Vil bli turistparadis: Alkohol og bikini forbudt

Lokker med splitter ny metropol og kritthvite strender, men det kan bli krevende for Saudi-Arabia å trekke til seg de store turistmassene.

ASURBLÅTT HAV: Saudi-Arabia satser tungt på turisme - og skal blant annet bygge og utvikle tre gigantprosjekter for å sikre landets økonomi i framtida. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mange vil gjerne assosiere et «ferieparadis» med kritthvite strender, bikini og en kald øl i hånda. I et hav av tropiske reisemål har nå en ny kjempeaktør meldt seg på markedet.

For turisme har blitt en gigantindustri. I 2018 la reisende igjen rekordhøye 14,5 billioner kroner globalt, rapporterer Verdens turismeorganisasjon (UNWTO). Svimlende 186 milliarder kroner av dette beløpet tilfalt Norge, viser tall fra SSB.

Nå ønsker Saudi-Arabia en bit av kaka.

Landets kronprins har tidligere varslet at han ønsket å bygge en ekstravagant metropol som vil «være et sted for verdens drømmere». Svenska Dagbladet er blant mediene som nå omtaler prestisjeprosjektet.

Flygende taxier

Ifølge The Guardian er satsingen beregnet å koste 500 milliarder dollar og har fått navnet Neom.

Den futuristiske byen, som foreløpig ikke eksisterer, ønsker å lokke millioner av turister med trekkplastre som «kritthvite strender som lyser i mørket, en enorm kunstig måne, flygende drone-taxier, og robot-butlere». Et slags nytt Dubai.

TREKKPLASTER: Under en presentasjon i 2017 av det som skal bli byen Neom, viste man også fram en prototype av den såkalte drone-taxien. Foto: NTB Scanpix
TREKKPLASTER: Under en presentasjon i 2017 av det som skal bli byen Neom, viste man også fram en prototype av den såkalte drone-taxien. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Ifølge en pressemelding fra Saudi-Arabias ambassade i Oslo i fjor, er ambisjonen å gjøre landet mindre avhengig av oljen i framtida. Turistsatsingen har også som mål å bidra til økonomiske vekst i landet og å skape én million nye arbeidsplasser.

- I det store bildet handler dette om at oljealderen er på hell, også i Saudi-Arabia, og at de derfor må diversifisere og finne nye inntektskilder, sier midtøstenforsker Cecilie Hellestveit til Dagbladet.

Selv om Saudi-Arabia nå åpner for internasjonale gjester, gjenstår det å se hvorvidt tilbudet er forlokkende nok. Landet praktiserer fremdeles dødsstraff, og få kan glemme Jamal Khashoggi-drapet som rystet en hel verden i 2018.

Kronprins Mohammed bin Salman har riktignok lovet turister nye tider og «et land med moderat islam».

Enkelte krav kan han imidlertid ikke vike på i sitt prestisjeprosjekt. Alkohol er fortsatt forbudt - og kvinner nektes å gå i bikini på stranda.

- Tolereres ikke

- Alkohol er veldig kontroversielt. Det drikkes jo alkohol i Saudi-Arabia, men i veldig private rom. En ting er å se igjennom fingrene med slik praksis. Noe helt annet er å skulle tillate alkohol i landet, sier Hellestveit.

Svenska Dagbladet var til stede da prins Abdullah bin Khaled Al Saud nylig uttalte seg om satsingen i den saudiarabiske hovedstaden Riyadh.

- Alkohol er et rødt slør. Det kan muligens bli snakk om egne frisoner i framtida. Men alkohol kommer aldri til å bli tillatt på gater og hotell slik som i Dubai. Samtidig skal vel folk kunne klare seg uten alkohol i fem-seks dager, eller?

- På samme måte tolereres ikke bikinier på offentlige strender, og kvinner må dekke til skuldrer og knær i offentligheten. Utenlandske kvinner trenger derimot ikke å bruke abaya lenger, uttalte prins Abdullah.

Ifølge Amnesty International ble 184 mennesker henrettet i Saudi-Arabia i fjor. Selv om kronprins Mohammed bin Salman har gjennomført en rekke reformer, har han også fått omfattende kritikk.

- Sol trumfer det meste

Hellestveit mener at noe av det som står i veien for landets nye satsning på turisme, er temperaturen.

- Det som kanskje er litt av utfordringen er at det er veldig vakkert, men veldig varmt. Det er ikke akkurat som frisk bris langs Middelhavets strender. Hva skal det være som trekker turistene til Saudi-Arabia, om de må gå rundt i camper med aircondition, spør Hellestveit.

Hun trekker fram blant annet flere arkeologiske steder som har potensiale som turistattraksjoner, men holder fast ved at det kan være det er for varmt, selv for solglade nordmenn.

Hellestveit tror likevel at nordmenn kan la seg friste til å dra til Saudi-Arabia, til tross for alkoholforbud og konservative muslimske regler. Hun tror også at pengesterke nordmenn passer godt i Saudi-Arabias strategi for å satse på øvre middelklasse-turister, heller enn masseturisme.

- Nordmenns ønske om sol trumfer jo det meste. Dubai for eksempel viser jo at nordmenn ikke lar seg skremme så lett av den politiske konteksten i et land, sier Hellestveit.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer