Vil ha slutt på «Europas bordell»

Toppolitikere i Tyskland ønsker å forby sexkjøp. - Vi må gjøre alt vi kan for å slå ned på det, sa statsminister Olaf Scholz nylig.

«EUROPAS BORDELL»: Reeperbahn i Hamburg er et av verdens mest kjente red-light districts. Flere vil ha en slutt på at Tyskland skal være «Europas Bordell». Foto: Shutterstock / NTB
«EUROPAS BORDELL»: Reeperbahn i Hamburg er et av verdens mest kjente red-light districts. Flere vil ha en slutt på at Tyskland skal være «Europas Bordell». Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Etter at Tyskland legaliserte prostitusjon i 2002, har industrien blomstret og sexturister fra hele verden har strømmet til landet.

Nå tar stadig flere til orde for å forby sexkjøp, ettersom det advares om at landet har blitt «Europas bordell».

Det skriver The Times.

- Behandlet som slaver

Blant de argeste motstanderne av lovverket, slik det er i dag, er Dorothee Bär, parlamentarisk nestleder for de kristendemokratiske partiene CDU/CSU.

- Det kan ikke være reell likestilling så lenge vi aksepterer at hundretusenvis av kvinner blir behandlet som slaver. Det er en krenkelse av menneskeverdet som vi snarest må få slutt på, har hun sagt til Bild.

AIRBNB: En mann er tiltalt for hallikvirksomhet etter at to ukrainske kvinner innrømmer sexsalg. Vis mer

- Tyskland har blitt Europas bordell. Kvinner blir mishandlet på verst mulig måte av sine kunder og halliker, legger hun til.

Den nordiske modellen

Fra 2002 kunne sexarbeidere jobbe lovlig med fordeler som tilgang til helseforsikring, og mulighet til å saksøke dem som ikke betaler.

Det konservative opposisjonspartiet CDU vil innføre et generelt forbud mot prostitusjon. De mener loven, innført av sentrum-venstre-regjeringen i 2002, i praksis ikke virker, og at sexarbeidere ikke drar nytte av rettighetene.

CDU mener man bør innføre den nordiske modellen, der sexkjøp er straffbart, men prostituerte ikke straffes. Sverige var først ute med en slik lov i 1999, mens Norge fulgte etter et tiår seinere.

Scholz: - Uakseptabelt

Tysklands statsminister Olaf Scholz har sagt at han ønsker flere restriksjoner på sexarbeid. Til tross for at det er lov, har han omtalt sexsalg som «uakseptabelt», ifølge DW.

- Jeg synes ikke det er akseptabelt at menn kjøper kvinner, sa han i en spørsmål-og-svar-økt i Forbundsdagen forrige onsdag.

- Det er noe som alltid har gjort meg sint, med tanke på det moralske. Vi må gjøre alt vi kan for å slå ned på det, tilføyde Scholz.

Statsministeren la til at han ønsket en diskusjon velkommen om hvordan man skal få bukt med prostitusjonens skyggeside: Vold, overgrep og kriminelle strukturer.

Familieminister Lisa Paus fra De grønne sier imidlertid at de ikke planlegger noen endringer i prostitusjonsloven med det første. Hun påpekte at loven, som trådte i kraft i 2017 og skulle styrke rettssikkerheten til sexarbeidere, er under evaluering fram til 2025.