SVs budsjettgrep:

Vil ha hydrogen-milliard

SV vil subsidiere produksjon av grønt hydrogen med en milliard kroner i sitt alternative budsjett.

GRØNNE PENGER: SVs næringspolitiske talsperson Torgeir Knag Fylkesnes (SV). Foto: Javad Parsa / NTB
GRØNNE PENGER: SVs næringspolitiske talsperson Torgeir Knag Fylkesnes (SV). Foto: Javad Parsa / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

STORTINGET (Dagbladet): Pengene skal brukes til en ordning med såkalte differansekontrakter.

Dette er en ordning der staten dekker prisforskjellen mellom fossil energi og hydrogen, slik at hydrogen skal bli konkurransedyktig.

SV ønsker å bruke én milliard i neste års budsjett, deretter ytterligere to milliarder kroner de neste to åra.

- Norsk produksjon av hydrogen er avgjørende for å omstille norsk økonomi fra olje og gass og sikre at skipsfarten og tungtransporten vår kan kutte de store utslippene som er helt nødvendig for å nå klimamålene våre, sier næringspolitisk talsperson i SV, Torgeir Knag Fylkesnes, til Dagbladet.

Regjeringen vil på sin side ikke ha noen egen nasjonal ordning for differansekontrakter for hydrogen. De mener bedrifter som ønsker å benytte hydrogenteknologi må søke midler i EUs hydrogenbank (EHB).

- Skal vi få til dette, er det helt nødvendig med en nasjonal starthjelp. Regjeringens strategi, som er å lene seg på EU, er grenseløst naivt og vil utsette denne nødvendige satsingen flere år fram i tid, sier Fylkesnes.

Også Høyre har i Stortinget tatt til orde for at det bør brukes nasjonale midler på differansekontrakter for hydrogen.

«Rett i dass»

Framstilling av hydrogen fra naturgass blir av mange sett på som en nøkkel for å få klimautslippene ned, fordi den kan framstilles og brukes uten direkte CO₂-utslipp. Den kan produseres ved bruk av naturgass, som Norge er rikt på.

Men løsningen er kontroversiell. En av årsakene er at det er et betydelig energitap, både ved produksjonen og forbrenningen av hydrogenet.

Tidligere forskningsminister Ola Borten Moe (Sp) gikk kraftig ut mot Statkrafts hydrogenplaner i januar:

- Med 75 prosent energitap er det 14 TWh, eller 10 prosent av all norsk kraftproduksjon, rett i dass. Det er etter mitt skjønn lysår unna å være forsvarlig eller fornuftig, skrev Borten Moe på Facebook.

Faktisk.no har sjekket påstanden, og fant ut at Borten Moe tok litt hardt i. De konkluderer likevel med at energitapet ved produksjon og forbrenning av hydrogen er betydelig.

Skal i budsjettforhandlinger

SV er først ut av partiene til å presentere sine alternative statsbudsjetter. Deres alternativ er også spesielt interessant, fordi de er regjeringens foretrukne budsjettpartner. De går i forhandlinger med regjeringen om statsbudsjettet for 2024 seinere denne måneden.

SV fikk gjennomslag i fjorårets forhandlinger om statsbudsjett for at regjeringen skulle komme med en plan for å innføre differansekontrakter for hydrogen i løpet av 2023. Dette er så langt ikke lagt fram.

- Regjeringens forslag til statsbudsjett viser nok en gang at de er mer opptatt av å støtte oljenæringen enn å støtte ny grønn industri, og at det er SV som må ta ansvar for å sikre omstilling i Norge, sier Fylkesnes.

I tillegg til hydrogensatsing har SV gjort det klart at de ønsker økning i barnetrygden for barn over seks år, økte trygdesatser og utvidelse av gratis tannhelse.

Ifølge NRK beløper SVs ønsker om økt velferd en kostnad på fem-seks milliarder kroner i forhold til budsjettet regjeringen har lagt fram.

Overfor Dagbladet har SV også gjort det klart at de vil skatte bankene hardere.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer