Vil åpne treningssentre tidlig i mai

Virke-direktøren frykter konkurser om ikke treningssentrene får åpne snarest. Beskjedene fra helsemyndighetene lar vente på seg.

VIL ÅPNE SENTRENE: Virke-direktør Ivar Horneland Kristensen håper og tror at treningsbransjen snart får åpne sentrene. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
VIL ÅPNE SENTRENE: Virke-direktør Ivar Horneland Kristensen håper og tror at treningsbransjen snart får åpne sentrene. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Helseminister Bent Høie sto først i køen da hovedstadens frisørsalonger fikk åpne igjen mandag morgen, etter halvannen måned med lukkede salongdører.

Men når kan du og jeg flytte treninga fra egen stue eller romslige uteområder, og inn på treningssentrene?

Det må skje allerede i starten av mai, skal vi tro administrerende direktør Ivar Horneland Kristensen i bransjeorganisasjonen Virke.

Virke Trening organiserer rundt 400 treningssentre i Norge, og har utviklet et forslag til bransjestandard som ble oversendt Helsedirektoratet og Helse- og omsorgsdepartementet 15. april, skriver Adressa.

Ifølge Kristensen avhenger gjenåpningen av at helsemyndighetene gir tilbakemeldinger på hvorvidt bransjestandarden holder mål. Organisasjonen har foreløpig ikke hørt tilbake fra myndighetene, men både tror og håper på en snarlig åpning.

Frykter konkurser

Ifølge Virke-direktøren haster det for bransjen å få på plass en godkjent smittevernstandard, slik at sentrene kan åpne igjen.

Siste uka i mars meldte E24 at minst 60 000 nordmenn hadde meldt seg ut av Virkes treningssentre. Organisasjonen har ikke tall på hvor mange som har meldt seg ut en måned seinere.

- Det illustrerer poenget. Vi er opptatt av å åpne Norge, men på en ansvarlig måte. Det er ganske uklart hvordan regjeringa ser for seg at dette skal skje, sier Kristensen til Børsen.

34 prosent av Virkes treningsvirksomheter sier at de ikke klarer å holde hjulene i gang lenger enn fire uker, dersom nedstengningen fortsetter. Det viser ferske tall fra Virkes medlemsundersøkelse. Kristensen frykter konkurser dersom treningsbransjen ikke blir den neste som får åpne dørene - og det kjapt.

- Jo lengre tid som går, jo større blir risikoen for konkurs for en del av medlemmene.

FRYKTER KONKURSER: Direktør Ivar Horneland Kristensen i arbeidsgiverorganisasjonen Virke. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix
FRYKTER KONKURSER: Direktør Ivar Horneland Kristensen i arbeidsgiverorganisasjonen Virke. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix Vis mer

At dette skjer i løpet av mai, helst i starten, mener han er avgjørende for at bransjen skal komme seg ut av corona-krisen. Sommeren er lavsesong for treningssentrene, som trenger våren til å lose kunder og ansatte trygt tilbake til en alternativ treningshverdag med skjerpede smitteverntiltak.

SATS etterlyser Høie

Nordens største treningssenterkjede, SATS, begynner også å bli utålmodige etter å gjenåpne dørene. Det forteller landssjef for SATS Norge, Wenche Evertsen.

- Nå trenger vi at Bent Høie kommer på banen med sin plan for treningssentrene, skriver hun i en e-post.

Hun viser til forslaget til bransjestandard oversendt av Virke. Evertsen sier at også SATS har opplevd frafall i kundemassen, men ønsker ikke å gå inn på hvor mange som har sagt opp medlemskapene sine. Mange velger fortsatt å trene gjennom deres digitale tilbud, påpeker hun.

På spørsmål om hvor lenge de som en stor kjede kan klare seg med stengte sentre, svarer Evertsen:

- Vi forholder oss til de retningslinjer og anbefalinger myndighetene gir oss. Derimot registrerer vi at det i større og større grad gis tillatelser for gjenåpning av lokale bydelsoverleger og smittevernsoverleger til tross for Helsedirektoratets forbud mot innendørstrening. Dette oppleves svært uryddig fra myndighetenes side og er konkurransevridende. Selv om det påvirker oss negativt har vi en sterk finansiell plattform, så vi kjenner oss trygge på at vi kommer til å klare dette.

Virkes forslag til bransjestandard for treningssentrene

Her er noen av tiltakene som er forelagt helsemyndighetene:

 • Ansatte og medlemmer må være helt symptomfrie for å få adgang til sentrene.
 • Alle skal holde anbefalt avstand i samsvar med helsemyndighetenes retningslinjer.
 • Garderober, dusjer og badstuer stenges.
 • Medlemmer skal skifte hjemme, bruke egne hansker og håndkle under trening.
 • Drikkekraner- og fontener stenges. Medlemmer må ta med egen drikke.
 • Sentrene skal være vasket og desinfisert ved åpning. Øvrige rengjøringsrutiner skal strammes inn, og ansatte skal få opplæring av profesjonelle.
 • Alle berøringsflater skal desinfiseres hyppig, og desinfeksjonsmidler skal være tilgjengelig på strategiske steder på sentrene. Alle skal rengjøre apparater etter bruk.
 • Økt tilstedeværelse og bemanning på sentrene innenfor åpningstidene.
 • Booking- og adgangssystemer skal benyttes for å kontrollere antall medlemmer som er på sentrene samtidig.
 • Annethvert kondisjonsapparat skal fjernes. Matter, baller og annet småutstyr skal ved behov fjernes. Styrkeapparater skal flyttes for å sikre avstand ved behov.
 • Antallet som får være med i gruppetimer skal reduseres med mellom 30 og 50 prosent.
 • Personlige treningstimer skal i størst mulig grad flyttes utendørs, eller over nett.
 • Barnepass på sentrene stenges midlertidig.

Kilde: Virke

Uklart når bransjen får gjenåpne

En ekspertgruppe ledet av professor Steinar Holden ved Universitetet i Oslo har regnet på de samfunnsøkonomiske kostnadene av corona-tiltakene som regjeringen har innført.

Utvalget har vurdert at stengningen av treningssentre har «middels» smitteverneffekt og at det utgjør en «liten» samfunnsøkonomisk kostnad at disse holdes stengt. Stenging av frisører og annen skjønnhetspleie vurderes til å utgjøre en «lav» smitteverneffekt, men «middels» samfunnsøkonomisk kostnad.

Ifølge ekspertutvalget har 16 000 ansatte og selvstendig næringsdrivende i frisør- og skjønnhetsbransjen vært direkte berørt av tiltakene, mot 6000 i treningssenterbransjen.

De åpner imidlertid for at gjenåpning av blant annet treningssentre «bør vurderes på en tilpasset måte med lav eller ingen smittespredning, eventuelt tilpasset åpning i deler av landet der smittenivået er lite».

ØKT 8: Selv om du er hjemme betyr ikke det at du trenger å la formen svinne! Mats er erfaren personlig trener, massør og faglært kokk. Han driver treningskokken.no. Følg ham på Instagram for flere treningstips @matslhoilund. Video: Mats L. Høilund / Dagbladet TV Vis mer

Virke-direktøren synes det er trist at treningssentrene anses som mindre viktige å åpne, og peker blant annet på folkehelseeffekten treningssentrene bidrar til. Denne påpekes også i utvalgets rapport.

- Alle som driver næringsvirksomhet vil drive trygt for både kunder og ansatte. De ønsker å bidra og ta ansvar, sier Kristensen.

Han etterlyser klarhet fra regjeringa og fagmyndighetene, slik at bransjen kan begynne å forberede seg på gjenåpning.

- Så lenge treningsbransjen har vært stengt, så må åpningen gjøres politisk. Arbeidet med smitteverntiltak må innom aktuell fagmyndighet, men vi er klare og har gode forslag som vi har sendt over.

Kristensen påpeker at «nødhjelpen» fra regjeringens krisepakke har bidratt til å unngå konkurser i flere av de hardest rammede bransjene så langt. Nå mener han imidlertid at det er på tide å vurdere forsiktig åpning av bransje etter bransje.

- Det er den eneste sikre veien ut av denne krisen.

- Forstår at de er utålmodige

Børsen har vært i kontakt med Folkehelseinstituttet, Helse- og omsorgsdepartementet og Helsedirektoratet om Virkes anmodning, og når du og jeg kan pakke treningsbagen og sette kursen mot nærmeste senter.

Fagdirektør og fungerende helsedirektør Svein Lie i Helsedirektoratet svarer på vegne av FHI og Helsedirektoratet. Han har forståelse for utålmodigheten, men minner om at gjenåpningen av Norge må skje «gradvis og kontrollert».

FORSTÅR UTÅLMODIGHETEN: Svein Lie, fagdirektør og lege i Helsedirektoratet. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FORSTÅR UTÅLMODIGHETEN: Svein Lie, fagdirektør og lege i Helsedirektoratet. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Helsedirektoratet vurderer at det ikke er adgang til å gjøre unntak fra påbudet om stenging av treningssentre. Dette gjelder også selv om virksomheten kan ivareta formålet med forskriften ved å overholde anbefalinger om avstand, samling i grupper og andre smittevernhensyn, skriver han i en e-post til Børsen.

Lie minner om at det fortsatt er mulig å gjennomføre timer med personlig trener i grupper på maks fire kunder utenfor sentrene, dersom man overholder smittevernreglene. Treningssentrene anses derfor ikke som «stengt», dersom de tilbyr dette.

Tirsdag varslet justisminister Monica Mæland at enkelte råd skal vurderes på nytt. Mot slutten av uka skal regjeringen komme tilbake med anbefalinger og regler knyttet til forsamlinger på under 500 personer.

Helse- og omsorgsdepartementet ønsker ikke å si om de nye vurderingene omfatter treningssentre, eller hvilken bransje som vurderes til å bli nestemann ut til å åpne dørene.

En eventuell åpning krever en forskriftsendring. Tidspunktet for når det vil skje, tas på grunnlag av løpende vurderinger fra Helsedirektoratet og FHI. Forskriften som pålegger stengte dører gir heller ikke kommuner mulighet til å gi enkelte virksomheter unntak.

- Utkast til veiledere utarbeidet av bransjen endrer ikke på denne beslutningsprosessen. Når det besluttes at treningssentrene ikke lenger skal holde stengt, vil imidlertid det arbeidet bransjen allerede har gjort kunne vise seg å være viktig for en rask og sikker gjenåpning, sier statssekretær Anne Grethe Erlandsen i Helse- og omsorgsdepartementet.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer