Kragerø:

Vil brenne ned svindyr hytte

Fritidseiendommen i Kragerø skal jevnes med jorda. Nå ber brannvesenet om en tjeneste.

OPP I RØYK: Grenland brann og redning ønsker å sette fyr på denne hytta i Kragerø og har bedt kommunen om tillatelse. Foto: Fra søknaden til Grenland brann og redning
OPP I RØYK: Grenland brann og redning ønsker å sette fyr på denne hytta i Kragerø og har bedt kommunen om tillatelse. Foto: Fra søknaden til Grenland brann og redning Vis mer
Publisert

I 2021 skapte ei enkel sjøhytte med utedo overskrifter da den ble solgt til flere millioner kroner over prisantydning.

Prisen var i utgangspunktet 13,5 millioner kroner. For den summen kunne man sikre seg ei hovedhytte fra 1930 - uten innlagt vann og avløp, et anneks - opprinnelig oppført i 1956 - i tillegg til et uthus.

At hytta befant seg i førstelinje til Kragerøs skjærgård, sørget imidlertid for en heftig budkrig.

- Viktig

Eiendommen, med egen gressplen, brygge, svaberg og intet mindre enn tre sandstrender, gikk til slutt for 15,5 millioner kroner, altså to millioner over prisantydning.

I etterkant har den nye eieren ønsket å jevne hytta med jorda. Ifølge Kragerø Blad Vestmar, som først omtalte saken, fikk hytteeieren rammetillatelse for riving av den eksisterende hytta og bygging av en erstatningshytte i hovedutvalg for Plan- og bygningsetaten i november i fjor.

Nå har Grenland brann og redning rykket inn og bedt om tillatelse til å ha en nedbrenningsøvelse på skjærgårdshytta. Det kommer fram i en søknad til kommunen.

BLINDLEIA: Hvis du ikke har arvet hytta og er vanlig lønnsmottaker, har du neppe råd til en av perlene i Norges dyreste kyststripe. De som har råd til å bruke titalls millioner de forblåste holmene, virker ganske fornøyde - når de ikke krangler med bråkete naboer, eller med myndighetene om diverse utbyggingstiltak. Video: Matias Grinde / Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

«Grenland brann og redning har kontinuerlig behov for øvelser og nedbrenningsøvelser er viktig for å holde kunnskapsnivået oppe på for eksempel røyk- og brannutvikling, brannspredning og ulike slokketeknikker. (...) Etter brannvesenets vurdering egner ovennevnte fritidsbolig seg meget godt som øvelsesobjekt og vil kunne inngå som en del av den årlige øvelsesplanen for brann og rednings personell.»

Vil gjøre dette

Videre opplyser brannvesenet at fokus under øvelsen vil være:

  • Kalde øvelser.
  • Søksøvelser og overtenningsøvelser.
  • Kommunikasjonsøvelser.
  • Slangeutlegg og vannlevering fra fjorden.
  • Slokking fra båt.
  • Pumpeøvelser.
  • Bruk av varmesøkende kamera.
  • Bruk av motorsag vs slukkespiker og skjærslukker.

Brannvesenet understreker at øvelsen ikke vil være til sjenanse for andre, og at de vil varsle sentrale instanser i forkant.