Vil gi Røkke enorm skattesmell

SV vil øke formuesskatten og innføre en egen toppskatt for de aller mest velstående. - Skrivebordspolitikk, fnyser Høyres Henrik Asheim.

RØKKE-SMELL: Kjell Inge Røkke vil ifølge SV og Audun Lysbakkens beregninger få en skattesmell på 160 millioner kroner dersom partiets modell for formuesskatt blir innført. 
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
RØKKE-SMELL: Kjell Inge Røkke vil ifølge SV og Audun Lysbakkens beregninger få en skattesmell på 160 millioner kroner dersom partiets modell for formuesskatt blir innført. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Vi går inn for å øke formuesskatten. Vi kaller det en rettferdighetsskatt, sier SV-leder Audun Lysbakken.

Han har studert skattelistene og gjort et funn han mener er interessant: Blant landets 100 rikeste er ti oppført med en inntekt på under 100 000 kroner. Sju av dem har null i inntekt.

Øverst på lista troner Akers styreleder og hovedeier Kjell Inge Røkke. Ifølge SVs beregninger vil han måtte betale 160 millioner kroner mer i skatt, dersom partiets modell for formuesskatt hadde vært virksom.

Detaljene presenteres når SV og partileder Audun Lysbakken presenterer sitt alternative statsbudsjett mandag.

Strammer skruen

I dette intervjuet med Dagbladet røper Lysbakken hvordan SV vil stramme til skatteskruen for de aller rikeste.

I det alternative budsjettet økes den generelle satsen på formuesskatten fra 0,85 prosent til 1,1 prosent. I tillegg innføres en egen toppskatt på 0,2 prosent for formuer på over 20 millioner.

Grepet ville ha ført til at de ti på SVs liste samlet ville ha betalt om lag 251 millioner kroner mer i skatt, ifølge det partiet selv beskriver som et «grovt anslag». Regnestykket innebærer også at likningsverdien øker som følge av at aksjerabatten fjernes, i tråd med SVs politikk.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer