Vil gi milliardlån til Norwegian

Men bare dersom Norwegian kommer i land med rekonstruksjonsprosessen.

FÅR STØTTE: Regjeringen vil støtte til Norwegian. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
FÅR STØTTE: Regjeringen vil støtte til Norwegian. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Regjeringen vil gi milliardlån til Norwegian. Det kommer fram i proposisjonen regjeringen legger fram for Stortinget i dag.

Regjeringen foreslår å bevilge 1,5 milliarder kroner til mulig deltakelse i et hybridlån utstedt av Norwegian.

- Vi har tro på at et rekonstruert Norwegian kan være en viktig aktør i norsk luftfart i fremtiden, sier samferdselsminister, Knut Arild Hareide.

IKKE LENGER DUGNAD: Erna Solberg innrømmer at coronatiltakene rammer skjevt i samfunnet, og har i stor grad gått bort fra å bruke ordet «dugnad», som var et ord hun brukte hyppig i fjor. Video: Gilbrant og Johansen / Dagbladet TV Vis mer

- Krevende

Regjeringen har satt som forutsetning at selskapet må tilføres nødvendig ny egenkapital på 4,5 milliarder kroner, hovedsakelig fra institusjonelle og strategiske investorer.

- Lykkes Norwegian med dette arbeidet, har regjeringen sagt at vi kan bidra med et hybridlån. Men det er en krevende prosess selskapet er i gang med, og Norwegian er blant annet avhengige av å få inn langsiktige og strategiske eiere. Staten har ikke ambisjoner om å bli eier i Norwegian, sier næringsminister Iselin Nybø.

Takker regjeringen

Norwegian er optimistiske etter dagens nyhet fra regjeringen.

- Vi er veldig takknemlige for støtten, og det øker sjansen betydelig for at vi lykkes med å komme gjennom rekonstruksjonsprosessen. Regjeringens medvirkning bidrar til å sikre arbeidsplasser og sunn konkurranse i luftfarten, sier pressesjef i Norwegian, Tonje Næss, til Børsen.

- Stor skuffelse

Regjeringen ønsker samlet sett å støtte norsk luftfart med sju milliarder kroner i 2021.

- Luftfarten har vært hardt rammet det siste året, samtidig er mange avhengig av fly for å komme seg til sykehus og andre viktige avtaler. Derfor har det vært viktig for regjeringen å sikre et minstetilbud av flyruter i hele Norge under pandemien, poengterer Hareide.

NHO Luftfart er på sin side skuffet etter dagens fremleggelse. De mener at regjeringen ikke tar utfordringene for norsk luftfart på alvor.

- Regjeringens forslag til tiltak for norsk luftfart er en stor skuffelse for bransjen. Stortinget ba om en kompensasjonsordning, men regjeringen tar dessverre ikke luftfartens utfordringer tilstrekkelig på alvor, sier Torbjørn Lothe, administrerende direktør i NHO Luftfart.

- Norske arbeidsplasser på spill

Lothe mener det er urimelig at regjeringen ikke vil kompensere noe av de økonomiske tapene de norske flyselskapene har hatt som følge av regjeringens reiserestriksjoner.

- Til tross for at luftfarten er den næringen som har tapt aller mest, er det likevel den eneste berørte næringen som ikke har fått en krone i kontantkompensasjon.

- Mange konkurrenter i Europa har fått store kapitaltilskudd, og er kraftig finansielt skodd for å bygge seg opp når luftfartsmarkedet åpnes opp igjen.

Han legger til:

- Regjeringen setter nå døren på vidt gap for at utenlandske selskaper med sterk økonomi kan presse ut norske aktører. Dette setter norske arbeidsplasser og et helhetlig flytransporttilbud i spill, sier Lothe, som ber om at Stortinget nå rydder opp.

- Nødvendig

Regjeringen vil komme tilbake til en kompensasjonsordning til flyselskapene etter at Norwegian har fullført rekonstruksjonsprosessen.

«Dette vil være nødvendig for å ivareta Stortingets krav om at kompensasjon fra staten ikke går til selskapets kreditorer», skriver regjeringen.

Regjeringen skriver at de vil følge nøye med på utviklingen i luftfarten, og peker spesielt på at utenlandske flyselskapet nå viser en tiltakende interesse for det norske markedet.

- Regjeringen er opptatt av rettferdig og sunn konkurranse mellom aktørene i luftfarten, og vi vil derfor gjennomføre en utredning om reglene for lønns- og arbeidsforhold for flyvende personell og andre rettsregler som påvirker personalrelaterte kostnader, opplyser Hareide.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer