Frykter Trump-grep:

- Vil bli rasende

Tidligere president Donald Trump har igjen planer om å innta Det hvite hus. Flere eksperter frykter en global handelskrig kan følge med på flyttelasset.

LOVNAD: Trump har lovet å ta opp kampen mot Kina dersom han igjen kommer til makta. Foto: AP Photo / John Locher
LOVNAD: Trump har lovet å ta opp kampen mot Kina dersom han igjen kommer til makta. Foto: AP Photo / John Locher Vis mer
Publisert

Ekspresident Donald Trump har store planer for USA dersom høstens valg ender med ham i presidentstolen.

Bortsett fra å sparke tusenvis av offentlig ansatte, deportere millioner av ulovlige innvandrere og få til en rask løsning på Russlands krigføring i Ukraina, har Trump gått inn for å øke tollsatsen på kinesisk-importerte handelsvarer kraftig.

Nå frykter flere eksperter at grepet kan føre til nok en global handelskrig, skriver Washington Post.

Vil skyte i været

Trump har tidligere ytret ønsker om at Kina skal unntas fra bestevilkårsprinsippet, en status som sikrer best mulig vilkår for flesteparten av USAs handelspartnere.

Dette vil føre til at tollsatsen mellom verdens to største økonomier skyter i været. Ifølge en rekke analyser kan den havne på langt over 40 prosent for kinesisk-importerte varer.

Ifølge kilder til avisa har Trump nylig vært i diskusjoner med rådgivere om å innføre en tollsats på hele 60 prosent på varer fra landet.

Samtidig har han foreslått å innføre en toll på ti prosent på hele den utenlandske importen, som årlig tilsvarer nær 1000 milliarder dollar, melder Reuters.

- Kan ikke sammenliknes

De foreslåtte grepene er ventet å sette sinnene i Beijing i kok, og kan resultere i store forstyrrelser i både den amerikanske og den globale økonomien.

Samtidig hevder økonomieksperter at tiltakene kan overgå effekten av handelskrigen Trump iverksatte under sin første periode som president.

- Handelskrigen mellom 2018 og 2019 var svært skadelig, og dette vil gå og langt utover den at det ikke kan sammenliknes. Dette truer med å snu opp ned på og fragmentere den globale handelen i et omfang vi ikke har sett på flere århundrer.

Det sier Erica York, seniorøkonom i den høyreorienterte tankesmia Tax Foundation, til Washington Post.

Tilbake i 2018 lyktes Trump i å innføre flere tiltak for å legge bånd på den kinesiske økonomien. Flere av disse har blitt videreført av nåværende president Joe Biden, som også har fått på plass nye restriksjoner på blant annet import av halvledere og annet produksjonsutstyr.

- Galskap

Adam Posen, leder for tenketanken Peterson Institute for International Economics, betegner Trumps forslag om å skru opp tollsatsene som «galskap».

- Hvis en Trump-administrasjon skulle innført mye høyere tollsatser på import fra Kina, ville amerikanske selskaper miste mesteparten av markedsandelene sine både i Kina og i mange andre land, sier han.

Samtidig peker flere økonomer på at det vil være amerikanske kunder og firmaer som vil måtte betale for kostnadene for de økte tollsatsene.

Kina var i november USAs tredje største handelspartner, bare bak Mexico og Canada, og sto da for om lag 11,7 prosent av all utenlandsk handel. Det viser offisiell statistikk.