Vil gi garanti til mindre bedrifter

Regjeringen foreslår at staten garanterer for 90 prosent av lånesummen til mindre bedrifter som er rammet av koronakrisen. Obligasjoner skal hjelpe de store.

VIL GI GARANTI: Bedrifter med mindre enn 250 ansatte, og som omsetter for mindre enn 50 millioner euro, kan få lån med statlig garanti for å berge seg gjennom koronakrisen. Illustrasjonsfoto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix
VIL GI GARANTI: Bedrifter med mindre enn 250 ansatte, og som omsetter for mindre enn 50 millioner euro, kan få lån med statlig garanti for å berge seg gjennom koronakrisen. Illustrasjonsfoto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Lånegarantien vil komme små og mellomstore bedrifter til gode.

– Når staten garanterer for ni av ti kroner, kan bankene bidra til at lånekunder som nå er hardt rammet av inntektsbortfall, kan skaffe seg finansiering til å komme seg gjennom denne tøffe tiden. Det vil gjøre at vi bevarer arbeidsplasser og at vi unngår at lønnsomme bedrifter går tapt, sier finansminister Jan Tore Sanner (H) i en pressemelding.

Regjeringen foreslår også å gjenopprette Statens obligasjonsfond for å gi store selskaper tilgang til kapital. Det settes av 50 milliarder kroner til hvert av tiltakene, som er i tråd med det regjeringen varslet på søndag.

Forslaget skal behandles på Stortinget lørdag.

Bankene kan bruke garantien til lån på inntil 50 millioner kroner for hver bedrift. Bedriften må ha færre enn 250 arbeidstakere. Løpetiden for lånet skal være på maksimalt 3 år, ifølge forslaget, og garantiordningen vil bare gjelde nye lån. Til sammen settes det av 50 milliarder kroner til lånegarantier.

– Disse ordningene vil være til hjelp for næringslivet og de mange små og mellomstore bedriftene som nå står i en svært krevende situasjon. Målet er å få så mange som mulig gjennom krisen, og at de som har en jobb fortsatt vil ha den når krisen er over, sier næringsminister Iselin Nybø (V).

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer