Vil betale milliarder for å endre internett

Et ferskt milliardfonds siste framstøt skremmer vettet av profilerte menneskerettsforkjempere.

KAN ENDRES FOR GODT: Et forselått milliardsalg kan endre store deler av internett for godt, skal man tro flere profilerte menneskerettsforkjempere. Foto: NASA
NicoElNino / Shutterstock / NTB scanpix
KAN ENDRES FOR GODT: Et forselått milliardsalg kan endre store deler av internett for godt, skal man tro flere profilerte menneskerettsforkjempere. Foto: NASA NicoElNino / Shutterstock / NTB scanpix Vis mer
Publisert

DAVOS/OSLO (Børsen): - Dette er den viktigste saken som «ingen» snakker om.

Det er det første australske Brett Solomon sier når han møter Børsen i en av Davos' mange snødekte gater under World Economic Forum.

Som grunnlegger og administrerende direktør av menneskerettighetsgruppa AccessNow, er han dypt bekymret over konsekvensene av en varslet giganthandel: Et salg i milliardklassen, som få har fått med seg.

Det relativt ferske milliardfondet Ethos Capital ble grunnlagt i fjor. Nå er de klare for å legge i overkant av ti milliarder kroner på bordet for å sikre seg eierskapet over ett tegn og tre bokstaver:

.ORG, i dagligtale gjerne uttalt som «dot-org», er et toppnivådomene på internett, som i motsetning til mer kommersielle .com eller .no - vanligvis assosieres med ideelle organisasjoner.

Det finnes i dag over 11 millioner registrerte. ORG-adresser. Nå kan rettighetene til .ORG altså havne i hendene på private eiere gjennom private equity-fondet Ethos Capital. Det skremmer vettet av stadig flere folk.

Det finnes ikke tvil i Solomons sinn:

- Dersom rettighetene til .ORG blir solgt til privat sektor, så er domenet dømt til å havne i hendene på dem som har mest å tjene på å få full kontroll over det - og som er villige til å betale for den kontrollen, mener han og trekker fram den saudiske og kinesiske regjeringen som det han mener er skrekkeksempler.

Frykten er at den ikke-kommersialiserte delen av internett kan bli endret for alltid, forklarer han.

- Oppspinn

En talsperson for milliardfondet, som ikke vil bli navngitt, tordner tilbake mot Solomon.

- Dette er reint oppspinn. Ethos' investorer inkluderer USA-baserte familiedrevne og ideelle organisasjoner med langsiktige investeringshorisonter, sier talspersonen til Børsen.

- Herr Solomon er feilinformert på det groveste, stormer talspersonen videre.

Ledere av flere av de frivillige organisasjonene som nå har gått sammen for å skape oppmerksomhet rundt salget, innrømmer overfor Børsen at de kan forstå hvorfor saken ikke har blitt plukket opp av medier verden over.

Det er nemlig lett å ramle av, når de skal forsøke å forklare hva som er i ferd med å skje:

Ethos Capital opplyste på tampen av fjoråret at de hadde startet prosessen med å kjøpe Public Interest Registry (PIR) fra den ikke-statlige ideelle organisasjonen Internett Society (ISOC) for 1,135 milliarder dollar. Det tilsvarer rundt 10,4 milliarder norske kroner.

PIR ble opprettet for 18 år siden, og har blant annet hatt ansvaret for å administrere. org-domenet siden 2003.

- INTERNETTMONSTER?: Mark Zuckerberg, grunnlegger og direktør for Facebook, ble grillet av folkevalgte i EU-parlamentet om Cambridge Analytica-skandalen. Video: European Parliament / Facebook Les mer om det her: https://goo.gl/u54Nmu Vis mer

- Uakseptabelt

Få minutter etter at Solomon hilser på Børsen i Davos, dukker flere profilerte ledere av store internasjonale organisasjoner opp. Lederne av Transparency International, Human Rights Watch og International Trade Union har alle kommet for å understreke alvoret.

- Dette er uakseptabelt, og vi skal kjempe mot det hele veien, tordner Sharan Burrow, generalsekretær i Den internasjonale fagforeningsføderasjonen ITUC, under det som ender opp som en slags improvisert pressekonferanse.

Med på laget er over 700 organisasjoner, som Greenpeace, Oxfam og Wikimedia Foundation, som alle ber om at salget må stoppes.

Demonstranter har den siste tida samlet seg i stadig større antall, både på nett og fysisk, for å kreve at ICANN - den ideelle organisasjonen som fører tilsyn med domenenavn - blokkerer salget.

DEMONSTRERER: Forrige fredag møtte et titalls demonstranter opp utenfor hovedkontoret til ICANN i Los Angeles. Foto: Mark J. Terrill / AP / NTB Scanpix
DEMONSTRERER: Forrige fredag møtte et titalls demonstranter opp utenfor hovedkontoret til ICANN i Los Angeles. Foto: Mark J. Terrill / AP / NTB Scanpix Vis mer

Koalisjonen av frivillige organisasjoner som har slått seg sammen i kampen mot milliardfondet Ethos Capital, avviser heller ikke at de kan komme til å gå til retten.

I første omgang handler det imidlertid om å få ICANN til å gripe inn.

- BURDE ALDRI SELGES: Det mener Kenneth Roth, administrerende direktør i Human Rights Watch om PIR og .ORG-domenet. Foto: Carlo Allegri / Reuters / NTB Scanpix
- BURDE ALDRI SELGES: Det mener Kenneth Roth, administrerende direktør i Human Rights Watch om PIR og .ORG-domenet. Foto: Carlo Allegri / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

- Det er ubegripelig at ICANN mener dette er en god idé. De må ombestemme seg og avvise budet, sier Burrow.

- Det er visse offentlige goder og rettigheter som aldri burde selges. Vi ville aldri solgt byens torg. Domenet .ORG tilsvarer på mange måter bytorget på nettet, for det sivile samfunn over hele verden. Det er et sted hvor vi vet at vi kan oppholde oss, og hvor befolkningen vet at de kan finne oss. Vi kan ikke plutselig la dette selges til høyeste budgiver, fortsetter Kenneth Roth, administrerende direktør i Human Rights Watch, overfor Børsen.

- Folk har blitt lurt

I en e-post til Børsen viser Ethos Capital til et ferskt blogginnlegg fra fondets grunnlegger og administrerende direktør, Erik Brooks. Der slår han fast at «Ethos ved flere anledninger har gjort det klart at vi er opptatt av å investere i PIR på lang sikt».

Brooks skriver selv at Ethos Capital tenker langsiktig med kjøpet av PIR, og at de vil sørge for at .ORG er levedyktig i mange år framover.

«Dette perspektivet, kombinert med firmaets investeringsfilosofi om å drive etisk og ansvarlig, er en stor del av grunnen til at ISOC og PIR ønsket denne avtalen velkommen», skriver han i blogginnlegget.

- Folk har selvfølgelig rett til å si sin mening, men i denne saken har mange faktaopplysninger blitt vridd på, og noen folk har blitt lurt til å tro at dette salget vil ha en negativ effekt på tjenestetilbudet - eller at det vil underminere offentlighetens fordeler, sier selskapets talsperson til Børsen.

Talspersonen for milliardfondet, viser til at flere personer i Ethos' ledelse har uttalt at selskapet forplikter seg til å drive PIR forsvarlig. Selskapet opplyser også at de ikke kommer til å øke prisene for registrering av domenenavn eller årlige avgifter for .ORG med mer enn 10 prosent.

Allerede i 2016 fikk ISOC muligheten til å øke prisene med inntil 10 prosent årlig. De har imidlertid ikke benyttet seg av denne muligheten.

Milliardfondet forplikter seg også i egne uttalelser til å opprettholde, promotere og styrke ytringsfrihet og menneskerettigheter på veien videre.

- Ikke interessert

Delia Ferreira Rubio, leder i Transparency International, smiler når Børsen presenterer henne med svaret fra Ethos Capital. Hun

- Jeg sier det igjen og igjen: Vi er ikke interessert i å privatisere. org-domenet. Det kan godt være at de har forpliktet seg til visse prinsipper i dag, for å garantere ytringsfrihet eller slikt. Men med kommersialisering av domenet, så risikerer vi sensur i framtida - eller at tilgangen på ytringsfrihet krymper. Det trenger vi virkelig ikke på et tidspunkt hvor dette allerede er truet, sier Rubio til Børsen og legger til:

- Det er flott at de sier at de forplikter seg til alt dette, men vi ønsker ikke privatisering.

KAN IKKE OVERBEVISES: Delia Matilde Ferreira Rubio, leder av Transparency International, sier det ikke finnes et eneste argument som kan overbevise henne om at salget til Ethos Capital kan forsvares. Her er hun avbildet i forbindelse med et foredrag under World Economic Forum i Davos 23. januar i år. Foto: Allessandro Della Valle / EPA
KAN IKKE OVERBEVISES: Delia Matilde Ferreira Rubio, leder av Transparency International, sier det ikke finnes et eneste argument som kan overbevise henne om at salget til Ethos Capital kan forsvares. Her er hun avbildet i forbindelse med et foredrag under World Economic Forum i Davos 23. januar i år. Foto: Allessandro Della Valle / EPA Vis mer

- Så det har ingen betydning om det er Ethos Capital, eller et annet oppkjøpsfond. Problemet er privatisering og kommersialisering?

- Det er helt riktig. Problemet er kommersialiseringen av. org-domenet, som i ytterste konsekvens kan sette arbeidet til ikke-statlige organisasjoner i fare.

- Det finnes med andre ord ikke et eneste argument Ethos Capital kan komme med, som vil overbevise deg om at dette er en god handel?

- Ikke i det hele tatt. Absolutt ikke.

ALVOR: ICANN uttalte først at de ikke kunne gjøre noe med salget av PIR og .ORG-domenet. Etter at det ble kjent at milliardfondet Ethos Capital hadde kommet på banen, har de uttalt at de tar bekymringene på alvor. Foto: Tim Hales / AP / NTB Scanpix
ALVOR: ICANN uttalte først at de ikke kunne gjøre noe med salget av PIR og .ORG-domenet. Etter at det ble kjent at milliardfondet Ethos Capital hadde kommet på banen, har de uttalt at de tar bekymringene på alvor. Foto: Tim Hales / AP / NTB Scanpix Vis mer

Vil være med

Ethos' talsperson sier de ønsker ulike synspunkter og meninger om salget velkommen, fra alle deler av samfunnet. Likevel mener de at enkelte av aktørene som er imot salget «har ensidige samtaler».

- Vi skulle ønske at vi kunne være en del av disse diskusjonene, og at dialogen på veien videre blir mer åpen. På den måten kan vi forstå spørsmålene folk måtte ha, og bidra til å utvikle en delt forståelse av fordelene (med salget).

ICANN, den ideelle organisasjonen som fører tilsyn med domenenavn, hadde i utgangspunktet en frist på å godkjenne eller avvise salget innen 17. februar i år.

Et brev fra lokale myndigheter tidligere i januar har imidlertid endret på det.

I brevet fra delstaten Californias generaladvokat Xavier Becerra, blir ICANN avkrevd mer informasjon om hvordan det planlagte salget vil påvirke. org-framtida. Advokaten ber om svar på 35 konkrete spørsmål angående salg et, samt tilgang på all kommunikasjon mellom ICANN, Ethos Capital og PIR.

ICANN delte selv brevet på sine nettsider, hvor de også gjør det klar at de ber om å få utsatt fristen med to måneder til 20. april.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer