Vil ha byen på fare-liste

Unesco vil sette Venezia på lista over verdensarv i fare.

TURISTIFISERT: Venezia har lenge vært et populært reisemål. Muligens også litt for populært, tyder den siste beskjeden fra Unesco på. Foto: Peter Fisher / ImageBroker / NTB
TURISTIFISERT: Venezia har lenge vært et populært reisemål. Muligens også litt for populært, tyder den siste beskjeden fra Unesco på. Foto: Peter Fisher / ImageBroker / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

FNs kulturorganisasjon Unesco anbefalte mandag at Venezia blir satt på lista over truede verdensarvsteder.

Organisasjoner ber italienske myndigheter om å trappe opp bestrebelsene på å sikre den historiske byen og lagunen den ligger i.

- Uopprettelige skader

I sin anbefaling sier Unesco at Venezia står i fare for å bli påført uopprettelige skader fra klimaendringer og masseturisme.

Anbefalingen vil bli behandlet og eventuelt vedtatt på møtet i Unescos komité for verdensarven i Saudi-Arabia i september.

DEMONSTRERER: Ankomsten av cruiseskipet MSC Orchestra i Venezia, Italia, har skapt store reaksjoner i den historiske byen. Video: KameraOne. Reporter: Klaus Holm Fjellro / Dagbladet TV Vis mer

- Effekten av menneskelig inngripen, virkningene av klimaendringer og masseturisme truer med å forårsake uopprettelige skader på Venezias enestående universelle verdi, skriver Unesco i en uttalelse.

På møtet i september skal Unesco-komiteen vurdere 53 nye kandidater til lista over truede verdensarvsteder.

- Katastrofalt

Venezia har slått alarm om masseturismen i flere år, og har blant annet innført turistskatt og begrensninger for store cruiseskip for å få bukt med problemet.

Bare i sommer er nærmere to millioner utenlandske reisende ventet å lande på italienske flyplasser ifølge Italias turistbyrå, ENIT.

Da Børsen snakket med Gloria Lazzaretti i aktivistgruppa Venessia.com tidligere i sommer, omtalte hun Venezia som «en av de mest overturistifiserte byene i verden».

- Det er ganske katastrofalt. Vi hadde håpet at turismen ble mer bærekraftig etter pandemien, men realiteten er at de er enda frekkere enn før, sa hun til Børsen da.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer