Vil ha skattebombe for rikinger

Rødt vil ta skattegrep som vil koste noen av Norges rikeste flere hundre millioner. - Mange skattehull i systemet som må tettes, sier Marie Sneve Martinussen.

SKATT: Eier av Norgesgruppen Johan Johansson og sjef for Reitan AS, Odd Reitan, hadde fått betydelig høyere skatt i fjor om det var Rødt som bestemte. Foto: Berit Roald / Ole Martin Wold / NTB
SKATT: Eier av Norgesgruppen Johan Johansson og sjef for Reitan AS, Odd Reitan, hadde fått betydelig høyere skatt i fjor om det var Rødt som bestemte. Foto: Berit Roald / Ole Martin Wold / NTB Vis mer
Publisert

- Vi har lenge ment at det er et problem at man verdsetter formuene til de aller rikeste for lavt, fastslår Marie Sneve Martinussen, finanspolitisk talsperson i Rødt, overfor Børsen.

De vil ta skattegrep, som, ifølge deres utregninger, hadde gitt de to store dagligvarefamiliene Reitan, som eier Rema 1000, og Johansson, som eier Norgesgruppen, en økt skatteregning på 400 millioner kroner i 2021.

Rødt mener å finne støtte for sine skattegrep i Skatteutvalgets utredning, som ble lagt fram like før jul.

Vil skrote skatterabatt

Det er to ting Rødt nå har i tankene når de ønsker å få inn større summer fra formuesskatten.

Det første er aksjerabatten. Når formuer beregnes i forbindelse med skatteregningen, gis det nemlig en rabatt på aksjer. Fram til og med i fjor var rabatten på 45 prosent, men i år ble rabatten redusert til 25 prosent.

Den samme rabatten får man ikke om man setter pengene i banken, der skatten beregnes av hele beløpet.

Skatteutvalget mener en slik forskjellsbehandling er «uheldig», og foreslår derfor å fjerne alle slike rabatter. Det er Rødt, ikke overraskende, helt enig i.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer