Vil fryse Putins midler: Én hake

EU vil fryse kontoen til president Vladimir Putin. - Først må de finne rikdommen.

SMUTTHULL: I et arsenal av sanksjoner, varsler EU at det kan bli aktuelt å fryse kontoen til Vladimir Putin. Eksperter mener det kan bli en særdeles krevende jobb. Foto: Sergei Guneyev / AP / NTB
SMUTTHULL: I et arsenal av sanksjoner, varsler EU at det kan bli aktuelt å fryse kontoen til Vladimir Putin. Eksperter mener det kan bli en særdeles krevende jobb. Foto: Sergei Guneyev / AP / NTB Vis mer
Publisert

Fredag kveld ble det klart at de private midlene til president Vladimir Putin og utenriksminister Sergej Lavrov blir fryst i EUs nye sanksjonspakke. Storbritannia og USA har siden varslet samme grep.

Det hvite hus inkluderer også reiserestriksjoner i sin pakke, noe som kan bety at Russlands president får innreiseforbud i USA.

De massive straffetiltakene har som mål å maksimere den økonomiske prisen som Putin må betale for sin krigføring mot Ukraina.

- Veldig vanskelig

Å strupe deler av den russiske økonomien, er én ting. Å gå etter Putins personlige midler, er et spill i en helt annen liga. I kjølvannet av EUs sanksjonspakke, peker nå flere på et «hull» i Vestens plan:

«USA og EU går etter Putins rikdom. Først må de finne den», skriver magasinet Time.

New York Times skriver på sin side at «Putin står overfor sanksjoner, men hans eiendeler er fortsatt en gåte». Finansnettstedet Quartz stiller også det betimelige spørsmålet: «Hvordan kan EU fryse midler som Putin ikke offisielt eier?».

- Det er kort og godt veldig vanskelig, konstaterer Nupi-direktør Ulf Sverdrup overfor Børsen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer