Vil flå rikingene: - Bare tull

AUF-leder Astrid Hoem sender et kraftig signal til statsministeren i forkant av statsbudsjettet. - På tide å stramme kraftig inn blant de rikeste, forteller hun Dagbladet. Lakseskatt til oppdrettsnæringen omtaler Hoem som en selvfølge.

KLARE KRAV: AUF-leder Astrid Hoem krever blant annet lakseskatt for å dra inn mer skattepenger fra landets rikeste. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
KLARE KRAV: AUF-leder Astrid Hoem krever blant annet lakseskatt for å dra inn mer skattepenger fra landets rikeste. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert

Etter at Kjell Inge Røkke meldte flytting til Sveits, har flere av Norges rikeste, «en pariakaste» ifølge enkelte, klaget på skatteforholdene.

Røkke har selv 45 milliarder i formue, men ville ifølge egen forklaring slitt med skattenivået dersom han ble boende i Norge.

Samtidig publiserte Kapital sin liste over landets 400 rikeste. Den viste at selv ikke en milliard på bok garanterer en plass på lista: Norges 400. rikeste person har en formue på 1,2 milliarder.

- Ekstremt urimelig

I AUF ber man nå sin egen regjering ta grep og øke skattetrykket på rikingene betraktelig - klaging til tross.

- De aller rikeste i Norge har det veldig, veldig godt. Klagingen fra folk som vil flytte til Sveits er ekstremt urimelig. Samtidig som de rikeste klager, blir de bare enda rikere. Vanlige folk mister til sammenlikning kjøpekraft, sier AUF-leder Astrid Hoem til Dagbladet.

TETT PÅ: AUF-leder Astrid Hoem og statsminister Jonas Gahr Støre. Foto: Javad M. Parsa / NTB
TETT PÅ: AUF-leder Astrid Hoem og statsminister Jonas Gahr Støre. Foto: Javad M. Parsa / NTB Vis mer

Kravliste

Hoem og AUF stiller derfor en rekke krav til egen regjering i forkant av statsbudsjettet neste år.

- Vi mener det er på tide å stramme kraftig inn blant de rikeste, sier Hoem.

Med Norges største ungdomsparti i ryggen, ønsker Hoem følgende:

  • Gjeninnføre skatt på arv, som en generasjonsskatt.
  • Øke skatten for å eie mer enn én bolig.
  • Økte skattene på kapital- og finansinvesteringer.
  • Økt skatt på utbytte.
  • Økt innslagspunkt på toppen av toppskatten.
  • Grunnrentebeskatning i oppdrettsnæringa.

- Skatt på arv. Det skal visst være døden for alt som heter verdiskapning i Norge?

- Det er bare tull. Og det er urettferdig at mange av de rikeste i landet vårt er arvinger. De har ikke stått opp av senga og jobbet, de har stått opp av senga og arvet, sier Hoem.

- Og det å eie mange boliger. Det skaper visstnok arbeidsplasser?

- Det er trist at mange tjener seg ekstremt rike på å bare sitte på boliger og leie dem ut, mens andre ikke kommer seg inn på boligmarkedet. Slik kan vi ikke ha det. Det skaper ikke arbeidsplasser eller verdiskapning, det hadde vært mye bedre om disse pengene var investert i industrien vår, sier Hoem.

Tomme trusler

AUF-lederen sier hun har store forventninger til statsbudsjettet for 2023. Til tross for at Jonas Gahr Støre har advart om et stramt budsjett, har statsministeren samtidig lovet et omfordelende budsjett.

- Og da må vi tørre å stramme til for dem som har mest. Og gjerne kutte skattene for vanlige folk samtidig, sier Hoem.

- Og da forsvinner de rikeste til utlandet, med all sin kompetanse?

- Det der har de truet med i årevis, og aldri gjort. Bare se på Røkke. Da han flyttet ut, flyttet han ikke bedriften, men seg selv som privatperson. Norge har noen konkurransefortrinn som landets rikeste vet de vil miste om de flagger ut, sier hun.

- Er det blitt for lett å bli rik i Norge?

- Det er i alle fall veldig godt å være rik i Norge. Jeg tror ikke en sykepleier synes det er lett å bli rik i Norge, men de som er rike tenker nok at de er veldig lett å bli enda rikere, sier hun.

Støre er enig

Jonas Gahr Støre forteller Dagbladet at han er enig med Astrid Hoem og AUF.

- Rettferdig fordeling og utjevning av sosiale og geografiske forskjeller er helt sentralt for vår regjering og førende for all vår politikk. Jeg er helt enig med AUF og Astrid Hoem i at de som har mest, må bidra mer. I stedet for å bruke mer må vi fordele bedre. Hvilke konsekvenser det får for statsbudsjettet, kommer vi tilbake til 6. oktober, sier statsministeren.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer