Vil endre Norge totalt

Norge slik du kjenner det vil se helt annerledes ut om få år, dersom NHO får det som de vil.

NYTT NORGE: Stille gater og tidenes økonomiske nedtur under corona-nedstengingen. Nå retter NHO blikket ti år fram. Foto: Frank Karlsen
NYTT NORGE: Stille gater og tidenes økonomiske nedtur under corona-nedstengingen. Nå retter NHO blikket ti år fram. Foto: Frank Karlsen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg skjønner at dette kan oppfattes som kontroversielt. Men jeg ønsker ikke bråk. Det er ikke slik ment. Vi ønsker å løfte en bred debatt, sier NHOs administrerende direktør Ole Erik Almlid til Børsen.

Arbeidsgiverforeningen legger mandag fram det de omtaler som et veikart for Norge de neste ti åra.

Velferdskutt, svekket stillingsvern og omfattende privatisering av helsetjenester er bare noe av kruttet i rapporten Neste trekk.

HELT ÅPENBART: Administrerende direktør i NHO, Ole Erik Almlid, mener det er helt åpenbart at alle bedriftseiere skal bidra i denne nasjonale dugnaden. Video: Bjørn Langsem. Reporter: Steinar Solås Suvatne Vis mer

Utgangspunktet er velkjent: Statens inntekter krymper og utgiftene øker i et akselererende tempo. Samtidig som Norge skal bli grønnere, mer digitalisert og mindre oljesmurt.

Massive reformer

I veikartet tar NHO til orde for flere omfattende grep. Mye vil snu opp ned på ting vi i dag tar for gitt. NHO ønsker blant annet følgende:

  • Kutte i velferdsgoder.
  • Åpne for flere midlertidige ansettelser og gjøre prøvetida mer reell.
  • Sette offentlig sektor på kraftig slankekur. Økt privatisering, ikke minst i helsesektoren.
  • Bruke Nye veier som mal for reformer på andre områder.
  • Senke øvre aldersgrense i arbeidsmiljøloven fra 72 til 70 år og fjerne muligheten til bedriftsinterne aldersgrenser.
  • Fullføre kommunereformen og andre reformer.

Totalt er det 137 konkrete forslag under overskriften Ti trekk for en bærekraftig framtid.

- Vi må også våge å ta tak i noen ting som kanskje ikke er så populært, sier Almlid.

Et partiprogram

NHO-direktøren poengterer at veikartet har en bredde og en helhetlig tilnærming. Digitalisering, klima, innovasjon, kompetanse er noen stikkord.

- Vi har laget et massivt politikkdokument. Dette er jo nærmest et partiprogram. Jeg vil faktisk si at dette er partiprogrammet over alle partiprogrammer. Dette burde vært partiprogrammet for alle partier, sier en iherdig Almlid.

- Neppe alle vil si seg enig?

- Jeg må kanskje stå til rette for noe av dette når LO-leder Hans Christian Gabrielsen og jeg innleder før partilederdebatten under lanseringen av veikartet mandag. Men jeg vil si at selv om vi kan være uenige om veien, håper jeg vi kan være enige om målene.

LØFTER BLIKKET: Vi må våge å ta en diskusjon om offentlige ytelser, sier NHOs administrerende direktør Ole Erik Almlid. Foto: Kristin Svorte
LØFTER BLIKKET: Vi må våge å ta en diskusjon om offentlige ytelser, sier NHOs administrerende direktør Ole Erik Almlid. Foto: Kristin Svorte Vis mer

- Du tror alle er enige om å kutte i velferdsgoder?

- Vel. Skal vi i løpet av de neste ti åra ikke åpne for å diskutere offentlige ytelser? Den personen som mener det skulle jeg gjerne møtt.

Varme hender uansett

I NHOs veikart er velferdskutt formulert slik:

«Gå kritisk gjennom alle tjenester og ytelser som det offentlige tilbyr og finansierer på vegne av fellesskapet, med formål om å sikre bærekraftige finanser.»

Et annet sted omtales velferdsstaten med følgende formulering:

«Velferdsordningene må gjennomgås. Ordningene må være tilpasset statsfinansene og underbygge arbeidslinjen. Gjennomgangen fordrer en bred og innsiktsfull debatt hvor en både må gå gjennom hvilke tjenester og ytelser som fellesskapet skal ha ansvar for, og nivå på disse. Gjennomgangen må skje i god trepartsdialog.»

- Konkret hva vil NHO kutte?

- Alt vi gjør framover må være bærekraftig. Staten kommer til å ha færre penger å rutte med de kommende åra. Da må vi sikre bærekraftige jobber, fordi det sikrer skatteinntekter som igjen sikrer velferd. Og dette skal vi selvfølgelig gjøre i god dialog med hele det offentlige Norge, politikken i bredt og ikke minst de øvrige partene i arbeidslivet, sier Almlid.

NHO-toppen nevner privatisering og økt digitalisering innen helsesektoren som ett av mange grep.

- Barnehagereformen er det beste eksemplet på hvordan offentlig og privat sektor kan samarbeide om å finne løsninger. Sykepleiere har varme hender uansett om de jobber i privat eller offentlig sektor. Dette kommer til å være en nøkkel til å løse alt det andre vi snakker om, mener Almlid.

Bare å vedta det

Veikartet bygger på flere tidligere utredninger, med NHOs perspektivmelding fra 2018 og Ti ambisjoner for Norge som to hovedstolper. Nå kommer NHOs forslag til løsninger på utfordringene.

- Dette er faktisk første gang NHO lager en målbar tiårsambisjon, forteller Almlid. Han legger ikke skjul på at ambisjonene er å omsette ord til handling.

- Dette er vårt forslag til løsning for en bærekraftig framtid i bredt perspektiv, både sosialt, økonomisk og i forhold til klima. Så er det opp til politikerne å bestemme, selvfølgelig. Selv om det beste ville være om de bare vedtok dette. Vi skisserer en positiv mulighetsstudie der vi viser hvordan det er mulig å skape masse nye jobber, understreker han.

- Du er ikke redd for at det blir bråk?

- Jeg ønsker ikke at det blir det. Så trengs det nok bredere diskusjoner enn hva du får til på et kvarter i Dagsnytt 18. Men dette landet har en stolt historie med brede forlik om de virkelig store løftene. Det går en linje fra det historisk første kriseforliket i 1935, det store løftet med folketrygden i 1967 og fram til nyere tids barnehagereform, pensjonsreform vårens krisepakker. Vi er et lite land, men med stor evne til å finne sammen, sier Ole Erik Almlid.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer