Italia:

Vil gjøre fangeøy til turistmagnet

Italia punger ut store summer for å renovere den tidligere fengselsøya Santo Stefano.

RENOVERES: Den tidligere fangeøya Santo Stefano i Italia skal etter planen bli landets nye turistattraksjon. Foto: Shutterstock / NTB
RENOVERES: Den tidligere fangeøya Santo Stefano i Italia skal etter planen bli landets nye turistattraksjon. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

I flere hundre år ble kriminelle, politiske motstandere og personer ansett som «fiender» i Italia sendt til den italienske øya Santo Stefano for å råtne.

Fengselet, som huset «de verste av de verste» fangene, ble stengt i 1965. Siden den gang har øya stått urørt - helt til nå. Italienske myndigheter skal nemlig forvandle den forlatte øya til et friluftsmuseum og en turistattraksjon, slik som USA tidligere har gjort med den kjente fengselsøya Alactraz utenfor San Francisco.

- Målet er å gjenopprette alle deler av straffekolonien på en miljøvennlig måte som tar hensyn til det unike ved øyas natur, sier Silvia Costa, som har ansvar for prosjektet, til CNN.

Punger ut

Formålet er å øke turismen i denne delen av Italia og opplyse om en dyster del av landets historie.

- Fokuset er å fortelle historien om de innsatte og smertene de ble utsatt for i dette fengselet. Vi vil bevare det symbolske minnestedet, samtidig som vi ser framover, sier Costa.

Regjeringen vil legge fram en plan for hvordan fangeøya skal renoveres i juni. Den kommende turistattraksjonen forventes å være ferdigstilt i 2025, ifølge kanalen.

Det er imidlertid ikke billig å gi Santo Stefano nytt liv. Den italienske staten punger ut 70 millioner euro - i overkant av 700 millioner norske kroner - til prosjektet.

Renoveres

Santo Stefano har stått relativt urørt siden 1965, noe som skyldes at det er vanskelig for folk å komme seg dit. Øya ligger i en marinepark uten egen havn, og det er ofte kraftig sjø i området som gjør det vanskelig for båter og kajakker å legge til. Dersom man først evner å komme seg over på øya, venter en 40 minutters lang tur opp en bratt sti, skriver CNN.

På toppen av øya er det frodig natur og er flere historiske bygninger, inkludert en kirke, et bakeri og en hesteskoformet, rosa bygning hvor fangecellene var. Alle bygningene trenger en del vedlikeholdsarbeid, men vil bli bevart under renoveringsprosjektet. Gamle gjenstander som har blitt funnet inne i byggene, som bilder og møbler, vil bli utstilt. I tillegg skal fengselsdirektørens hus etter planen omvandles til en kafé for turistene.

CNN skriver også at myndighetene vurderer å inkludere såkalte «visuelle innsatte», hvor det installeres stemmer i cellene som forteller tidligere innsattes historier.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer