Jared Kushner

Vil ha penger fra Midtøsten-venner

Donald Trumps svigersønn, Jared Kushner, bygde opp nære relasjoner i flere land i Midtøsten, som presidentens rådgiver i Det hvit hus. Nå er han på frierferd for å få dem til å spytte inn penger i det nye investeringsselskapet hans.

MØTTES: Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman møtte daværende president i USA, Donald Trump, og svigersønnen hans, Jared Kushner, i Riyadh i mai 2017. Foto: REUTERS/Jonathan Ernst/File Photo
MØTTES: Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman møtte daværende president i USA, Donald Trump, og svigersønnen hans, Jared Kushner, i Riyadh i mai 2017. Foto: REUTERS/Jonathan Ernst/File Photo Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK (Børsen): Kushner forsøker å hente inn investorpenger i Midøsten til et nytt investeringsselskap, Affinity Partners. Det vekker oppsikt blant diplomater, investorer og etikkeksperter, skriver New York Times.

Kushner var rådgiver for daværende president, Donald Trump, i Det hvite hus. Da hadde han blant annet som oppgave å jobbe for fred i Midtøsten.

Kushner brukte denne posisjonen til å bygge nære relasjoner, blant annet med Saudi-Arabias beryktede kronprins Mohammed bin Salman (MBS). Han forsvarte MBS innad i Det hvite hus etter at amerikansk etterretning hadde konkludert med at kronprinsen hadde beordret drapet på Jamal Khashoggi, som var en spaltist i Washington Post.

Kushner bidro også med å bygge bånd mellom Israel og De forente arabiske emirater, og han hjalp Emiratene i en strid med Qatar.

Etter at Trump tapte presidentvalget har Kushner fortsatt å drive en nonprofitt-organisasjon i Midtøsten.

FIKK PENGER: Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik og senteret han etablerte skal ha fått millioner fra det eksperter sier er en regimetilknyttet, muslimsk organisasjon i Saudi-Arabia. Pengene ble formidlet via den profilerte Høyre-politikeren Aamir J. Sheikh. Her forklarer vi saken. Video: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Blandet resultat

Så langt har Kushners frierferd vært en blandet suksess. Ifølge New York Times nektet Qatar å investere fordi landet så på Kushner som en motstander innad i Trump-administrasjonen. Lederne i De forente arabiske emirater har sett på Kushner som en alliert, men de føler seg ikke overbevist om at han har en god nok CV i forretningsverdenen.

Saudi-Arabia skal imidlertid være langt mer positive. Landet har et offentlig investeringsfond på 450 milliarder dollar (om lag 4050 milliarder kroner), og de vurderer å skyte inn en betydelig sum i Kushners selskap, ifølge avisa. Forhandlingene blir også bekreftet av nettstedet Project Brazen.

Målet skal være å ha samlet inn noen milliarder dollar innen tidlig neste år.

Fra før har Kushner (40) erfaring med å drive familiens eiendomsselskap. Selskapet er blant annet massivt kritisert for å leie ut leiligheter i elendig standard. Selskapet inngikk også en berømt avtale om kjøpe 666 Fifth Avenue i New York for 1,8 milliard dollar i 2007, like før finanskrisa. I tillegg var Kushner eier og utgiver av avisa The New York Observer fram til Trump ble president.

Jared Kushner er seniorrådgiver og svigersønn av Donald Trump, men var på luksusferie i skiparadiset Aspen da det stormet som verst rundt helsereformen. Video: CNN Vis mer

- Dobbeltmoralsk

Flere reagerer imidlertid på at han forsøker å få penger fra myndighetene i land han jobbet med så nylig. Det er dessuten en god mulighet for at svigerfaren hans vil stille til presidentvalg igjen i 2024.

- Når tidligere ansatte i Det hvite hus begynner å cashe inn på tida de tjenestegjorde for myndighetene våre ved å smiske med monarker, får man vondt i magen. Er det ulovlig? Nei. Er det tilsynelatende dobbeltmoralsk? Ja, sier sjef for etikkorganisasjonen Issue One, Nick Penniman, til New York Times.

Også Trumps finansminister, Steven Mnuchin, har fått investeringer fra saudi-arabiske myndigheter til investeringsselskapet sitt.

Tekstmeldinger

Like etter Trump flyttet inn i Det hvite hus, arrangerte Kushner en privat middag for MBS, seg selv og den amerikanske presidenten. Få måneder seinere presset Kushner på for å få Trump til å ta sin første utenlandsreise som president til et møte i Saudi-Arabias hovedstad, Riyadh. Kushner og MBS skal også kommunisere uformelt med hverandre via tekstmeldinger, ifølge amerikanske medier.

Etter perioden i Washington D.C. flyttet Kushner og kona, Ivanka Trump, og parets tre barn til Miami i januar. Der har de holdt en relativt lav profil. De siste månedene har Kushner startet Affinity Partners.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer