Vil avskrekke «trøbbel-turister»

Ferieparadiset Bali tiltrekker seg millioner av turister hvert år, men nå ønsker flere indonesiske politikere å hindre utenlandske turister i å skape trøbbel på øya.

AVSKREKKINGSPOLITIKK: Flere indonesiske politikere ønsker å innføre strengere lover og regler for turistene som besøker Bali. Her vises Pura Ulun Danu Tempelet i Bali. Foto: Setiono Joko Purwanto / Shutterstock / NTB
AVSKREKKINGSPOLITIKK: Flere indonesiske politikere ønsker å innføre strengere lover og regler for turistene som besøker Bali. Her vises Pura Ulun Danu Tempelet i Bali. Foto: Setiono Joko Purwanto / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Ferieparadiset Bali ønsker å tiltrekke seg flere «kvalitetsturister», og flere politikere har nå bedt om at det skal innføres en turistskatt, for å få bukt med det de kaller «problematiske» turister.

Indonesia har også innført en offisiell kampanje som slår ned på uanstendig oppførsel. Det er ventet at store reklameplakater vil bli installert.

Feriestedet bruker store ressurser på å stoppe utenlandske turister fra å oppføre seg dårlig. Blant annet foreligger det et forslag om å forby turister å bruke motorsykler, mens hotellansatte blir instruert i å lære opp utenlandske gjester om hva de kan og ikke kan gjøre.

«Kvalitetsturisme», ikke «masseturisme»

Luhut Binsar Pandjaitan, en innflytelsesrik seniorpolitiker i Indonesia, er en av dem som presser på for at Bali skal fokusere på det han kaller «kvalitetsturisme» i stedet for «masseturisme».

- Jeg ber om at en turistskatt for reisende som kommer til Indonesia skal innføres umiddelbart, skrev han i en Instagram-post denne uka.

Pandjaitan er Indonesias minister for maritime- og investeringsanliggender, men for mange indonesiere er han bedre kjent under kallenavnet «Lord Luhut».

«LORD LUHUT»: Luhut Binsar Pandjaitan er en innflytelsesrik politiker i Indonesia. Han ønsker nå å innføre en turistskatt. Her avbildet under et besøk i Washington i 2022. Foto: AP Photo/Jacquelyn Martin/NTB
«LORD LUHUT»: Luhut Binsar Pandjaitan er en innflytelsesrik politiker i Indonesia. Han ønsker nå å innføre en turistskatt. Her avbildet under et besøk i Washington i 2022.
Foto: AP Photo/Jacquelyn Martin/NTB Vis mer

Han mener en potensiell turistskatt vil føre til en positiv utvikling i området.

- Den vil være svært nyttig for finansiering av destinasjonsutvikling og turismerfaring, som er implementert i flere land som har store turistindustrier.

Ønsker avskrekkingspolitikk

Politikeren ønsker å avskrekke det han kaller «problematiske» turister fra å besøke landet.

- Jeg ber også om at det gjennomføres en vurdering umiddelbart for en avskrekkingspolitikk for utenlandske statsborgere fra flere land som ofte er problematiske. Dette er viktig å gjøre slik at innkommende turister blir godt utvalgt.

Han påpekte at Bali var et billig land for turister å besøke, og hevdet at dette var en del av problemet.

- Dette har oppmuntret mange utenlandske besøkende med lav inntekt til å komme til Bali, noe som har ført til en økning i uanstendig oppførsel, sa han.

Luhut startet Instagram-posten sin med å sitere en amerikansk turist som ble filmet mens han kranglet med en politibetjent på Bali, som hadde stoppet ham for å kjøre en scooter uten hjelm.

- Vi må ikke være stille om lovbrudd, spesielt når det gjelder fornærmelse mot statlige institusjoner, skrev Luhut om hendelsen.

Det var News.com som først omtalte saken.

Viktig driver

Bali er en av Indonesias mest populære turistdestinasjoner, og tiltrekker seg millioner av besøkende hvert år. Ifølge Statista besøkte nærmere 6,3 millioner turister Bali i 2019, før utbruddet av covid-19-pandemien.

DEMONSTRERER: Ankomsten av cruiseskipet MSC Orchestra i Venezia, Italia, har skapt store reaksjoner i den historiske byen. Video: KameraOne. Reporter: Klaus Holm Fjellro / Dagbladet TV Vis mer

Turisme er en av Balis viktigste økonomiske drivere, og står for en stor andel av øyas bruttonasjonalprodukt. I tredje kvartal 2022 var turismesektoren den nest største bidragsyteren til Balis BNP med 15,8 prosent, etter handelssektoren med 18,4 prosent.

- Trenger «stilige» turister

Forrige uke luftet lederen av det regionale folkelige lovgivningsrådet i provinsen Bali sine tanker om turistene som flokker til øya, i samspill med Luhut.

- Vi trenger turister, men turister som er stilige, ikke turister som har raserianfall, fortalte Nyoman Adi Wiryatama på et møte, ifølge avisa The Bali Sun.

Han var klar i sine tanker om hva som burde skje med turister som bryter loven.

- Hvis det er nødvendig, så bare utvis dem fra Bali, sa han.

Mandag avslørte Indonesias direktør for immigrasjon, Silmy Karim, at 620 utlendinger hadde blitt utvist fra Indonesia i løpet av de tre første månedene av 2023.

Overtredelsene inkluderte blant annet misbruk av visum og oppholdstillatelser, forstyrrelse av offentlig orden, dårlig oppførsel og manglende overholdelse av indonesiske reguleringer.

- Mine instruksjoner er ganske klare, håndhev loven ordentlig og menneskelig. Det er ingen rom for kompromiss for utlendinger som forstyrrer sikkerheten og ordenen, samt hjulene i folks økonomi, sa Karim.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer