- Vil gjenoppta avtale

Russland er angivelig klare til å gjenoppta den såkalte kornavtalen - men har krav.

- KLARE: Kornavtalen kan gjenopptas fredag, sier den russiske utenriksministeren. Her fra Sør-Afrika forrige uke. Foto: Marco Longari / AFP / NTB
- KLARE: Kornavtalen kan gjenopptas fredag, sier den russiske utenriksministeren. Her fra Sør-Afrika forrige uke. Foto: Marco Longari / AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det sier den russiske utenriksministeren, Sergej Lavrov, i en uttalelse torsdag.

- Russland er klare til å gjenoppta en avtale som lar Ukraina frakte korn via Svartehavet så snart det tas konkrete tiltak for å løse alle utfordringene, sier Lavrov og legger til:

- Hvis løftene oppfylles i morgen, kan kan kornavtalen gjenopptas da.

Det skriver nyhetsbyrået Reuters.

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov fikk journalistene til å le under en pressekonferanse i New York tirsdag 25. april. Video: AP Vis mer

Det kan imidlertid virke på utenriksministeren at de ikke ser det som sannsynlig at avtalen gjenopptas allerede i morgen:

- Russland ser ingen tegn til at vi vil motta garantiene vi krever før vi gjenopptar avtalen, sier han.

Den tyrkiske utenriksministeren, Hakan Fidan, er i Moskva - angivelig for å blant annet diskutere kornavtalen. Han mener at kornavtalen er viktig, men påpeker også at Russland har krav angående eksport av egne produkter for å gå med på å gjenoppta kornavtalen.

Kornavtalen, framforhandlet av FN og Tyrkia i 2022, ble avsluttet i juli. Tyrkia har siden da forsøkt å overbevise Russland om å gå tilbake til avtalen. Da Russland avsluttet avtalen ble det begrunnet med at vestlige sanksjoner hindret landets eksport av mat og gjødsel.

Lavrov benyttet også anledningen torsdag med å si at den ukrainske presidentens fredsplaner er dømt til å feile.

- Zelenskyjs fredsplaner i Ukraina er uakseptable og dømt til å feile, sier Lavrov.

Han sier også at Vladimir Putin og Recep Tayyip Erdogan, president i Tyrkia, vil møtes snart.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer