Byggeprosjekt i Saudi-Arabia

Vil bygge gigantby:
- Et fantasiprodukt

Saudi-Arabia vil bruke mange tusen milliarder på en hypermoderne by. - Urealistisk, sier norsk ekspert.

MODERNE: «Linjen» er en lineær by som skal strekke seg 170 kilometer gjennom ørkenen i Saudia-Arabia. Video: Neom. Bilder: NTB. Reporter: Magnus Paus / Dagbladet TV Vis mer
Publisert

Se for deg ni millioner mennesker, bosatt på en linje som er 200 meter bred, 170 kilometer lang og 500 meter høy. Alt sammen kledd i speil.

Det kan nå bli en realitet, om kronprinsen av Saudi-Arabia, Mohammed bin Salmans, megaprosjekt blir en realitet. Prosjektet, som på engelsk har fått navnet «The Line», er en del av et større byprosjekt som har fått navnet «Neom».

Første fase av prosjektet er planlagt å koste 320 milliarder dollar (cirka 3140 milliarder norske kroner). Saudi-Arabia har selv satt av halvparten fra sitt eget statlige investeringsfond, opplyser bin Salman ifølge Reuters. Totalt skal hele prosjektet ha en prislapp på 500 milliarder dollar.

- Framtida

Ideen om det gigantiske byggeprosjektet ble lansert første gang i januar 2021, men det var først mandag denne uka at de første tegningene av den futuriske byen ble kjent.

- Designet legemliggjør hvordan urbane samfunn vil se ut i framtida, i et miljø fritt for veier, biler, og uten utslipp, skriver prosjektet selv i en pressemelding.

Byen skal etter planen bare drives på fornybar energi, og et underjordisk transportsystem skal kunne frakte folk fra ende til ende på bare 20 minutter.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer