Vil fryse Putins midler: Én hake

EU vil fryse kontoen til president Vladimir Putin. - Først må de finne rikdommen.

SMUTTHULL: I et arsenal av sanksjoner, varsler EU at det kan bli aktuelt å fryse kontoen til Vladimir Putin. Eksperter mener det kan bli en særdeles krevende jobb. Foto: Sergei Guneyev / AP / NTB
SMUTTHULL: I et arsenal av sanksjoner, varsler EU at det kan bli aktuelt å fryse kontoen til Vladimir Putin. Eksperter mener det kan bli en særdeles krevende jobb. Foto: Sergei Guneyev / AP / NTB Vis mer
Publisert

Fredag kveld ble det klart at de private midlene til president Vladimir Putin og utenriksminister Sergej Lavrov blir fryst i EUs nye sanksjonspakke. Storbritannia og USA har siden varslet samme grep.

Det hvite hus inkluderer også reiserestriksjoner i sin pakke, noe som kan bety at Russlands president får innreiseforbud i USA.

De massive straffetiltakene har som mål å maksimere den økonomiske prisen som Putin må betale for sin krigføring mot Ukraina.

- Veldig vanskelig

Å strupe deler av den russiske økonomien, er én ting. Å gå etter Putins personlige midler, er et spill i en helt annen liga. I kjølvannet av EUs sanksjonspakke, peker nå flere på et «hull» i Vestens plan:

«USA og EU går etter Putins rikdom. Først må de finne den», skriver magasinet Time.

New York Times skriver på sin side at «Putin står overfor sanksjoner, men hans eiendeler er fortsatt en gåte». Finansnettstedet Quartz stiller også det betimelige spørsmålet: «Hvordan kan EU fryse midler som Putin ikke offisielt eier?».

- Det er kort og godt veldig vanskelig, konstaterer Nupi-direktør Ulf Sverdrup overfor Børsen.

KONFLIKTEN FORKLART: Situasjonen mellom Russland og Ukraina er anspent. Men hvor startet det hele, og hvorfor er det konflikt mellom de to landene? Vi forklarer. Reporter: Bjørge Dahle Johansen. Video: AP / NTB / Storyblocks Vis mer

- «Ingen» vet

På papiret ser det ut til at Putin eier forholdsvis lite, men samtidig er det estimert at han har skjulte verdier for over 100 milliarder dollar, ifølge New York Times. Det må riktignok tas med en solid klype salt.

Selv ikke Forbes, som profilerer seg på å lage rikinglister, har kunnet fastslå størrelsen på Putins formue - tross 20 års gravearbeid.

- Det er mange som spekulerer på Putins faktiske formue. Sannheten er at «ingen» vet. Tar man likevel utgangspunkt i sanksjonsgrepet der Putins midler fryses, så vil han kjenne effekten av det, fortsetter Sverdrup.

- På hvilken måte?

- Rent praktisk er det to ting som skjer: Myndighetene vil få mulighet til å etterforske hvor pengene finnes, samt begjære innsyn og spore ulike typer finansielle konstruksjoner. Banker og finansinstitusjoner er på sin side pliktig til å overvåke og fryse økonomiske aktiviteter, også for selskaper og foretak som er tilknyttet vedkommende.

TILHØRER RUSSLAND: Dette er grunnene til at Russlands president Vladimir Putin vil ta kontroll over Ukraina. Reporter: Maja Walberg Klev. Video: AP/NTB/Storyblocks. Vis mer

Krevende jakt

- I Norge ville et slikt vedtak vært underlagt Økokrim, samt at norske banker og finansinstitusjoner hadde vært lovpålagt å oppdatere sine ordninger og systemer knyttet til en slik bestemmelse.

- Men vil dette være nok for å ramme Putin?

- Først må man finne midlene. Når man gjør det, vil det ikke være muligheter for å disponere pengene eller gjøre transaksjoner. Det vil stå på en sperret konto.

- Vil svekke tilliten

Nupi-sjefen påpeker samtidig følgende:

- Man må forvente at Putin har forberedt seg på å bli sanksjonert. La meg - hypotetisk sett - si det sånn: Hvis du er en av verdens rikeste i en situasjon som dette, har du trolig brukt de beste rådgiverne i verden til å gjemme pengene dine.

Han fortsetter:

- Vil det å fryse offentlige midler da spille noen rolle? Ja, jeg tror det. Selv om det er vanskelig, er det ikke bare symbolsk viktig. Når flere land går sammen, øker sjansen for at man lykkes. Å synliggjøre hans formue vil også ytterligere svekke tilliten til Putin i Russland.

- Massivt grep

Forsker Pernille Rieker - også hun ved Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI), mener det er vanskelig å konkludere rundt den faktiske effekten av sanksjonspakkene fra Vesten.

Hun forklarer likevel at straffetiltakene hittil, er langt kraftigere enn da Russland annekterte Krim-halvøya i 2014.

- Det er hittil innført drastiske sanksjoner som vil ramme både Putin, Lavrov og presidentens innerste krets. Når EU-kommisjonen i tillegg foreslår å utestenge Russland fra betalingssystemet Swift, vil det ramme russisk økonomi i mye større grad. Det er et massivt grep som planlegges, sier Rieker til Børsen.

- Hvor effektivt vil et slikt straffetiltak være?

- Det spørs om det fører til endringer i Putins politikk, men han vil kjenne de økonomiske konsekvensene. Blant annet vil det bli dyrere for ham å finansiere sin krigføring.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer