- Vi ser et fire­dobbelt sjokk

- Et historisk stort fall. Vanskelig å ikke kalle dette et krakk, sier sjefstrateg Christian Lie i Danske Bank om børsfallet mandag.

KRAKK: Oslo Børs har falt 20 prosent fra toppnivået før coronaviruset slo inn. Det er historisk stort, sier sjefstrateg. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
KRAKK: Oslo Børs har falt 20 prosent fra toppnivået før coronaviruset slo inn. Det er historisk stort, sier sjefstrateg. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hovedindeksen på Oslo Børs stupte med 12 prosent da handelen åpnet mandag. Litt seinere var fallet dempet til 6,8 prosent.

Målt fra toppen - i dagene før effekten av coronaviruset slo inn - er Oslo Børs ned 20 prosent på under en måned.

- Det er vanskelig å si at dette ikke er et krakk, selv om begrepet ikke har en tydelig definisjon. Et slikt kursfall må uansett sies å være ganske dramatisk, sier Lie til Børsen.

- Vi ser er et firedobbelt sjokk på verdensøkonomien, understreker han.

Sjokkeffektene

Lie sier at bekymringen er knyttet til at det voldsomme oljeprissjokket vi ser i dag, kommer på et tidspunkt da markedet allerede var rammet som følge av lavere etterspørsel knyttet til coronaviruset.

Oljeprisen er i formiddag rundt 36 dollar fatet, ned 20 prosent fra før helgen.

Dette er de fire sjokkeffektene som rammer oss:

1. Sjokket verdensøkonomien opplever på grunn av coronaviruset, som påvirker både etterspørsel og tilbudssiden i global økonomi.

2. Et oljeprissjokk som skaper store negative økonomiske konsekvenser for landene i verden som er netto oljeeksportører. Oljeprissjokket skaper problemer for lønnsomheten til alle oljeprodusenter, ikke minst for skiferindustrien i USA.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer