Virkes krav til gjenåpning:

Vil åpne stengte virksomheter 14. april

Virke mener planen for gjenåpning må ta høyde for lokale utbrudd de neste seks månedene, men vil ha som førende prinsipp at nivå 5-tiltak fases ut 14. april.

VIL HA ÅPNING: Det er stille i gatene i coronastengte Oslo. Virke ønsker at coronastengte bedrifter skal få åpne igjen 14. april. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
VIL HA ÅPNING: Det er stille i gatene i coronastengte Oslo. Virke ønsker at coronastengte bedrifter skal få åpne igjen 14. april. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert

14. april er foreløpig sluttdato for de inngripende nasjonale tiltakene som regjeringen innførte før påskeferien.

Statsminister Erna Solberg skal onsdag klokka 11.30 legge fram regjeringens plan for gjenåpning av samfunnet for Stortinget, før hun presenterer planen for allmennheten på en pressekonferanse klokka 13.

Vil åpne

I et brev sendt til Statsministerens kontor tirsdag, som Dagbladet har fått tilgang til, lister handels- og tjenestenæringens hovedorganisasjon Virke, som representerer mange av de hardt rammede bedriftene i landet, opp en rekke krav til statsministerens plan.

- Virke har full forståelse for at den alvorlige smitteutviklingen i mars tilsa inngripende tiltak. Vi har likevel store utfordringer med å se at alle tiltakene som er innført i nasjonale bestemmelser, regionalt og nasjonalt har den effekten man ønsket, sier administrerende direktør Ivar Horneland Kristensen til Dagbladet.

- Frem mot sommeren og gjenåpningen bør det være heller strengt, enn stengt som gjelder, sier han.

BÅDE KORT OG LANGT: - Regjeringen må komme med en god og helhetlig plan for gjenåpning som både svarer på den kortsiktige og langsiktige omstillingen, mener administrerende direktør Ivar Horneland Kristensen i Virke. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
BÅDE KORT OG LANGT: - Regjeringen må komme med en god og helhetlig plan for gjenåpning som både svarer på den kortsiktige og langsiktige omstillingen, mener administrerende direktør Ivar Horneland Kristensen i Virke. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer

De strengeste smitteverntiltakene, med påbud og forbud, bør så langt det er mulig erstattes med generelle anbefalinger til befolkningen fram til full vaksinedekning er oppnådd høsten 2021, mener Virke.

Virke ønsker også at det førende prinsippet skal være at nivå 5-tiltak utfases når de nasjonale tiltakene opphører 14. april. I tillegg mener de at coronastengte bedrifter skal få gjenåpne denne datoen, med fortsatt strenge smitteverntiltak.

- Treningssentrene kan holde åpent

Organisasjonen ber også om at det blir tatt hensyn til folkehelsa, og peker på at treningsbransjen har utarbeidet en smittevernveileder blant annet i samarbeid med FHI.

- Veilederen inneholder konkrete tiltak som er egnet til å forhindre og begrense smitte på treningssentrene. Dette betyr at treningssentrene kan holde åpent for medlemmer på en smitte-forsvarlig måte, skriver Virke i brevet oversendt Solberg.

HENSYN TIL FOLKEHELSA: Virke ber regjeringen ta hensyn til folkehelsa i sin gjenåpningsplan, og mener treningssenterne har gode smittevernrutiner og bør kunne holde åpent. Foto: Berit Roald / NTB
HENSYN TIL FOLKEHELSA: Virke ber regjeringen ta hensyn til folkehelsa i sin gjenåpningsplan, og mener treningssenterne har gode smittevernrutiner og bør kunne holde åpent. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer

Virke ønsker også at det tilrettelegges for å avholde flere arrangementer, innenfor trygge rammer.

- En rekke land i Europa gjennomfører nå slike piloter og Norge bør gjøre det samme. Det vil virke disiplinerende om folk deltar i godt organiserte aktiviteter der profesjonelle aktører håndterer utstrakt smittevern, skriver Virke.

Statsminister Erna Solberg svarer Dagbladet på når vi kan vente oss starten på en gjenåpningsplan av samfunnet igjen. Reporter: Steinar Suvatne / Foto: Christian Roth Christensen Vis mer

Vil ha utvidet støtte

Kristensen sier Virke lenge har etterlyst en helhetlig plan for hvordan Norge skal gjenåpnes.

- Vi forventer at den som legges fram i morgen er troverdig, sikrer god koordinering i offentlige etater og gir virksomheter og bransjer tilstrekkelig forutsigbarhet til at de kan åpne og skalere opp virksomheten i takt med utfasing av smitteverntiltak, sier han.

Virke mener å åpne stengte virksomheter og grenser, samt lette på smitteverntiltakene, ikke er nok for å få Norge i gang igjen. Organisasjonen mener smittefrykt og nye vaner vil sitte tungt i befolkningen, og er bekymret for at et år med pandemi vil gi varig effekt på handlemønster, norsk arbeidsliv og den enkeltes sosialt liv.

Virke mener derfor at blant annet den reviderte lønnsstøtteordningen bør utvides fra dagens mars-juni fram til september 2021.

- Regjeringen må komme med en god og helhetlig plan for gjenåpning som både svarer på den kortsiktige og langsiktige omstillingen, mener Virke-sjefen.

Organisasjonen foreslår også en midlertidig refusjonsordning for arbeidsgiverperiode I ved coronarelatert permittering vinteren 2021.

- Vi anser kostnadene for staten ved en slik refundering vil mer enn utliknes, og gi dobbel gevinst gjennom raskere normalisering, lavere ledighet og økt fart til økonomien gjennom sommermånedene i 2021, skriver Virke.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer