- Vi snakker om resesjon

Coronatiltakene vil føre til resesjon i Norge, spår sjefstrategen i Nordea.

SKREKK-GRAFEN: Slik er hovedindeksen på Oslo Børs for det siste året. Over 950 milliarder kroner er borte siden toppen 17. januar i år. Illustrasjon: Infront
SKREKK-GRAFEN: Slik er hovedindeksen på Oslo Børs for det siste året. Over 950 milliarder kroner er borte siden toppen 17. januar i år. Illustrasjon: Infront Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Norge styrer mot kraftig nedstengning av alle aktiviteter de neste ukene. Det gir et markert fall i økonomien.

- Det er ingen tvil om at vi kommer til å se et kraftig fall. Hvor mye og hvor lenge er umulig å si, sier sjefstrateg Erik Bruce i Nordea til Børsen.

- Snakker vi resesjon?

- Etter min mening kommer vi til å se en resesjon, altså et fall i økonomisk aktivitet over to måneder målt i brutto nasjonalprodukt (BNP), sier Bruce.

Børskrakk

Det kraftige fallet på Oslo Børs er en indikator på at hele økonomien bremser og at den samlede veksten kan synke til under null.

Hovedindeksen på Oslo Børs stupte torsdag og landet på minus 8,8 prosent. Det er det kraftigste børsfallet på en enkelt dag siden finanskrisa i 2008, ifølge E24.

Den siste måneden har hovedindeksen falt med 30 prosent.

Målt i kroner blir det svimlende summer.

- Siden toppnoteringen 17. januar i år er det samlede verdifallet på Oslo Børs 953 milliarder kroner, sier kommunikasjonssjef Geir Harald Aase ved Oslo Børs til Børsen.

- Fallet så langt i mars er 563 milliarder kroner, og siden i går har aksjene falt med 192 milliarder kroner i samlet verdi, legger han til.

Bite seg fast

Bruce understreker at selv om prognosene er preget av stor usikkerhet, anser Nordea-analytikerne at det langsiktige bildet ikke trenger å være preget av en tilbakegang.

Sjefstrateg Erik Bruce i Nordea. Foto NTB scanpix
Sjefstrateg Erik Bruce i Nordea. Foto NTB scanpix Vis mer

- Alle vet at det blir nedtur noen måneder. Spørsmålet er hva som skjer framover. Når folk blir sykmeldt, har hjemmekontor eller går i permittering, så er spørsmål om og i så fall hvor raskt vi vender tilbake til en normalsituasjon. Dersom vi snakker om et kraftig, men tidsbegrenset fall, da er det ingen varig fare. Men går bedrifter konkurs og folk blir mer pessimistiske, da kan det bite seg fast, sier Bruce til Børsen.

Avlyste prognose

Statistisk sentralbyrå (SSB) avlyste torsdag sin planlagte presentasjon av oppdaterte prognoser for norsk og internasjonal økonomi.

Begrunnelsen er at usikkerheten er for stor til at det er mulig å gi noen anslag akkurat nå.

- En klok vurdering, sier Bruce.

Han mener at alt avhenger av de tiltakene som myndighetene nå kommer med.

- Det handler om å sørge for at nedturen blir midlertidig, sikre inntekter for folk, at bedrifter ikke går konkurs og at det gis lån som sikrer at man kommer over kneiker, sier han.

Venter tre rentekutt

DnB Markets gjorde ikke som SSB, men kom derimot med en prognose torsdag som senker årsveksten i Norge til under 1 prosent.

Prognosen ved starten av året var 2 prosent.

- Vi opplever et stort og alvorlig sjokk for både global og norsk økonomi nå. Alle tiltakene for å begrense spredningen av viruset, bremser økonomisk vekst. Aktiviteten vil falle fram mot sommeren. Men vi tror at tiltakene vil ha tilsiktet virkning og dempe spredningen på sikt, sier sjeføkonom Kjersti Haugland i DnB Markets til Børsen.

DnB Markets venter at Norges Bank kutter styringsrenta med 0,25 prosent på rentemøtet torsdag til uka. Deretter kan det ligge an til ytterligere to rentekutt på til sammen 0,75 prosent i løpet av 2020.

GARDERMOEN: Flere ansatte på Gardermoen skal ut i jobb-permisjon på uvisst tid. Reporter: Øystein Andersen Video: Lars Eivind Bones Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer