Vil betale milliarder for å endre internett

Et ferskt milliardfonds siste framstøt skremmer vettet av profilerte menneskerettsforkjempere.

KAN ENDRES FOR GODT: Et forselått milliardsalg kan endre store deler av internett for godt, skal man tro flere profilerte menneskerettsforkjempere. Foto: NASA
NicoElNino / Shutterstock / NTB scanpix
KAN ENDRES FOR GODT: Et forselått milliardsalg kan endre store deler av internett for godt, skal man tro flere profilerte menneskerettsforkjempere. Foto: NASA NicoElNino / Shutterstock / NTB scanpix Vis mer
Publisert

DAVOS/OSLO (Børsen): - Dette er den viktigste saken som «ingen» snakker om.

Det er det første australske Brett Solomon sier når han møter Børsen i en av Davos' mange snødekte gater under World Economic Forum.

Som grunnlegger og administrerende direktør av menneskerettighetsgruppa AccessNow, er han dypt bekymret over konsekvensene av en varslet giganthandel: Et salg i milliardklassen, som få har fått med seg.

Det relativt ferske milliardfondet Ethos Capital ble grunnlagt i fjor. Nå er de klare for å legge i overkant av ti milliarder kroner på bordet for å sikre seg eierskapet over ett tegn og tre bokstaver:

.ORG, i dagligtale gjerne uttalt som «dot-org», er et toppnivådomene på internett, som i motsetning til mer kommersielle .com eller .no - vanligvis assosieres med ideelle organisasjoner.

Det finnes i dag over 11 millioner registrerte. ORG-adresser. Nå kan rettighetene til .ORG altså havne i hendene på private eiere gjennom private equity-fondet Ethos Capital. Det skremmer vettet av stadig flere folk.

Det finnes ikke tvil i Solomons sinn:

- Dersom rettighetene til .ORG blir solgt til privat sektor, så er domenet dømt til å havne i hendene på dem som har mest å tjene på å få full kontroll over det - og som er villige til å betale for den kontrollen, mener han og trekker fram den saudiske og kinesiske regjeringen som det han mener er skrekkeksempler.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.