Vil betale gjelda i rubler

Russland hevder at de vil betale sine gjeldsforpliktelser, men bare i rubler.

RUBELBETALING: Russerne hevder de vil overholde sine gjeldsforpliktelser, men vil bare betale i rubel. Foto: Sputnik / Mikhail Klimentyev / Kremlin via REUTERS / NTB
RUBELBETALING: Russerne hevder de vil overholde sine gjeldsforpliktelser, men vil bare betale i rubel. Foto: Sputnik / Mikhail Klimentyev / Kremlin via REUTERS / NTB Vis mer
Publisert

Den russiske statsøkonomien er satt i en kraftig skvis av vestlige sanksjoner. En ting er at Vesten, med USA, EU og Storbritannia i spissen, har gått etter den politiske ledelsen, men også landets finansinstitusjoner er kraftig sanksjonert.

Det har fått folk til å spørre seg om Russland har evne eller vilje til å betale avdrag på utenlandsgjelda si.

- Vil betale

Uttalelsene fra Kreml har spriket litt i begge retninger, der de både har sagt at de vil betale, og at betalingsviljen- og evnen avhenger av sanksjoner og muligheter for å faktisk få betalt.

Søndag kveld kom den russiske finansministeren Anton Siluanov med en ny bemerkning om Russlands gjeld.

I et intervju på statlig russisk TV sa ministeren at Russland vil betale avdragene sine som planlagt, riktignok i rubler, skriver Reuters.

Og nettopp rubelen har fått brutal juling den siste tida, spesielt etter at Russland invaderte Ukraina.

PUTIN: Joschka Fisher, tidligere utenriksminister i Tyskland, møtte Dagbladet 10. mars. Han uttalte at slik slik bildet er nå vil Putin ikke bare ødelegge Ukraina, men også Russland. Foto: Edward Stenlund. Vis mer

Så langt i år har verdien av en rubel blitt nesten halvert målt mot dollar. Den russiske sentralbanken har derfor tatt flere grep for å styrke valutaen.

Siden bankens «krigskasse», det vil si utenlandsreserver, er hardt rammet av sanksjoner, har det begrenset bankens mulighet til å gjøre støttekjøp av rubelen.

Dermed har de blant annet satt opp styringsrenta til over 20 prosent, og det er også lagt sterke begrensninger på valutakjøp- og salg.

Har bedt Kina om hjelp

Det store spørsmålet da er hvorvidt utenlandske kreditorer har noe som helst ønske om å få tilbakebetalt lån i en rekordsvak rubel.

Sjeføkonom i Sparebank 1 Markets, Harald Magnus Andreassen, sier det knytter seg en viss usikkerhet til om russerne rent faktisk kan velge hvilken valuta de vil bruke til å tilbakebetale.

- Det kommer an på avtalene deres. Når det gjelder gjeld som er tatt opp i utenlandsk valuta, så vil gjerne långiver ha tilbake pengene i samme valuta. Så sant det er et marked for russiske rubler, så kan det gå. Man kan i prinsippet betale i gulrøtter eller hva som helst, og veksle det i dollar, eksemplifiserer Andreassen, før han legger til:

- Men rubelen er jo nesten halvert i verdi, så du trenger veldig mange rubler for å betale tilbake gjelda.

Det er også ting som tyder på at russerne for alvor merker de økonomiske sanksjonene. Søndag skriver New York Times at Russland har bedt Kina om økonomisk assistanse og militær assistanse.

De siterer anonyme amerikanske tjenestemenn, som ikke ville kommentere hvordan Kina har respondert på forespørselen.

Halve «krigskassa» frosset

Hvorvidt russerne kan eller vil betale gjelda, kan man for første gang få et svar på til onsdag. Da må de betale et avdrag på 117 millioner dollar. Russlands samlede statsgjeld er på 480 milliarder dollar.

Til sammenlikning er den russiske «krigskassa» på 630 milliarder dollar, men finansminister Siluanov bekreftet søndag at rundt 300 milliarder dollar nå er utilgjengelig for Russland som følge av at verdiene er frosset av Vesten.

Andreassen er usikker på om valutamarkedene har mulighet til å veksle så store beløp fra rubler til amerikanske dollar som må til for at russerne skal betale statsgjelda.

- Jeg er usikker på om det er mulig å få de volumene som utenlandske långivere forventer. Samtidig kunne Russland sagt at de ikke hadde penger, sier Andreassen.

- Klønete

Han mener at det som framstår som den mest naturlige måten å foreta betaling av gjeld på hadde vært om Vesten hadde åpnet for at russerne kunne bruke av sine fryste utenlandsreserver.

- Reservene er verdipapirer internasjonalt i Japan, Europa og USA. De kan de ikke selge, men de kunne blitt enige om at den russiske staten kan gjøre opp gjelda ved å bruke de verdipapirene i oppgjøret. Da får de ikke penger hjem til Russland for å finansiere hæren eller våpenkjøp, men de får betalt sine forpliktelser til långiverne, sier Andreassen.

Han legger til at man også kunne sagt at det kunne brukes til nødvendigheter, som medisinimport.

- Det var klønete at man ikke gjorde det sånn, konkluderer sjeføkonomen.

- Men hvorvidt de betaler eller ikke er veldig usikkert?

- Det er helt umulig å vite før pengene står på konto. Vi vet ikke krigsforløpet, sanksjoner eller motsanksjoner. Mye kommer til å bli endret hver eneste uke. Det eneste sikre er det usikre, og at vi ikke vet hvordan dette kommer til å sparke fra seg.

- Ingen finanskrise

Andreassen påpeker også at det at flere russiske banker er utestengt fra den internasjonale betalingstjenesten Swift, gjør at overføringer fra Russland til utlandet også er vanskelige.

- Nå er ikke statsgjelda til Russland så enorm, det er mange land som har mye mer gjeld enn dem. Men hvis Russland velger å ikke betale, så må långiverne ta tapet. Da er pengene tapt, sier Andreassen.

Skulle Russland ikke betale sine låneavdrag, er de per definisjon statsbankerott. Hvordan det kommer til å slå ut i de globale finansmarkedene er ekspertene litt usikre på, men Andreassen tror ikke det er grunn til noen stor bekymring.

- Jeg tror ikke at russisk statsgjeld vil føre til en finanskrise. Vi har instrumenter, overvåkning og tiltak nok til å redde det. Skulle de ikke betale vil nok noen få trøbbel, men det vil ikke velte økonomien. Volumet er for lite til det.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer