Vil betale milliarder for å endre internett

Et ferskt milliardfonds siste framstøt skremmer vettet av profilerte menneskerettsforkjempere.

KAN ENDRES FOR GODT: Et forselått milliardsalg kan endre store deler av internett for godt, skal man tro flere profilerte menneskerettsforkjempere. Foto: NASA
NicoElNino / Shutterstock / NTB scanpix
KAN ENDRES FOR GODT: Et forselått milliardsalg kan endre store deler av internett for godt, skal man tro flere profilerte menneskerettsforkjempere. Foto: NASA NicoElNino / Shutterstock / NTB scanpix Vis mer
Publisert

DAVOS/OSLO (Børsen): - Dette er den viktigste saken som «ingen» snakker om.

Det er det første australske Brett Solomon sier når han møter Børsen i en av Davos' mange snødekte gater under World Economic Forum.

Som grunnlegger og administrerende direktør av menneskerettighetsgruppa AccessNow, er han dypt bekymret over konsekvensene av en varslet giganthandel: Et salg i milliardklassen, som få har fått med seg.

Det relativt ferske milliardfondet Ethos Capital ble grunnlagt i fjor. Nå er de klare for å legge i overkant av ti milliarder kroner på bordet for å sikre seg eierskapet over ett tegn og tre bokstaver:

.ORG, i dagligtale gjerne uttalt som «dot-org», er et toppnivådomene på internett, som i motsetning til mer kommersielle .com eller .no - vanligvis assosieres med ideelle organisasjoner.

Det finnes i dag over 11 millioner registrerte. ORG-adresser. Nå kan rettighetene til .ORG altså havne i hendene på private eiere gjennom private equity-fondet Ethos Capital. Det skremmer vettet av stadig flere folk.

Det finnes ikke tvil i Solomons sinn:

- Dersom rettighetene til .ORG blir solgt til privat sektor, så er domenet dømt til å havne i hendene på dem som har mest å tjene på å få full kontroll over det - og som er villige til å betale for den kontrollen, mener han og trekker fram den saudiske og kinesiske regjeringen som det han mener er skrekkeksempler.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer