Streik

- Vil få dramatiske følger

Om partene i flystreiken ikke blir enige, vil det ikke ikke ta lang tid før det blir tvungen lønnsnemd, sier eksperter.

BLIR STÅENDE: Mange fly har blitt kansellert som følge av den pågående flystreiken til flyteknikerne. Foto: Gorm Kallestad / NTB
BLIR STÅENDE: Mange fly har blitt kansellert som følge av den pågående flystreiken til flyteknikerne. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Flyteknikerne har gode grunner til å bli enige under forhandlingene. Blir det tvungen lønnsnemnd vil de i hvert fall ikke oppnå noe av det har ønsket seg.

Det sier førsteamanuensis ved BI, Alexander Sønderland Skjønberg.

Han omtaler kravet på 17 til 18 prosent som urealistisk, selv om han har sympati for at de sliter med rekruttering.

Førsteamanuensisen tror også at streiken vil være over innen helga hvis partene ikke har kommet til en løsning innen den tid.

- Blir det lockout fra mandag vil vi få en veldig uoversiktlig situasjon som vil få dramatiske følger. Da er man ikke lang unna tvungen lønnsnemnd.

Skjønberg viser til coronapandemien og forteller at det er svært mange reiselystne nordmenn som rammes av streiken.

Førsteamanuensisen tror også at streiken vil være over innen helga hvis partene ikke har kommet til en løsning innen den tid.

UREALISTISK KRAV: Alexander Sånderland Skjønberg tror det er svært lite sannsnylig at NFO vil få en lønnsøkning på 17 til 18 prosent. Foto: Kyrre Lien
UREALISTISK KRAV: Alexander Sånderland Skjønberg tror det er svært lite sannsnylig at NFO vil få en lønnsøkning på 17 til 18 prosent. Foto: Kyrre Lien Vis mer

- Et åpningskrav

Skjønberg får støtte fra forsker og ekspert på lønnsforhandlinger ved Fafo, Kristine Nergaard.

Hun sier at det er er veldig høyt krav, og at lønnsøkninga i de fleste bransjene vil ligge på mellom tre og fire prosent.

- Man skal være litt forsiktig med å tro på alt man hører. Kravet er nok mer et åpningskrav, enn hva som faktisk er forventet.

- Vil få omfattende konsekvenser

Hun tror ikke det vil ta veldig lang tid før flytrafikken er tilbake.

- Når partene møtes hos Riksmekleren torsdag ettermiddag tyder det på at man har en intensjon om å komme fram til en løsning ganske raskt. En lockout fra NHO vil også få omfattende konsekvenser hvis ambulanseflyene blir satt på bakken.

KANSELLERT: Flere fly har blitt kansellert etter flystreiken. Slik har situasjonen vært på Gardermoen. Video: Dagbladet TV Vis mer

Nergaard forklarer deretter at det ikke vil gå lang tid før det blir begjært tvungen lønnsnemnd om man ser at det blir en trussel for liv og helse.

Ifølge statssekretær Karl Kristian Bekeng (Ap) ved Helsedepartementet, er det Statens helsetilsyn som er faglig ansvarlig for en slik vurdering.

- SNARLIG LØSNING: Fafo-forsker Kristine Nergaard tror partene vil komme til en løsning om ikke lang tid. Foto: Fafo
- SNARLIG LØSNING: Fafo-forsker Kristine Nergaard tror partene vil komme til en løsning om ikke lang tid. Foto: Fafo Vis mer

Sjeldent grep

Ifølge Nergaard er det veldig sjeldent at man ser arbeidsgiverforeningene ta i bruk lockout som virkemiddel.

- Det går noen år mellom hver gang, men nå er det de som har tatt over mye av styringen i konflikten.

Forskeren tror også at NFO har mye å vinne på å komme fram til en løsning under forhandlingene hos Riksmekleren.

- Ved en tvungen lønnsnemnd vil man havne mye nærmere normalen enn hva de har stilt krav om.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer