Krigen i Ukraina

- Vi trenger akutt hjelp nå

Alt som kan gå galt i Kirkenes, har gått galt. Først gikk gruva, så forsvant turismen og nå tar sanksjonene knekken på russer-handelen.

FULL KRISE: - Kirkenes-samfunnet trenger øyeblikkelig hjelp. Verre krise har vi ikke hatt, sier Kenneth Stålsett. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FULL KRISE: - Kirkenes-samfunnet trenger øyeblikkelig hjelp. Verre krise har vi ikke hatt, sier Kenneth Stålsett. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert

KIRKENES (Dagbladet): Kenneth Stålsett, daglig leder i Sør-Varanger Utvikling er fortvilet. Byen på grensa til Russland, er på vei mot avgrunnen.

- Vi trenger hjelp. Statlig hjelp nå, ikke om ett år. Verre krise har vi ikke hatt, sier Kenneth Stålsett.

I 2015 gikk Sydvaranger Gruve konkurs. 400 arbeidsplasser forsvant, og i dragsuget ble opp mot 300 støttefunksjoner borte.

Da pandemien slo i Norge, var nærmere 500 sysselsatt i turistnæringa. En næring som fortsatt ligger nede med brukket rygg i Kirkenes.

- Trenger akutt hjelp

- Så kom krigen, og sanksjonene. For oss i Sør-Varanger betyr det at 150 arbeidsplasser er i akutt fare. Med ringvirkninger betyr det at rundt 300 arbeidsplasser kan ryke i løpet av få dager, sier Stålsett.

Live-published photos and videos via Shootitlive

I den for Norge viktige militærstrategiske byen, betyr det at gruve-konkursen, pandemien og krigen i Ukraina har tatt knekken på rundt 1500 arbeidsplasser på bare sju år.

- I dag har Sør-Varanger kommune 9900 innbyggere. Når 1500 arbeidsplasser forsvinner, er det ikke vanskelig å forstå at det er en katastrofe for lokalsamfunnet, sier Stålsett.

Han har en doktorgrad fra NTNU i Trondheim i industriell økonomi – strategi og innovasjonsledelse.

- Det nytter ikke å vente, vi trenger akutt hjelp nå. Hvis ikke rakner hele lokalsamfunnet, sier Stålsett.

Frykter konkursras

Han frykter at den intellektuelle kapital – de som er godt utdannet, de som har spesialkompetanse og de som har ettertraktede fagutdanninger – kan komme til å reise fra Kirkenes.

- Våre hjørnesteinsbedrifter: skipsverkstedet Kimek med den russiske fiskeflåten i Barentshavet som hovedmarked. Barel, med produksjon i Kirkenes og Murmansk, har spesialisert seg på elektroniske forkoblinger og nødlys, og Henriksen Shipping som er store på shipping og spedisjon, er alle hjørnesteinsbedrifter.

- Bedrifter som er avhengig av handel på tvers av landegrensa mellom Norge og Russland - sanksjonene gjør det vanskelig, for ikke å si umulig. Bedre blir det ikke av at det ikke lenger er mulig å få betalt for tjenestene på tvers av landegrensene, sier Stålsett.

- Krisen som følger av sanksjoner mot Russland treffer oss i Kirkenes knallhardt. Som de fleste andre støtter vi sanksjonene.

- Men her i Sør-Varanger er konsekvensene allerede dramatiske, og vi vil trolig aldri komme tilbake til en situasjon lik den vi hadde før invasjonen og krigen i Ukraina. Uten en radikal hjelpepakke er det er nærmest uunngåelig at konkursene blir mange, og de vil kunne komme raskt, sier Stålsett.

«Alle er berørte»

Han frykter at en konsekvens av krisen er at fraflyttingen øker.

- Vi er nå under 10 000 innbyggere. I fjor flyttet en person annen hver dag fra kommunen. Demografien er dyster. Befolkningen blir eldre og eldre. De unge flytter, noe som er svært alvorlig for samfunnet vårt, sier Stålsett.

Statsminister Jonas Gahr Støre slo for fire uker siden fast i et foredrag at:

«Nordområdene er et nasjonalt anliggende og av strategisk nasjonal betydning».

- Hvis statsministeren virkelig mener det, er tiden for nasjonale investeringer nå. Hvis ikke risikerer vi at landets eneste geopolitiske lokalsamfunn stopper helt opp, sier Kenneth Stålsett.

ALLE BERØRTE: Samtlige familier i Sør-Varanger er berørt av krisa, sier daglig leder i Sør-Varanger Utvikling, Kenneth Stålsett. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
ALLE BERØRTE: Samtlige familier i Sør-Varanger er berørt av krisa, sier daglig leder i Sør-Varanger Utvikling, Kenneth Stålsett. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Kirkenes og Øst-Finnmark har umiddelbart behov for omstilling i form av investeringer og aktivitetspakker. Virkeligheten er at de russiske krabbefiskerne, som i mange år leverte fangsten her og brukte tjenestene i Kirkenes er i praksis borte.

- Russiske fartøyer har stått for nærmere 60 prosent av trafikken i Kirkenes havn. Og det er nettopp i russiske fiskerier hjørnestensbedriftene i Kirkenes har sitt kjernemarked. Går disse hjørnestensbedriftene over ende, får det umiddelbart følger for lokale underleverandører.

- Virkeligheten er at samtlige familier i Sør-Varanger er berørt. Det er en krise, vi ikke har mulighet til å komme oss ut av, ute hjelp fra nasjonale myndigheter, sier Kenneth Stålsett.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer