Skjerper straffene

Vil forby lønn i kontanter

Kriminelle og useriøse aktører i arbeidslivet går tøffere tider i møte.

GJENNOMSLAG: Justisminister Monica Mæland (t.v.) og arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isansen (t.h.) har lyttet til flere av innspillene fra Lars Mamen i Fair Play Bygg om skjerpet straff i kampen mot lønnstyveri og annen arbeidslivskriminalitet. Foto: Bjørn Langsem
GJENNOMSLAG: Justisminister Monica Mæland (t.v.) og arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isansen (t.h.) har lyttet til flere av innspillene fra Lars Mamen i Fair Play Bygg om skjerpet straff i kampen mot lønnstyveri og annen arbeidslivskriminalitet. Foto: Bjørn Langsem Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
  • En ny straffebestemmelse for lønnstyveri med en øvre strafferamme på seks års fengsel.
  • Forbud mot å utbetale lønn i kontanter.
  • Egen godkjenningsordning for bilvask og dekkskift.

Dette er noen av forslagene fra regjeringen i en skjerpet kamp mot kriminelle og useriøse aktører i arbeidslivet.

- Helt uakseptabelt

- Det er helt uakseptabelt at noen useriøse arbeidsgivere unnlater å gi de ansatte den lønnen de har krav på. En egen straffebestemmelse for lønnstyveri og strengere straffer for arbeidslivskriminalitet vil gjøre det enklere å slå ned på slik uredelig oppførsel, sier arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H).

På vei til satsråd fredag, der forslagene ble lagt fram, møtte Røe Isaksen og justisminister Monica Mæland (H) daglig leder i Fair Play Bygg, Lars Mamen utenfor byggeplassen ved regjeringskvartalet i Oslo sentrum.

- Jeg er bygningsarbeider og oppfatter ikke meg selv som noen lobbyist. Men her må jeg si at vi har fått gjennomslag for veldig mange av våre forslag. Vi setter pris på at regjeringen hører på gode argumenter, sier Mamen til Børsen.

Fair Play Bygg Oslo og omegn arbeider med å stanse kriminalitet i byggenæringa, og har argumentert tungt for kriminalisering av lønnstyveri.

- At lønnstyveri nå kommer inn i straffeloven og sidestilles med annet tyveri er veldig bra. Det skulle jo egentlig bare mangle, for tyveri er tyveri, sier Mamen.

Skarpe verktøy

Lønnstyveri kan blant annet være tilfeller der arbeidsgiver holder seg med to sett kontrakter, for å skjule at det ikke utbetales allmenngjort lønn.

Det finnes også eksempler på at arbeidstaker får utbetalt korrekt lønn, men hvor deler av denne kreves tilbakebetalt.

FÅ SERIØSE: Torbjørn Røe Isaksen er sjokkert over massiv useriøsitet i bilvaskbransjen. Han varsler nye og strengere tiltak å rydde opp i den svarte økonomien. Reporter/Video: Lars Eivind Bones Vis mer

- Vi trenger sterkere virkemidler for å slå ned på arbeidslivskriminalitet. Disse forslagene vil gi oss nye verktøy i kampen mot useriøse aktører, sier Røe Isaksen.

Lars Mamen har en klar oppfordring i så måte.

- Det er flott med nye verktøy. Nå må regjeringen sørge for å følge opp. Verktøyene må holdes skarpe. Aktører som politi, påtalemyndigheten og Arbeidstilsynet må få ressurser til å følge opp, sier han.

I tillegg til å sette seks års fengsel som øvre strafferamme for lønnstyveri, foreslår regjeringen å skjerpe strafferammen for alvorlige brudd på arbeidsmiljøloven, og heve den fra tre til fem års fengsel.

Forbyr kontant lønn

Heretter skal det også bli forbudt å utbetale lønn i kontakter, dersom lovforslaget får tilslutning fra Stortinget. Pengene må altså gå til arbeidstakers konto via banken.

- Vi registrerer at noen arbeidsgivere bevisst velger å betale lønn i kontanter for å unngå å betale skatter og avgifter. Dermed sikrer vi arbeidstakernes rettigheter, samtidig som vi motvirker svart arbeid, sier Røe Isaksen.

I samme gate foreslår regjeringen å etablere en egen godkjenningsordning for virksomheter som driver med bilvask, dekkskift og dekkhotell.

Dagbladet har i flere omganger de siste åra skrevet om de lovløse tilstandene i bilpleiebransjen. Tidligere i år gikk Ap-leder Jonas Gahr Støre til kraftig angrep på statsminister Erna Solberg (H) for ikke å ta grep.

- Denne bransjen har flere utfordringer med useriøse arbeidsforhold, brudd på arbeidsmiljøloven og svart omsetning. Så her er det mange gode grunner til å innføre en godkjenningsordning. Det vil også gjøre det lettere for kunder å velge seriøse aktører, sier Røe Isaksen.

Skal dele informasjon

I tillegg skal det nå bli mulig å dele informasjon på tvers mellom etater som Arbeidstilsynet, politiet, Nav og Skatteetaten - inkludert opplysninger som er taushetsbelagt i henhold til forvaltningsloven.

- Vi skal ha et seriøst arbeidsliv i Norge. Deling av informasjon på tvers av etatene er et viktig grep for å unngå utnytting av arbeidstakere og svindel av det norske samfunnet for milliarder av kroner hvert år, sier arbeids- og sosialminister Røe Isaksen.

Justisminister Monica Mæland (H) understreker at slik informasjonsdeling ikke bare er et viktig grep for å ta kriminelle og useriøse aktører i arbeidslivet, men også kriminalitet som rammer barn og unge.

- Under coronapandemien har vi også sett dugnadsprofitører som utnytte velferdssamfunnet vårt, og som må stanses. Ved at offentlige organer i større grad kan dele taushetsbelagte opplysninger, vil vi gjøre det lettere å avdekke at noen har vært innblandet i kriminell virksomhet, sier Mæland.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer