Vil gjøre det vanskeligere å få boliglån

Finanstilsynet vil redusere maksgrensen for hvor mye du kan få i boliglån

VARSLER ENDRINGER: Finanstilsynet vil endre grensa for hvor mye du kan få i boliglån. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB
VARSLER ENDRINGER: Finanstilsynet vil endre grensa for hvor mye du kan få i boliglån. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det melder Finanstilsynet mandag i en pressemelding.

De foreslår å redusere maksgrensen for låntakerens samlede gjeld - fra fem til 4,5 ganger brutto årsinntekt om du søker nytt lån.

De foreslår også å redusere fleksibilitetskvoten for boliglån fra ti prosent (åtte prosent i Oslo) til fem prosent.

Det var Nettavisen som meldte saken først.

«Den foreslåtte forskriften skal erstatte boliglånsforskriften og forbrukslånsforskriften og omfatter alle lån fra finansforetak til privatpersoner», heter det i pressemeldingen.

Finanstilsynet viser til at den samlede gjelden i norske husholdninger i dag er på et høyt nivå, målt som andel av disponibel inntekt, både historisk og sammenliknet med andre land.

Helt konkret er finanstilsynet bekymret for den økte risikoen for «finansiell ustabilitet» som følger av høy gjeldsgrad i norske husholdninger.

«Det er fare for at gjeldsgraden vil øke i åra framover og at mange husholdninger tar opp store lån, blant annet fordi rentenivået er svært lavt og høye boligpriser gir mange husholdninger mulighet for å ta opp ytterligere lån med pant i bolig», varsler Finanstilsynet.

Finanstilsynets forslag:

  • Forskriftsreguleringen av bankenes utlånspraksis samles i én forskrift og utvides til å omfatte lån til privatpersoner med pant i annet enn bolig.
  • Maksimalgrensen for låntakerens samlede gjeld ved yting av nye lån reduseres fra 5 til 4,5 ganger brutto årsinntekt.
  • Fleksibilitetskvoten for nye lån med pant i bolig settes til 5 prosent for hele landet (i gjeldende forskrift er kvoten 10 prosent, med unntak av lån med pant i bolig i Oslo, der kvoten er 8 prosent).
  • Det gis ikke en fleksibilitetskvote for andre lån enn boliglån.
  • Det fastsettes ikke opphørsdato i ny forskrift. Forskriften evalueres jevnlig, for eksempel hvert andre år og første gang høsten 2022.

En tidligere utgave av denne artikkelen ble illustrert med et illustrasjonsfoto av et visningsskilt fra Eie Eiendomsmegling. Denne nyheten omhandler ikke Eie Eiendomsmegling eller andre eiendomsmelgerfirmaer spesifikt, men potensielle endringer i boliglånsforskriften som vil kunne påvirke boligmarkedet.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer