Vil ha slutt på «bloddiamanter»

EUs nye sanksjonspakke tar sikte på å frata Russland ytterligere sju milliarder euro i inntekter. Men import av russiske rådiamanter skal ikke forbys, ifølge europeiske medier.

DIAMANT-GIGANT: Diamanter avbildet under en offisiell presentasjon av diamantprodusenten Alrosa i Moskva. Transparency international mener det er på høy tid å sanksjonere selskapet. Foto: Maxim Shemetov / Reuters / NTB
DIAMANT-GIGANT: Diamanter avbildet under en offisiell presentasjon av diamantprodusenten Alrosa i Moskva. Transparency international mener det er på høy tid å sanksjonere selskapet. Foto: Maxim Shemetov / Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mens Putins krigsmaskin herjer på sjuende måneden i Ukraina, er EUs åttende sanksjonspakke på trappene.

- Vi er fast bestemt på å få Kreml til å betale for denne ytterligere eskaleringen, sa EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen på en pressekonferanse onsdag.

EU vil forby import av en rekke stålprodukter fra Russland, og gjøre det ulovlig å eksportere visse halvledere til landet, skriver Politico, som har sett forslaget fra EU-kommisjonen.

Også import av vodka, sigaretter og kaviar skal forbys, ifølge EU Observer.

Pakken skal frata Russland ytterligere 7 milliarder euro (74,7 milliarder kroner) i inntekter, framholder EU-kommisjonen.

Diamanter kan slippe unna

Men - EU foreslår ikke et forbud mot import av russiske rådiamanter, ifølge Politico.

Dermed kan belgisk import av rådiamanter fra landet fortsette, påpeker The Brussels Times.

- Det er sannsynligvis en viktig industrilobby som sørger for at strømmen av diamanter fra Russland skal være uavbrutt. Russland er en viktig kilde til diamanter for Antwerpen, som er det viktigste knutepunktet i diamantindustrien, skriver Roland Papp i Transparency International i en e-post til Børsen.

Den belgiske byen Antwerpen omtales som hjertet av den globale diamantindustrien. 84 prosent av alle rådiamanter fra hele verden handles gjennom denne byen, ifølge Antwerp World Diamond Centre (AWDC).

I fjor kom russiske rådiamanter verdt 1,8 milliarder euro til Belgia alene. Landet er Russlands primære destinasjon for diamanteksport, ifølge Transparency International.

Organisasjonen tar i et åpent brev kraftig til orde for at EU forbyr import av russiske diamanter og sanksjonerer det russiske gruveselskapet Alrosa.

- Bloddiamanter

EU Observer melder imidlertid at Alrosa nå er foreslått sanksjonert av EU.

Russiske myndigheter eier 33 prosent av selskapet, og lokale myndigheter 25 prosent. Det står for omtrent en tredjedel av den globale rådiamant-forsyningen.

- Hvis Alrosa virkelig er på lista, er det bra, fordi de er ansvarlige for over 90 prosent av all diamantproduksjon fra Russland, sier Papp.

Men det er kanskje ikke nok, mener han. Det bør utvides til et forbud mot hele sektoren, som er tilfellet med gull. Gull som kommer fra Russland, uansett hvor det er bearbeidet, er forbudt i EU, framholder han.

- Fordi en Alrosa-utvunnet diamant, som først er solgt til India eller et annet land for polering og deretter videresolgt til Antwerpen, er fortsatt en bloddiamant som finansierer det delvis statseide selskapet, og dermed direkte den russiske staten.

Som Børsen har omtalt, poleres og kuttes mange russiske rådiamanter i andre land før de når det vestlige markedet.

Dette vil Papp ha en slutt på.

- Det må sørges for at diamanter fra Russland ikke kommer inn i EU, og at videresalg av polerte eller kuttede diamanter ikke er tillatt, sier han og legger til:

- Dette smutthullet er ganske ironisk for en industri som stolt hevder at de gjør alt de kan for å sikre at de kjenner opprinnelsen til produktet deres, og at de markedsfører seg ved å si at de bare selger konfliktfrie produkter, sier han.

Verdens diamant-knutepunkt

I 2021 importerte Antwerpens diamantindustri russiske rådiamanter for 1,8 milliarder euro. Etter invasjonen har det ikke blitt mindre import - snarere motsatt, ifølge belgiske DeMorgen.

Et forbud mot russisk stål anslås å ramme den belgiske økonomien hardt, og dette kan være en forklaring på at rådiamanter nå blir utelatt i pakka, skriver The Brussels Times.

Diamantindustrien, sammen med føderale og flamske myndigheter, mener et forbud mot russiske diamanter ikke vil være hensiktsmessig. Argumentet er at diamantene vil finne veien til andre knutepunkter, som i Kina og India.

GRUVE: Diamantgruven Nyurbinsky i Sibir, som eies av Alrosa, er en av verdens største. Foto: Alexander Nemenov / AFP / NTB
GRUVE: Diamantgruven Nyurbinsky i Sibir, som eies av Alrosa, er en av verdens største. Foto: Alexander Nemenov / AFP / NTB Vis mer

Et mulig forbud mot russiske diamanter har fått Antwerpens diamantindustri til å bite negler. Det kan føre til tap av 10 000 jobber, advarer en AWDC-talsperson ifølge EU Observer.

På spørsmål fra avisa om han ville kjøpt en russisk diamant til sin kjæreste, svarer han etter en god stund med nøling:

- Ja, jeg ville kjøpt en russisk diamant, selv om jeg visste hvor den kom fra.

Dette for å beskytte folks jobber i Antwerpen og i fattige russiske regioner, begrunnet han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer