Vil gjøre det vanskeligere å få boliglån

Finanstilsynet vil redusere maksgrensen for hvor mye du kan få i boliglån

VARSLER ENDRINGER: Finanstilsynet vil endre grensa for hvor mye du kan få i boliglån. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB
VARSLER ENDRINGER: Finanstilsynet vil endre grensa for hvor mye du kan få i boliglån. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det melder Finanstilsynet mandag i en pressemelding.

De foreslår å redusere maksgrensen for låntakerens samlede gjeld - fra fem til 4,5 ganger brutto årsinntekt om du søker nytt lån.

De foreslår også å redusere fleksibilitetskvoten for boliglån fra ti prosent (åtte prosent i Oslo) til fem prosent.

Det var Nettavisen som meldte saken først.

«Den foreslåtte forskriften skal erstatte boliglånsforskriften og forbrukslånsforskriften og omfatter alle lån fra finansforetak til privatpersoner», heter det i pressemeldingen.

Finanstilsynet viser til at den samlede gjelden i norske husholdninger i dag er på et høyt nivå, målt som andel av disponibel inntekt, både historisk og sammenliknet med andre land.

Helt konkret er finanstilsynet bekymret for den økte risikoen for «finansiell ustabilitet» som følger av høy gjeldsgrad i norske husholdninger.

«Det er fare for at gjeldsgraden vil øke i åra framover og at mange husholdninger tar opp store lån, blant annet fordi rentenivået er svært lavt og høye boligpriser gir mange husholdninger mulighet for å ta opp ytterligere lån med pant i bolig», varsler Finanstilsynet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer