Olivia-streiken

- Vi starter en beleiring

- Eierne skal merke at vi mener alvor, sier LO-topp Jørn Eggum. Han varsler en stor markering til støtte for de streikende på Olivia i Hegdehaugsveien.

NOK: Fellesforbundets leder Jørn Eggum varsler storaksjon til støtte for streiken ved Olivia-restauranten. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
NOK: Fellesforbundets leder Jørn Eggum varsler storaksjon til støtte for streiken ved Olivia-restauranten. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert

Streiken ved den italienske restauranten Olivia i Hegdehaugsveien drar seg mot to uker.

Nå begynner Fellesforbundets leder Jørn Eggum å miste tålmodigheten.

- Jeg skjønner ikke motviljen. Vi ber bare om at våre medlemmer på Olivia skal få det samme som andre i Norge har, nemlig trygghet for arbeid og trygghet i arbeid, sier Eggum til Børsen.

Olivia-ledelsen hevder på sin side at et mindretall av de ansatte ønsker en tariffavtale, og at det derfor ikke er noe alternativ å innfri Fellesforbundets krav.

Svært uvanlig

- Vi er altså havnet i en situasjon der det ikke er noen vei utenom streik, sier Eggum.

STREIK: Den italienske restauranten Olivia i Hegdehaugsveien har vært rammet av streik siden midten av februar. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
STREIK: Den italienske restauranten Olivia i Hegdehaugsveien har vært rammet av streik siden midten av februar. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Den startet onsdag 15. februar, etter at det var blitt forsøkt å mekle mellom partene med Riksmeklerens bistand. Olivia har klart å holde driften i gang under streiken, som de altså mener ikke har støtte blant flertallet av de ansatte.

Eggum ser annerledes på det:

- Olivia er et kjempestort selskap med over 900 ansatte og flere restauranter i flere land. Det er svært uvanlig og oppsiktsvekkende at en så stor og etablert aktør motsetter seg å være med på den norske modellen, sier LO-bossen til Børsen.

«Vi starter en beleiring nå, ­­­­og den kommer ikke til å stoppe» Fagforeningsboss Jørn Eggum

Olivia er eid av investeringsfondene i det Jersey-registrerte Herkules Capital.

- Skal sperre gata

Nå varsler han at LO-familien akter å stramme grepet og markere styrke.

- Tirsdag er det forbundsstyremøte i Fellesforbundet. Det kommer folk fra hele landet til Oslo. Vi tar med hele gjengen opp til Hegdehaugsveien, som vel skryter av å være Norges lengste handlegate. Nå skal vi sperre den gata, sier Eggum.

Olivias styreleder og daglig leder Fredrik Remmen har tidligere uttalt til Børsen at 85 prosent av de ansatte ved Olivia i Hegdehaugsveien ønsker å jobbe under den lokale husavtalen.

- Situasjonen virker fastlåst. Vi er overrasket over at Fellesforbundet velger å kjøre denne konflikten all den tid de har så liten støtte og så lav oppslutning blant våre medarbeidere. Vi lurer også på hvem sine interesser Fellesforbundet egentlig forsøker å fremme, sier Remmen til Børsen og legger til:

- Dette underbygges av at det er mange fra Fellesforbundet og få medarbeidere som står utenfor restauranten i Hegdehaugsveien. Det sentrale burde jo være hva medarbeiderne på Olivia Hegdehaugsveien faktisk ønsker.

PÅ JOBB: Ingen skal si at dette pizzabudet ikke tar jobben sin alvorlig. Video: Rødt Kort/Twitter. Vis mer

- Beklager

Han framholder at «ledelsen i Olivia ønsker at det store flertallet av medarbeidere skal få bestemme i denne saken».

- Vi beklager overfor våre gjester og våre medarbeidere at vi har havnet i en streikesituasjon. Vi har forståelse for at dette kan skape usikkerhet, men vi vil være tydelige på at streiken berører få av våre ansatte, og bare restauranten i Hegdehaugsveien, sier Remmen til Børsen.

Han mener dessuten at det «ikke ville vært noe å lure på», dersom flertallet av de ansatte ønsket en tariffavtale inngått med Fellesforbundet.

- Vi ser at den norske modellen har tjent det norske samfunnet godt, og det er ikke sånn at ledelsen i Olivia er prinsipielt negative til en tariffavtale. Men vi ser ikke så svart-hvitt på dette som det Fellesforbundet gjør. Vi ser for eksempel at Fellesforbundets tariffavtale kan være bedre for noen på noen punkter. Men vi ser også at vår husavtale er bedre på andre punkter, og at den passer bedre for mange av våre medarbeidere. Det er grunnen, slik vi ser det, til at det store flertallet av medarbeiderne ikke ønsker Fellesforbundets tariffavtale, men heller vil fortsette med husavtalen, hevder han.

- Starter beleiring nå

- Den husavtalen sikrer verken pensjonsrettigheter, forutsigbarhet, trygghet eller ordnede forhold. Olivia mener altså at det er for dyrt å være en del av det norske arbeidslivet og trepartssamarbeidet som ellers tjener oss godt, kontrer Eggum.

- Litt drastisk å sperre gata utenfor restauranten?

- Vi ønsker ikke å gjøre det vanskelig, men når vi møter en arbeidsgiver som ikke anerkjenner det norske arbeidslivet, må vi ta litt sterkere virkemidler i bruk. Vi starter en beleiring nå, og den kommer ikke til å stoppe. Olivia-eierne må skjønne at vi mener alvor. Dette ikke går over av seg selv, sier Eggum.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer