Corona:

Vil åpne kjøpesentre og treningsentre igjen

Sarpsborg uten smittede for første gang på fem måneder.

VIL GJENÅPNE: Sarpsborgs ordfører Sindre Martinsen-Evje er klar for å gjenåpne kjøpesentre og treningssentre. Foto: Vidar Ruud, NTB.
VIL GJENÅPNE: Sarpsborgs ordfører Sindre Martinsen-Evje er klar for å gjenåpne kjøpesentre og treningssentre. Foto: Vidar Ruud, NTB. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Smittekommunene i såkalt ring 1 og 2 rundt Oslofjorden har frist til tirsdag morgen klokka 07.30 med å melde inn sine egne ønsker om videre tiltak mot coronasmitte.

Sarpsborg, som er en av tre kommuner ved siden av Halden og Oslo med strengeste smittevernregime de siste ukene, sendte sitt svar til Statsforvalteren allerede mandag kveld.

- Våre kommuneleger konkluderer med at Sarpsborg nå har både kontroll og oversikt over smittesituasjonen.

- Derfor ønsker vi fra kommende torsdag å tre ut fra de nasjonale reglene og bestemme selv. Vi vil starte med å gjenåpne kjøpesentre og treningssentre, sier ordfører Sindre Martinsen-Evje (Ap) til Dagbladet etter et møte i kommunens kriseledelse mandag kveld.

Regjeringen har varslet et svar tirsdag om veien videre, og ordføreren har innkalt formannskapet til møte onsdag formiddag. Onsdag er siste dagene med nasjonale regler for en rekke kommuner i Oslo og Viken.

Her er forslagene fra kommuneledelsen til formannskapet i Sarpsborg - dersom kommunen får ja til nå styre egne coronatiltak fra torsdag

Klokka 14 tirsdag

Helseminister Bent Høie skal sammen med Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet holde en pressekonferanse tirsdag klokka 14. Der er det ventet at Sarpsborg og en rekke andre kommuner vil få vite om det fortsatt blir nasjonale regler - eller om kommunene nå for klarsignal til å legge opp løpet selv.

Og mandag var det ingen positive testresultater i Sarpsborg fra noen av de 143 testede personene.

- Ikke siden september

- Dette er et fantastisk tall. Vi er fra oss av glede, og håper det er en trend, ikke bare en rosa sky. Jeg kan ikke huske nøyaktig når vi hadde en dag uten nye smittede i Sarpsborg, men det har iallefall ikke skjedd siden september i fjor, sier ordføreren til Dagbladet.

Dersom Sarpsborg selv får bestemme tiltakene fra torsdag, vil det fortsatt krav om munnbind på gjenåpnede kjøpesentre, øvrige butikker og offentlig transport. Og i treningssentrene vil det ikke bli tillatt med fellestreninger i sal.

- Hva er Sarpsborgs videre plan for gjenåpning hvis smittenedgangen fortsetter?

- Det kan bli å oppheve forbudet mot alle typer arrangementer som gudstjenester, lekeland og konserter. Vi må ta lettelsene gradvis, og her vil det bli to ukers forbud hvis kommunen selv får bestemme.

Åpne opp universiteter

Folkehelseinstituttet har gitt råd til Helsedepartementet om å åpne opp mer på universiteter, sier fagdirektør Frode Forland.

I en debatt i Dagsnytt 18 på NRK mandag om åpning av lesesaler sa Forland at de er klare for å gi råd om at det er på tide å åpne opp litt på universiteter og høyskoler, ifølge NTB.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer