Vil ha slutt på «bloddiamanter»

EUs nye sanksjonspakke tar sikte på å frata Russland ytterligere sju milliarder euro i inntekter. Men import av russiske rådiamanter skal ikke forbys, ifølge europeiske medier.

DIAMANT-GIGANT: Diamanter avbildet under en offisiell presentasjon av diamantprodusenten Alrosa i Moskva. Transparency international mener det er på høy tid å sanksjonere selskapet. Foto: Maxim Shemetov / Reuters / NTB
DIAMANT-GIGANT: Diamanter avbildet under en offisiell presentasjon av diamantprodusenten Alrosa i Moskva. Transparency international mener det er på høy tid å sanksjonere selskapet. Foto: Maxim Shemetov / Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mens Putins krigsmaskin herjer på sjuende måneden i Ukraina, er EUs åttende sanksjonspakke på trappene.

- Vi er fast bestemt på å få Kreml til å betale for denne ytterligere eskaleringen, sa EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen på en pressekonferanse onsdag.

EU vil forby import av en rekke stålprodukter fra Russland, og gjøre det ulovlig å eksportere visse halvledere til landet, skriver Politico, som har sett forslaget fra EU-kommisjonen.

Også import av vodka, sigaretter og kaviar skal forbys, ifølge EU Observer.

Pakken skal frata Russland ytterligere 7 milliarder euro (74,7 milliarder kroner) i inntekter, framholder EU-kommisjonen.

Diamanter kan slippe unna

Men - EU foreslår ikke et forbud mot import av russiske rådiamanter, ifølge Politico.

Dermed kan belgisk import av rådiamanter fra landet fortsette, påpeker The Brussels Times.

- Det er sannsynligvis en viktig industrilobby som sørger for at strømmen av diamanter fra Russland skal være uavbrutt. Russland er en viktig kilde til diamanter for Antwerpen, som er det viktigste knutepunktet i diamantindustrien, skriver Roland Papp i Transparency International i en e-post til Børsen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer