- Viktig for å løse krisa

Norge kan 33-doble produksjonen av solkraft innen 2030. Hadia Tajik vil fjerne flaskehalser og hjelpe bedrifter med å komme i gang. - Mer solkraft er kanskje det viktigste tiltaket for lavere strømpriser raskt, sier hun til Dagbladet.

SOLKRAFT: Hadia Tajik Norge har stort uutnyttet potensial innen solkraft, og hun akter å gjøre noe med flaskehalsen i systemet. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SOLKRAFT: Hadia Tajik Norge har stort uutnyttet potensial innen solkraft, og hun akter å gjøre noe med flaskehalsen i systemet. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

STORTINGET (Dagbladet): Hadia Tajik (Ap) forteller Dagbladet at solkraft vil være en viktig del av løsningen på strømkrisa.

- Solkraft er energitypen vi kan bygge ut raskest. Det er den energitypen som hurtigst vil kunne bidra til det norske kraftoverskuddet og til lavere strømpriser, og som i liten grad har ført til lokale kontroverser, sier hun til Dagbladet.

Energikommisjonen slår fast at Norge kan 33-doble produksjonen av solkraft innen 2030.

- Raskt, effektivt og billig å bygge ut, oppsummerer Tajik.

Lang tid

Men så er det et ris bak speilet per i dag - et ris Hadia Tajik vil gjøre noe med.

- Saksbehandlingstida er for lang i dag, og lager store flaskehalser i systemet. Det må vi få gjort noe med, sier Tajik, som sitter i energi- og miljøkomiteen på Stortinget.

Ap-toppen forteller om bedrifter som må vente i seks måneder bare for å få en saksbehandler, og at det kan ta flere år få en søknad ferdigbehandlet.

- Hvis vi ikke løser dette problemet, så utnytter vi ikke vårt fulle potensial for solkraft. Og det har vi ikke råd til å gjøre, sier hun.

- Vi har nok sol

I statsbudsjettet for 2023 styrket regjeringen energimyndighetene, inkludert saksbehandlingen, med 105 millioner, noe Tajik selvsagt støtter.

- Det er bra, men framover må vi gjøre enda mer for å få tempoet i utbygging av solkraft til å øke betydelig.

- Solkraft, altså. Men vi har ikke fælt med sol i dette landet, da?

- Norge er et vinterland, men likevel er det stort potensial innen solkraft. Og vi har mer enn nok sol i Norge. Det vil være en viktig brikke i energimiksen vår. Da kan vi spare på vind- og vannkraft når sola skinner. I sum bidrar det til lavere strømpriser til både folk og næringsliv, sier Tajik og legger til:

- Det er viktig at regjeringen gjør alt de kan for å legge til rette for et kraftoverskudd i Norge innen få år. Vi gjør allerede mye i dag, men må også gjøre enda mer.

POSITIV TIL SOLKRAFT: Pablo Barrera, konsernsjef i Haugaland Kraft. Foto: Haugaland Kraft
POSITIV TIL SOLKRAFT: Pablo Barrera, konsernsjef i Haugaland Kraft. Foto: Haugaland Kraft Vis mer

Konsernsjef: - En god idé

Tajik vil ikke her og nå sette et mål for hvor mye solkraft Norge skal ha på plass i 2030, men hun er ikke redd for debatten:

- Vi politikere må sette et mål for solkraft, da blir det tryggere for næringslivet å satse. Det var viktig for havvindnæringa da regjeringa sa at vi har mål om 30 GW havvind innen 2040, og slik tror jeg solkraft også kan bli en større næring i Norge innen få år.

Pablo Barrera, konsernsjef i Haugaland Kraft AS, støtter forslaget til Tajik.

- Det er et stort potensial i Norge for solkraft, og vi kan bruke areal som ikke benyttes til annen verdiskapning. Hvis vi tar riktige grep nå, så kan vi begynne å bygge ut solkraft raskt, sier han til Dagbladet.

- Derfor må vi sørge for at vi har nok kompetanse i saksbehandlingen når etterspørselen etter solkraft forhåpentligvis øker. Vi er avhengig av at ting går slag-i-slag for å ta ut potensialet fort, legger Barrera til.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer