Vil ha krisehjelp for strømsjokk

Fremskrittspartiet vil ha en egen kriseordning for arbeidsledige og permitterte i møte med de rekordhøye strømprisene. Finansministeren holder døra på gløtt.

HAR ØKT KRAFTIG: Kaldt vær og stort forbruk har gjort at strømprisene har skutt i været de siste dagene. Foto: Paul Kleiven / NTB
HAR ØKT KRAFTIG: Kaldt vær og stort forbruk har gjort at strømprisene har skutt i været de siste dagene. Foto: Paul Kleiven / NTB Vis mer
Publisert

Februar har startet med strømprissjokk. Mandag var prisene på et tidspunkt oppe i 2, 6 kroner per kilowattime – fem ganger over normalen.

Nå vil Fremskrittspartiet ha regjeringen med på å få på plass en kriseordning for corona-permitterte nordmenn.

- Det er ikke uvanlig at strømprisene stiger når det er en kald vinter. Men det vi opplever nå er ganske ekstraordinært. Bare ti ganger i historien vi har hatt så høye strømpriser, og Meteorologene spår at dette kan vare i mange uker, sier Hans Andreas Limi (Frp) til Dagbladet.

Kortvarig løsning

De vil ha regjeringen med seg på krisestøtte for dem som rammes.

- Vi er bekymret for de mer enn 200 000 som nå er enten permittert eller arbeidsledige. Selv om vi har økt andelen de får i dagpenger, vil de fleste fortsatt ha lavere utbetalinger enn når de er i arbeid. Da kan det bli en utfordring å dekke de høye strømkostnadene. Den situasjonen bekymrer oss nå.

Frp ser ikke for seg en langvarig løsning.

- For oss er dette et krisetiltak i møte med pandemien. Det kan være at det er en engangsløsning for dem som nå er permittert og ledige på grunn av coronaen. Men det må raskt på plass, sier Limi.

Åpner for krisehjelp

Fredag la regjeringen fram en omfattende krisepakke som skal bøte på de økonomiske konsekvensene av corona-krisa for folk og næringsliv.

De trenger Frps støtte for å få sine tiltak gjennom.

Under spørretimen i dag, bekreftet finansminister Jan Tore Sanner at det kan bli aktuelt med målrettede ordninger for å bøte på situasjonen.

Sanner sier til Dagbladet at han mener en bør se an utviklingen på strømprisene i noen uker.

- Hvis det skal være aktuelt med noen tiltak må de være målrettet mot dem som sliter aller mest. Da mener vi at det i så fall er bostøtten det kan være aktuelt å se på, sier han til Dagbladet.

Hans Andreas Limi oppfatter at Sanner ikke avviser forslaget.

- I en normalsituasjon ville det vært riktig å se på andre sosiale ordninger, og om de kan brukes til å kompensere den ekstra utgiften. Men nå har vi en rekke mennesker som er på dagpenger og har en lavere utbetaling enn de vanligvis har, og som ikke er omfattet av andre ordninger, sier Limi som mener en da må se på mer målrettede ordninger.

Forhandlingene om den siste krisepakken er ennå ikke i gang på Stortinget. Frp skal først avklare sine prioriteringer. Frp har tidligere forhandlet løsninger med både regjeringen og med opposisjonen.

- Når vi har våre forslag klare, må vi se hvem som er interessert i å bidra til at de får flertall, sier Limi i dag.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer