Coronastengte grenser:

- Vi står alene

På andre siden av Svinesundbrua er det nå hundrevis som nektes å komme på jobb i Norge. - Det føles veldig surrealistisk. Helt absurd. Det skremmer meg at næringslivet nå står alene.

UTESTENGT: Magnus Larsson, Andreas Einestedt og Kim Eriksen bor i Sverige, men jobber i Norge. Derfor fortviler de over den stengte norsk-svenske grensa. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

SVINESUND (Børsen): Snø og slaps har lagt seg over grensemerket midt på den gamle Svinesundbrua denne februardagen, men likevel er grensa tydeligere enn noen gang.

Siden 29. januar har den i praksis vært stengt for alle som ikke er bosatt i Norge, med noen unntak for kritiske varer og tjenester. Fra 20. februar er det også innført en ordning regjeringen omtaler som «svært snever», som gjør det mulig for bedrifter å søke unntak dersom utenlandske arbeidere har kompetanse som er strengt nødvendig for å opprettholde aktiviteten i virksomheten.

Svenskene Magnus Larsson (37) og Andreas Einestedt (32), og deres norske sjef Kim Larsen (46), er tre av mange hundre bosatt på svensk side av Svinesund som til daglig pendler fram og tilbake over brua. Jobben som elektriker kvalifiserer imidlertid ikke til noe unntak fra de strenge grensereglene, så de siste ukene har de måttet utebli fra arbeidsplassen i Halden.

- Det er ingen som har tenkt på at det er en fysisk grense her, sier Larsen til Dagbladet fra andre sida av grensemerket.

Et fåtall biler passerer fra svensk side på vei inn i Norge. Kanskje er det en sykepleier, som er blant dem som defineres som kritisk.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer