Konsekvenser av innstramminger

- Vi ligger i fosterstilling

Ufattelige 175 000 arbeidsplasser er berørt av det nasjonale skjenkeforbudet. Hvem overlever?

Kristin Krohn Devold er direktør i NHO Reiseliv. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Kristin Krohn Devold er direktør i NHO Reiseliv. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert

Lukkede dører er det gjennomgående svaret fra hotell- og restaurantbransjen etter nyheten om det nasjonale skjenkeforbudet tirsdag kveld.

Da kan det være nyttig å se hvordan dette smitteverntiltaket har slått ut i Oslo - som allerede har ukesvis med tørrlagt uteliv bak seg.

- 175 000 personer jobber innen reiselivsrelaterte næringer her i landet. Av disse er drøyt 100 000 innen hotell- og servering. Ser vi hele bransjen under ett, sier halvparten av bedriftene at de frykter konkurs. For Oslo, som har vært nedstengt mye lengre tid, frykter hele sju av ti at de kan gå konkurs.

Nøkternt, men dramatisk, oppsummerer NHO Reiseliv-direktør Kristin Krohn Devold to av nøkkeltallene fra organisasjonens ferskeste medlemsundersøkelse, tatt opp før de siste rundene med nedstenging.

- Det er et sinne og en fortvilelse fra nord til sør i landet. Ett år inn i pandemien har alle brukt opp det de måtte ha hatt av penger. Hele bransjen vår ligger i fosterstilling, sier Krohn Devold til Børsen.

Uoverskuelig

Ivar Horneland Kristensen er administrerende direktør i hovedorganisasjonen Virke. Han utfyller gjerne bildet som tegnes av Krohn Devold.

- Denne tredje smittebølgen rammer ekstra hardt for bransjer som allerede har fått den største smellen - altså innen servering, opplevelser og overnatting, sier han til Børsen.

Den siste omdreiningen med forsterkede smitteverntiltak gjør det umulig å anslå konsekvensene for en allerede hardt presset bransje, mener Virke-toppen, som likevel gjør et forsøk på å sette ting i perspektiv:

- Vi vet at det forsvant 50 000 jobber i privat sektor i 2020. Hele 98 prosent av disse ble borte i handels- og tjenestenæringene. Og av alle oppsigelser under pandemien, har en av fire kommet i 2021. Så selv om konkurstallene så langt ikke har vært dramatiske, så klarer vi ikke nå å overskue den fulle effekten av sluttnivået på denne pandemien.

- Hva legger du i det, litt mer presist?

- Kompensasjonsordningene dekker ikke alle kostnader. Og når 11 av de siste 15 ukene har vært totalt nedstengt i hovedstaden, så tærer det på allerede knappe reserver. Dessuten: De virksomhetene som nå stenger ned og som velger å permittere, må ut med ti dagers lønn og kostnader til tapt varelager. På toppen av dette skyver veldig mange en stadig voksende regning i form av utsatte skatter og avgifter foran seg, til ufattelige 8 prosent rente. Alt dette forventer jeg at finansministeren og Stortinget klarer å finne gode løsninger på, sier Horneland Kristensen.

Krisepakker bommer

Kristin Krohn Devold istemmer:

- Ett år inn i pandemien er det ikke penger igjen i kassa, konstaterer hun.

I tillegg til lønnsplikten ved permitteringer, trekker NHO-toppen fram et tiltak som hun mener i hvert fall må gjelde ut 2021:

- Serveringsmomsen må ned fra 25 prosent til de 15 prosentene som gjelder for takeaway. Om ikke det skjer, frykter jeg at gjenåpningen vil ta enda lengre tid enn nødvendig. For det tredje er det åpenbart at de varslede 500 millionene ekstra til kommunepotten langt fra er tilstrekkelig, sier hun.

STORTINGET: Etter dagens spørretime kunne statsminister Erna Solberg avsløre endring i påskeplanene. Reporter: Steinar Suvatne / Foto: Christian Roth Christensen Vis mer

Problemet, ifølge Krohn Devold, er nemlig at de kommunale krisepengene styres inn mot kommuner med ekstra høy ledighet. Det gjør at denne ordningen bommer totalt nå som hele landets hotell- og serveringsbransje må forholde seg til skjenkeforbud.

- En kommune som Hemsedal har like mange restauranter som Fredrikstad, men nesten ikke ledighet fordi fjellbygda henter inn sesongarbeidskraft fra hele regionen. Så når de nå er tvunget til å stenge ned, faller de likevel utenfor den kommunale støtteordningen, avslører Krohn Devold.

Ungdom og integrering

Krohn Devold serverer like godt noen flere tall som illustrerer den dype og alvorlige krisa for reiselivsbransjen, inkludert hotell og servering. Undersøkelsen er gjennomført før Viken-nedstenginga og dermed også før gårsdagens nasjonale skjenkeforbud:

  • På landsbasis sa fire av ti serveringsbedrifter at de slet med å betale regningene sine. I Oslo var andelen så høy som sju av ti.
  • Tre av ti reiselivsrelaterte bedrifter hadde stengt dørene på landsbasis. I Oslo var tilsvarende tall for serveringsbransjen sju av ti.

- Så vil jeg påpeke at innen overnatting og serveringsbransjen er hver tredje ansatt under 24 år. Og hele 43 prosent av de ansatte har utenlandsk bakgrunn. Det sier alt om hvor viktige disse virksomhetene er i et større samfunnsmessig perspektiv, sier Krohn Devold til Børsen.

Påskesmell

Virke-direktør Horneland Kristensen varter også opp med noen flere tall:

- Basert på antall skjenkebevillinger, tall hentet fra FHI, påvirker skjenkestoppen over 8 000 virksomheter. Disse sysselsetter om lag 46 000 personer. Vi anslår at rundt halvparten av disse blir umiddelbart berørt.

KLAR: Restauranteier Tommy Åsheim trodde nesten ikke det han hørte under helseministerens pressekonferanse i tomt lokale på Restaurant Laaven i Trysil. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet. Vis mer

At skjenkeforbudet kommer i påsken, har en forsterket negativ økonomisk effekt, understreker han:

- Det siste året før coronapandemien, i 2019, omsatte restaurant- og serveringsbransjen for like under 1 milliard kroner i påskeuka. Det var 11,5 prosent høyere enn uka før påske. I 2020 endte påskeomsetningen på om lag 165 millioner kroner, altså en reduksjon på 84 prosent sammenliknet med året før, sier Horneland Kristensen.

Håp om distrikts-effekt

Hvordan en eventuell kortvarig skjenkestopp vil slå ut i Nav-statistikken er han litt usikker på, men uansett vil arbeidsgiverne som permitterer ende opp med fulle lønnskostnader - i det som normalt ville vært ekstra innbringende dager.

- Vi skjønner behovet for å få kontroll på smitten, bare så det er sagt. Men denne nedstenginga handler ikke om tilbud og etterspørsel - den handler om at virksomhetene ikke får lov til å drive sin normale virksomhet, poengterer Virke-toppen.

Eller som Krohn Devold sier det:

- Det eneste mulige lyspunktet jeg kan finne i denne mørke tida, er at kanskje Stortinget nå vil våkne for alvor. Jeg ser ikke bort fra at man så langt har ansett krisa for servering og hotell som et Oslo-fenomen. Når det nå stenger i hele landet, kan det kanskje få fart på en del distriktsrepresentanter på Stortinget også. Jeg forventer faktisk det, at de er klare til å ta grep når statsministeren like over påske skal legge fram sin varslede gjenåpningsplan.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer