke er bevist at menneskeskapte co₂-utslipp førte til klimaendringer.

- Sylvi Listhaug er ikke en klimafornekter, sa Solberg.

Hun beskyldte journalister for å ikke ha satt seg inn i hva Listhaug faktisk har sagt.

Mer energi, mindre olje

Energianalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets håper Listhaug blir litt mindre oljeminister og litt mer energiminister.

Oslo 20160906.
Energianalytiker Tina Saltvedt og Nordea Markets presenterer prognoser for norsk og internasjonal økonomi på en pressekonferanse.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Oslo 20160906. Energianalytiker Tina Saltvedt og Nordea Markets presenterer prognoser for norsk og internasjonal økonomi på en pressekonferanse. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

- Det er et stort behov for at man ser på hvordan verdens behov for energi endrer seg, og hvordan klimaendringene krever at vi endrer vårt energiforbruk. Jeg håper at den nye olje- og energiministeren ser på energi i en bredere forstand enn man har gjort så langt. Men jeg tviler, for hun er jo fra samme parti som forgjengerne, sier Saltvedt til Børsen.

- Listhaug har flere ganger markert seg tydelig i debatten. En fordel om hun fortsetter med det?

- Avgåtte Kjell-Børge Freiberg var noe tilbaketrukket, mens forgjengerne hans igjen jo var litt mer framtredende. Det viktigste, og det jeg håper på, er en kunnskapsbasert tilnærming både til klimapolitikken og energipolitikken.

KLIMAENDRINGER: Statsminister Erna Solberg (H) sier Sylvi Listhaug (Frp) tror på menneskeskapte klimaendringer. Reporter: Steinar Solås Suvatne. Video: Elias Kr. Zahl-Pettersen / Dagbladet Vis mer

Stor eier

Equinor hilser den nye statsråden og storeieren velkommen.

- Vi gratulerer Listhaug med utnevnelsen med ønske om en like god dialog som vi har hatt med tidligere statsråder, sier kommunikasjonsdirektør Bård Glad Pedersen til Børsen.

- Noen forventninger?

- Olje- og energidepartementet er en stor forvalter av statens eierskap i Equinor og legger rammebetingelser for vår bransje. Da er det ikke naturlig at vi kommenterer den type spørsmål.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer