- I årevis har Tyskland vært en magnet for skitne penger fra hele verden. I altfor lang tid har vi ikke fulgt med, og nå lider vi konsekvensene av det, tordner Lisa Paus, politiker for det tyske partiet De grønne, ifølge Reuters.
De siste ukene har verdens øyne vært rettet mot det koordinerte sanksjonsmaskineriet til EU, Storbritannia og USA. Russlands krigføring i Ukraina har sørget for å kneble oligarkenes tilgang til yachter, prakteiendommer og luksuseiendeler.

Jakta kan føre til milliardregning
Der en rekke land har vist nulltoleranse i form av kraftfulle sanksjoner, sitter andre forholdsvis stille i båten.
Splittet
Nå rettes et skarpt søkelys mot Tyskland - og spesielt spabyen Tegernsee i delstaten Bayern. Byen, som ligger sør for München, blir omtalt som en «trygg havn» for milliardærer og oligarker. Her har blant andre den styrtrike jern- og stålmagnaten Alisjer Usmanov (68) slått rot.

Vil svarteliste angivelig stedatter
Nå vil lokale krefter nekte milliardæren adgang til hans private luksuseiendommer i byen. Det er enklere sagt enn gjort.
Ifølge Reuters har det oppstått ramaskrik etter at den tyske lokalpolitikeren Thomas Tomaschek tok til orde for å bannlyse Usmanov forrige uke. Milliardæren skal nemlig være en kilde til et yrende næringsliv i byen, noe som skaper uro for tap av arbeidsplasser.
Etterforskes
Tomaschek opplyser at han har mottatt voldsomme reaksjoner i innboksen. En av kritikerne skal ifølge politikeren ha ringt ham personlig og skreket «nazisvin», før vedkommende la på røret. Det lokale politiet bekrefter at hendelsen etterforskes.
Tyskland, som er Europas største økonomi, har fått bemerkninger for å innta en reservert rolle i kjølvannet av Russlands invasjon. Selv om Tyskland har bidratt med våpen og matforsyninger til Ukraina, kom Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj med kraftig kritikk av landet i forrige uke.

Dette er Putins propagandadronning
Zelenskyj uttalte at Tyskland har nølt med å innføre noen av de strengeste sanksjonene mot Russland av frykt for at det kunne gå ut over den tyske økonomien, skriver NTB.
Påstand tilbakevist
EU satte Usmanov på sanksjonslista allerede 3. mars med begrunnelse om at «han er en Kreml-vennlig oligark med spesielt nære bånd til Putin», ifølge BBC.

Oligark om sanksjoner: - I sjokk
Flere applauderte derfor tyske myndigheter da det samme dag ble rapportert at landet ville beslaglegge 68-åringens superyacht «Dilbar».
Det var bare ett problem. Rapporten viste seg å være basert på feilinformasjon og påstanden ble seinere tilbakevist av tyske myndigheter, heter det i en rettelse fra Forbes.
Nektes tilgang
Da det ble innført sanksjoner for å ramme Usmanov, slo milliardæren tilbake og anklaget EU for «falske og ærekrenkende påstander», som skadet hans «ære, verdighet og forretningsomdømme».
Storbritannia og USA har imidlertid ikke kjøpt den forsvarstalen. Også her har myndighetene innført egne straffetiltak mot milliardæren.

Kraftig advarsel: - De vil angre
Inntil videre nektes Usmanov tilgang til en storslått eiendomsportefølje i Storbritannia - og får verken solgt, tatt opp nye lån eller leid ut hjemmene sine. Foreløpig har han full tilgang til det som skal være tre luksusboliger i ovennevnte Tegernsee.
Sanksjonene fra Vesten kommer som følge av at Usmanov er «en av Vladmir Putins favoritt-oligarker», ifølge The Guardian. Forbes har anslått at 68-åringen har en formue på 14,1 milliarder dollar, drøye 123 milliarder norske kroner. Det sikrer ham også en solid posisjon på lista over verdens rikeste.