Ole Robert Reitan

- Vi tåler mye juling

Milliardær og Rema-topp Ole Robert Reitan forsikrer at han ikke har noen planer om å bli skatteflyktning til Sveits.

MILLIARDÆRFLUKT: Ole Robert Reitan svarer om nordmenn og milliardærflukt til Sveits. Video: Maja Walberg Klev. Reporter: Jon Even Andersen. Vis mer
Publisert

Han er den eldste av Rema-gründer og selverklært «colonialmajor» Odd Reitans to sønner. Ole Robert Reitan (50) har ansvaret for driften av godt over halvparten av familieformuen som Kapital har beregnet til formidable 64 milliarder kroner.

Reitan møter Børsen passe oppglødd etter å ha snakket om Rema 1000-suksessen i Danmark under et NHO-seminar i Remas hovedkvarter på Ensjø i Oslo.

Tema for seminaret var en fersk rapport som avdekker store skjulte verdier i norsk tjenesteeksport.

Et av eksemplene som trekkes fram i rapporten er hvordan Rema 1000 har vunnet danskenes hjerter.

- Helt ellevilt, sier Reitan ubeskjedent om kjedens vekst fra «lenge å stå med lua i hånda» (Reitans egne ord), til å bli markedsleder i Danmark.

Veldig, veldig vanskelig

Mest verdifullt i Reitan-imperiet er dagligvarekjeden Rema 1000, som ligger under paraplyen Rema Retail, der Ole Robert Reitan er administrerende direktør.

Under samme paraply finnes totalt 42 000 ansatte i Rema 1000 i Norge og Danmark, samt Narvesen, Pressbyrån, Uno-X, 7-Eleven og et par andre kioskvarianter fordelt ut over Norden og Baltikum.

Med 300 Narvesen-kiosker i Latvia og Litauen er Ole Robert Reitan toppsjef for mange hundre medarbeidere som har Ukraina-krigen bokstavelig talt i sin egen bakgård. Det ansvaret tynger, innrømmer han.

REMA-TOPP: Ole Robert Reitan (50) er øverste sjef for 42 000 medarbeidere i Rema Retail, med matbutikker og kiosker i Norden og Baltikum. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
REMA-TOPP: Ole Robert Reitan (50) er øverste sjef for 42 000 medarbeidere i Rema Retail, med matbutikker og kiosker i Norden og Baltikum. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- De aller fleste voksne mennesker i Baltikum husker godt hvordan det var å leve under Sovjet-regimet, som de på ingen måte vil tilbake til. Redselen og bekymringene rundt dette er til å ta og føle på. Så det viktigste nå er å ta vare på folkene våre og sørge for at de har det trygt på jobb, sier Reitan.

- Hvordan kjenner du selv på det?

- Det er nesten vanskelig å beskrive. For meg er det helt uvirkelig at vi skyter på hverandre i 2022. Og spesielt når det kommer så nære og påvirker våre egne folk som jeg er så glad i. Det er fortvilende, desillusjonerende og veldig, veldig vanskelig, sier toppsjefen.

Hele verden sliter

Krigen i Ukraina har også andre og helt direkte konsekvenser for driften av hele konsernet, både matbutikker, kiosker og bensinstasjoner.

- Vi har de samme utfordringene som alle andre på konsekvenser av krigen når det gjelder vareknapphet, inflasjon og prisstigning på mat. Det er jo noe hele verden sliter med akkurat nå. Vi bruker mye mer tid på å få tak i varer, og ikke minst sørge for å holde prisene på et fornuftig nivå, sier Reitan.

«MATBARON»: Slik forholder Ole Robert Reitan, administrerende direktør i Rema 1000 seg til folk som kaller han en «matbaron» mens prisen på dagligvarer øker. Reporter: Lars Martin Gime / video: Lars Eivind Bones Vis mer

Noen uker etter Russlands invasjon av Ukraina innførte Rema 1000 i Danmark rasjonering av matolje. Reitan utelukker ikke at det samme kan skje her hjemme.

- Det er utfordringer med å få tak i produkter. Ukraina produserer mye matolje. Vi er forberedt på at det kan bli vanskelig. Foreløpig har vi det vi trenger, og jeg vil ikke spekulere i rasjonalisering, sier imidlertid Reitan til Børsen.

Tåler mer juling

Putins angrepskrig i Ukraina har sendt Europa ut i en energikrise med rekordhøye strømpriser samtidig som hele den vestlige verden sliter med en inflasjon vi ikke har sett maken til på 40 år.

- Hvor dyrt kan brød, sjampo og øl bli i Rema-butikkene?

- Det handler om å begrense kostnadene så mye som mulig. Fra 2013 og fram til i dag har vi for eksempel redusert strømforbruket med 70 prosent takket være god energieffektivisering. Så vi har en helt annen kostnadsbase i dag til å bære de økte kostnadene. Og da tåler vi mer juling, sier Reitan.

- Men det er klart at vi gleder oss til enklere tider, legger han til med et lite sukk.

- En internasjonal trend er å krympe pakningene for å maskere prisveksten. Er det en god idé for Rema?

- Ærlig kommunikasjon er helt sentralt, uansett hva man driver med. Og det kan jo faktisk være at vi alle sammen skal være med på å forbruke mindre. Det kan være en del av svaret. Det må vi i så fall gjøre i samarbeid med både kunder og leverandører. Men det er ikke der fokuset er nå. Det viktigste nå er i det hele tatt å få tak i varer, sier Rema-toppen til Børsen.

- Veldig lønnsomt

Ifølge den ferske rapporten som Menon Economics har utarbeidet på oppdrag fra NHO, tilfører norsk tjenesteeksport verdier til den norske samfunnsøkonomien langt ut over det som er direkte målbart.

At Rema Retail er et av eksemplene i rapporten er ikke tilfeldig.

- Vi har 41 prosent av omsetningen i Reitangruppen utenfor Norge. Vi er veldig stolt av den veksten. Rema 1000 Danmark er en vill eventyrhistorie. Vi er nok en gang kåret til Danmarks sterkeste merkevare, foran Lego til og med!

Nøkkelen er ifølge Ole Robert Reitan at Rema også har eksportert den norske modellen og norsk næringslivskultur:

- Vi kan godt kalle oss nordiske, men vi har helt ulike næringslivskulturer. Norsk kultur og ikke minst Rema-kulturen er ekstremt tillitsbasert. Vi tror på verdier og holdninger framfor regler og begrensninger. Dette har vi tatt med oss ut, sier han.

- Hvordan spiller det seg ut i praksis?

- Det er ganske mange som blir overrasket over hvor mye tillit de får, hvor lite rutinebeskrivelser vi har, hvor lite struktur det er i rapporteringsveier og hierarki og sånn. Folk får lov til å være seg sjøl. De får lov til å skape med egen skaperkraft i et tillitsbasert system. Og det viser seg altså at det er veldig lønnsomt å stole på hverandre.

Milliardærflukt, nei takk

Den siste tida har det nok en gang blitt debatt om norsk milliardærflukt til skatteparadiset Sveits, nå sist med Kjell Inge Røkke som den mest prominente av utvandrerne.

Reitan-familien er den rikeste familien med adresse i Norge.

På pallplassene på Kapitals rikingliste troner skipsreder John Fredriksen suverent øverst med 124 milliarder kroner i formue, etterfulgt av Odd Reitans 64 milliarder kroner (bladet samler alt hos familiens overhode) og hedgefondsforvalter Ole Andreas Halvorsens 62,5 milliarder kroner.

Halvorsen og Fredriksen har som kjent flyttet ut av Norge for mange år siden.

- Så apropos norske verdier. Hva tenker du om den norske milliardærflukten ut av Norge?

- Jeg tenker at folk må få lov til å bestemme selv.

- Har du planer om å flytte ut av Norge?

- Jeg har ingen planer om å flytte noe sted, lover Ole Robert Reitan, som ifølge Skatteetatens likningstall er god for 4,5 milliarder kroner.

Formuen kaster av seg. Skattbar inntekt i 2020 endte på hyggelige 162 millioner kroner, noe som tilsvarer en månedsinntekt på 13,5 millioner kroner.

Av dette betalte Ole Robert Reitan 90,9 millioner kroner i skatt. Dermed satt han igjen med 5,9 millioner kroner utbetalt i måneden.

Konfrontert med å bli omtalt som matbaron og kritiske røster som mener at toppene tar for stor profitt, sa Ole Robert Reitan følgende til Børsen tidligere i år:

- Jeg er stolt over den jobben vi gjør. Noen må jo sørge for at folk får mat. Og lønnsomme bedrifter skal man ikke se ned på, det er en livsnerve i samfunnet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer