Krigen i Ukraina

- Vi trenger akutt hjelp nå

Alt som kan gå galt i Kirkenes, har gått galt. Først gikk gruva, så forsvant turismen og nå tar sanksjonene knekken på russer-handelen.

FULL KRISE: - Kirkenes-samfunnet trenger øyeblikkelig hjelp. Verre krise har vi ikke hatt, sier Kenneth Stålsett. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FULL KRISE: - Kirkenes-samfunnet trenger øyeblikkelig hjelp. Verre krise har vi ikke hatt, sier Kenneth Stålsett. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert

KIRKENES (Dagbladet): Kenneth Stålsett, daglig leder i Sør-Varanger Utvikling er fortvilet. Byen på grensa til Russland, er på vei mot avgrunnen.

- Vi trenger hjelp. Statlig hjelp nå, ikke om ett år. Verre krise har vi ikke hatt, sier Kenneth Stålsett.

I 2015 gikk Sydvaranger Gruve konkurs. 400 arbeidsplasser forsvant, og i dragsuget ble opp mot 300 støttefunksjoner borte.

Da pandemien slo i Norge, var nærmere 500 sysselsatt i turistnæringa. En næring som fortsatt ligger nede med brukket rygg i Kirkenes.

- Trenger akutt hjelp

- Så kom krigen, og sanksjonene. For oss i Sør-Varanger betyr det at 150 arbeidsplasser er i akutt fare. Med ringvirkninger betyr det at rundt 300 arbeidsplasser kan ryke i løpet av få dager, sier Stålsett.

I den for Norge viktige militærstrategiske byen, betyr det at gruve-konkursen, pandemien og krigen i Ukraina har tatt knekken på rundt 1500 arbeidsplasser på bare sju år.

- I dag har Sør-Varanger kommune 9900 innbyggere. Når 1500 arbeidsplasser forsvinner, er det ikke vanskelig å forstå at det er en katastrofe for lokalsamfunnet, sier Stålsett.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer