Donald Trump:

Vil droppe ham

Hvis Donald Trump gjeninntar Det hvite hus, vil han nominere en ny sentralbanksjef.

NY VENDING: Trump nominerte i 2017 Jerome Powell til sentralbanksjef. Foto: Carlos Barria / Reuters / NTB
NY VENDING: Trump nominerte i 2017 Jerome Powell til sentralbanksjef. Foto: Carlos Barria / Reuters / NTB Vis mer
Publisert

Donald Trump kan bli USAs neste president til høsten. Dersom han blir gjeninnsatt kan både den amerikanske økonomien, og verdensøkonomien for øvrig, bli sterkt påvirket.

Trump har allerede gjort det klart at Jerome Powell ikke har kvalifisert seg til neste runde som sentralbanksjef.

- Det ser ut for meg som om han prøver å kutte renta for å kanskje få folk valgt, jeg vet ikke. Jeg tror han kommer til å gjøre noe som kanskje hjelper demokratene, tror jeg, hvis han senker renta, sier Trump i et tv-intervju med Fox News, ifølge CNN.

Videre forklarer han at han har et par alternativer som neste sentralbanksjef.

Uttalelsen kommer etter at den amerikanske sentralbanken Federal Reserve (Fed) onsdag besluttet å holde styringsrenta uendret. Powell kom ikke med noen signaler om snarlige rentekutt, tvert imot.

Han var tydelig på at det måtte sterke signaler til om at inflasjonen nærmet seg målet på to prosent, før han ville dra fram ljåen. Fredag kom det også overraskende høye tall for nye jobber i USA. Noe rentekutt i mars ser derfor helt usannsynlig ut.

REKORDÅR: Oljefond-sjef Nicolai Tangen tror synkende inflasjon og kunstig intelligens kan være noen av årsakene til oljefondets rekordår. Video: Lars Eivind Bones. Reporter: Lars Martin Gimse. Vis mer

Likevel ligger det i kortene, blant annet i økonomenes prognoser, at det vil komme rentekutt i 2024, både i USA, Europa og i Norge.

Selv om Trump skulle bli president, kan han ikke bare sparke sentralbanksjefen. Presidenten har likevel ansvar for å nominere en kandidat for Kongressen hvert fjerde år.

Da Trump først ble president i 2016, nominerte han nettopp Powell, som ble nominert igjen av president Joe Biden i 2021.

Powell ble spurt på pressekonferansen onsdag om han ønsket en tredje periode som sentralbanksjef.

- Jeg har ikke tatt et standpunkt på det. Det er noe jeg har fokus på. Jeg konsentrerer meg om å gjøre jobben vår. Dette året vil bli et veldig viktig år for Fed og pengepolitikken, og alle har spent seg fast og er fokuserte på å gjøre jobben vår.

I Norge utlyses stillingen som sentralbanksjef offentlig. Det er regjeringa som peker ut en kandidat, som utnevntes av kongen i statsråd.