Vil «flå» oligarkene

Vladimir Putin går etter de aller rikeste russerne med en ny skatt.

MER SKATT: Vladimir Putin vil øke skatteinntektene ved å skattlegge bedrifter som har tjent mye de siste to åra hardere. Foto: Sputnik / Alexei Danichev / Pool via REUTERS / NTB
MER SKATT: Vladimir Putin vil øke skatteinntektene ved å skattlegge bedrifter som har tjent mye de siste to åra hardere. Foto: Sputnik / Alexei Danichev / Pool via REUTERS / NTB Vis mer
Publisert

Det russiske statsbudsjettet har gått med historisk store underskudd de siste månedene. Årsaken til det kan både tilskrives lavere inntekter fra skatt på olje og gass, men også fordi de bruker enormt mye penger på invasjonen av Ukraina.

Ny skatt

Det har gjort at Vladimir Putin og hans regjering har lagt fram et nytt skatteforslag for Dumaen, ifølge en pressemelding. Det nye forslaget vil etter planen sikre den russiske staten 3,6 milliarder dollar i ekstra inntekter.

Den nye skatten vil ramme selskaper og grupper av selskaper som siden januar 2021 har tjent mer enn 12 millioner dollar i året. Disse selskapene må betale en engangsskatt på opptil 10 prosent av overskuddet.

For det er i Russland som det er i Vesten. Enkelte sektorer i den russiske økonomien har blomstret som følge av krigen. Det er disse Putin nå går etter når han vil fylle på krigskassa.

Så langt i år har Russland gått med et underskudd på rundt 40 milliarder dollar, og den nye skatten vil altså dekke rundt 10 prosent av dette underskuddet.

Lovforslaget er nå ute på høring, men det forventes å bli vedtatt i løpet av noen få uker.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.