Fosen-aksjonen:

- Vil gi politiet en helvetes dag

Greta Thunberg er igjen på plass blant demonstrantene i Akersgata, som tirsdag har utvidet aksjonen. Politiet fjernet tirsdag formiddag demonstranter utenfor Finansdepartementet.

Aksjonistene utenfor departementene i Akersgata i Oslo fortsetter demonstrasjonen tirsdag. Greta Thu... Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tirsdag morgen hadde aksjonistene blokkert inngangen til Finansdepartementet, hvor de ansatte har blitt oppfordret til å ha hjemmekontor.

- I dag er innstillingen at vi har tenkt at det er ikke bare olje- og energidepartementet og landbruksdepartementet og alle de andre som vi har blokkert til nå som svikter, men også staten Norge. Så i dag har vi blokkert Finansdepartementet, så aksjonen vokser og vi har ikke tenkt å flytte oss, sa artist og aktivist Ella Marie Hætta Isaksen til Dagbladet tirsdag morgen.

Aksjonistene reagerer på at vindturbinene på Fosen, som Høyesterett har sagt at er ulovlige uten avbøtende tiltak, ikke er revet.

Hætta Isaksen sa videre at de er forberedt på at det blir politiaksjoner.

- Til nå har det vært mindre politiaksjoner, hvor de forsøker å åpne én inngang. Vi er forberedt på alt, og vi er flere og flere som kommer til, så vi skal i så fall sørge for å gi politiet en helvetes dag på jobb.

Tirsdag formiddag ble flere aksjonister båret bort fra blant annet Finansdepartementet av politiet, etter å ikke ha fulgt pålegg om å fjerne seg. Aksjonistene vil anmeldes for dette, opplyste politiet.

BÆRES VEKK: Politiet gikk tirsdag formiddag i gang med å fjerne demonstranter som sperret inngangen til Finansdepartementet. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
BÆRES VEKK: Politiet gikk tirsdag formiddag i gang med å fjerne demonstranter som sperret inngangen til Finansdepartementet. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Aksjonistene ble fjernet av politiet etter anmodning fra Departementenes sikkerhets- og serviceorganisasjon (DDS).

- DSS ber politiet om å fjerne demonstranter som er til hinder for at departementet kan ivareta sin samfunnskritiske funksjon. Demonstrantene har blitt informert om den samfunnskritiske funksjonen, og blitt bedt av DSS om å flytte seg. De har valgt å ikke etterkomme dette. Blokkerte rømningsveier ville også være til hinder for evakuering i en nødsituasjon, skriver DSS i en pressemelding.

Operasjonsleder Vidar Pedersen sier til Dagbladet rett før klokka 14 at det er relativt rolig på stedet.

- Vi er fortsatt til stede både ved Finansdepartementet og Olje- og energidepartementet, men vi jobber ikke aktivt utover at vi har en dialog. Det kan endre seg, det er vi forberedt på, men per nå så er det rolig, sier han.

Politiets innsatsleder Brian Skotnes sa tidligere tirsdag til pressen at det kunne bli aktuelt å bruke makt.

På spørsmål om hva han tenker om Hætta Isaksens kommentar om å gi politiet «en helvetes dag på jobb», sa Skotnes:

- Det hørtes trist ut, men vi får se.

LENKER SEG FAST: Demonstrantene utenfor inngangen til Finansdepartementet lenker seg fast i hverandre tirsdag morgen. Foto: Siri Åbø Wiersen / Dagbladet
LENKER SEG FAST: Demonstrantene utenfor inngangen til Finansdepartementet lenker seg fast i hverandre tirsdag morgen. Foto: Siri Åbø Wiersen / Dagbladet Vis mer

Skotnes sa videre at han mener dialogen med demonstrantene er god, og at de forsøker å legge til rette for en løsning hvor alle kan ytre seg.

Opprettholder sperringer

Politiet sa tirsdag morgen til Dagbladet at politiet opprettholder sperringene ved Keysers gate, som ble satt opp mandag.

PÅ PLASS: Greta Thunberg på plass sammen med aksjonister fra Natur og ungdom og Norske Samers Riksforbund Nuorat som blokkerer inngangene til flere departement tirsdag morgen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
PÅ PLASS: Greta Thunberg på plass sammen med aksjonister fra Natur og ungdom og Norske Samers Riksforbund Nuorat som blokkerer inngangene til flere departement tirsdag morgen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Det er for å sørge for at folk kommer seg på jobb, og det er en relativt uproblematisk sperring fra politiets side. Den kommer vi til å opprettholde så lenge det pågår markeringer og demonstrasjoner på stedet, sa operasjonsleder Pedersen.

Utenfor den sperrede hovedinngangen til departementene satt 40–50 demonstranter tirsdag morgen. I tillegg er det observert mellom 30 og 40 demonstranter andre steder i nærheten.

Den svenske klimaaktivisten Greta Thunberg møtte opp for å vise sin støtte til demonstranter som har samlet seg utenfor Olje- og energidepartementet. Video: Anabelle Bruun/Dagbladet TV Vis mer

Får opplæring

Mange aksjonister fikk i morgentimene opplæring i aksjonering utenfor parkeringshuset i Munchs gate, ifølge NTBs reporter på stedet.

Det er satt opp tre lavvoer og minst to vanlige telt i området, og folk strømmer til med jevne mellomrom.

Thunberg satt sammen med demonstrantene mandag før hun forlot området ved 17-tiden mandag ettermiddag. Tirsdag morgen var hun altså på plass igjen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer