Corona

Vil gjenåpne Oslo 4. mai

Raymond Johansen må ikke vente på FHIs nye vaksinestrategi for å gjenåpne Oslo, og neste uke får byrådslederen rekordmange vaksiner. Oslo Høyre vil at byen skal gjenåpnes 4. mai - for dem med coronasertifikat.

GJENÅPNING I MAI: Oslo Høyre mener Raymond Johansen snarest må klargjøre når Oslo skal gjenåpnes. De vil ha gjenåpning i mai for alle med coronasertifikat. Foto: Vidar Ruud / NTB
GJENÅPNING I MAI: Oslo Høyre mener Raymond Johansen snarest må klargjøre når Oslo skal gjenåpnes. De vil ha gjenåpning i mai for alle med coronasertifikat. Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) jobber med en gjenåpningsplan for hovedstaden, men planen er ikke lansert.

Som Dagbladet fortalte tidligere denne uka, ønsker Johansen flere vaksiner og lavere smittetall før han vil åpne byen.

Neste uke får Oslo 41000 doser, blir Dagbladet fortalt.

FHI revurderer

Dagbladet meldte onsdag at regjeringen nå har bedt FHI revurdere den geografiske fordelingen av vaksiner.

FHI har vært tydelige på at de støtter en radikal skjevfordeling av vaksiner i tida framover, og skal levere sitt forslag til ny vaksinestrategi 11. mai.

Etter det Dagbladet erfarer, må ikke Johansen vente helt til da med å gjenåpne Oslo. Byrådslederen har også kalt inn til pressekonferanse tirsdag neste uke.

4. mai

Oslo Høyre mener Johansen somler. De krever utepils og åpne butikker så raskt som mulig - helst allerede 4. mai.

- 4. mai skal førsteutgaven av coronasertifikatet være operativt. Det betyr at de som er vaksinert må kunne besøke butikk, dra på kino, gå på trening og restaurant, eller ta seg en utepils, sier Anne Haabeth Rygg til Dagbladet.

- Skyhøyt tall

Hun er gruppeleder for Oslo Høyre, og forventer at byrådsleder Johansen nå har tett dialog med næringene for å fasilitere åpningen.

- Det må selvsagt være opp til næringene selv om de vil åpne, men de må få muligheten. Det viktigste nå er å få folk tilbake i jobb. I Oslo er nesten 37 000 helt eller delvis ledige. Det er et skyhøyt tall, sier hun.

Krav til Raymond

Haabeth Rygg sier også at hun savner klare svar fra Raymond Johansen.

Hun presiserer til at hun også ønsker at Oslo-folket etterhvert skal kunne teste seg inn i coronasertifikatet, slik de allerede gjør i København. Dermed blir byen tilgjengelig for flere enn bare de som er vaksinert.

VIL HA GJENÅPNING: Gruppeleder i Oslo Høyre, Anne Haabeth Rygg. Foto: Høyre / NTB
VIL HA GJENÅPNING: Gruppeleder i Oslo Høyre, Anne Haabeth Rygg. Foto: Høyre / NTB Vis mer

- Innen 4. mai vil nesten en fjerdedel av Oslos befolkning fått første dose. Disse folkene bør få livene sine tilbake når coronasertifikatet er operativt. Regjeringen er offensive, men Raymond er utydelig. Vi kan ikke sitte å vente. Hvis Raymond ikke snart våger å ta det første skrittet mot gjenåpning kan vi fort få en situasjon utover i mai hvor politiet må bruke tid og krefter på å jakte på folk som koser seg i parken med en øl, mens stengte serveringssteder går konkurs. 4. mai er dagen vi kan begynne den gradvise åpningen vi vet behøves, sier hun.

Avventer Høie

Byrådsleder Raymond Johansen sier han er positiv til coronasertifikatet, men at ansvaret ligger hos helseminister Bent Høie. Det er regjeringen som må klargjøre hva coronasertifikatet skal inneholde, påpeker Johansen.

- Innføres det et nasjonalt koronasertifikat vil det selvsagt også gjelde i Oslo, så jeg skjønner ikke hvorfor Haabeth Rygg prøver å skape inntrykk av at dette kanskje ikke skal gjelde i Oslo, sier han til Dagbladet.

- Det er regjeringen som bestemmer hva som skal ligge i et koronasertifikat, altså hvilke rettigheter det skal gi. Det vet jeg ingenting om. Men så fort det kommer vil vi selvsagt forholde oss til det, legger Johansen til.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer