Sentrumsbutikker i Oslo:

Vil ha søndagsåpne butikker ut året

Oslo Høyre vil redde næringslivet i hovedstaden med søndagsåpne butikker innenfor ring 1.

TØFF PERIODE: Oslo Høyre mener at søndagsåpne butikker i Oslo sentrum kan hjelpe med å få flere av butikkene på beina etter en tøff periode for næringslivet. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
TØFF PERIODE: Oslo Høyre mener at søndagsåpne butikker i Oslo sentrum kan hjelpe med å få flere av butikkene på beina etter en tøff periode for næringslivet. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert

Nylig foreslo foreningen Norsk sentrumsutvikling at butikker i Oslo sentrum skulle få lov til å ha søndagsåpent i sommer.

Nå vil Oslo Høyre fremme et privat forslag om at kommunen søker om et prøveprosjekt der butikkene innenfor ring 1 i Oslo sentrum kan ha søndagsåpne butikker ut året.

Det var Avisa Oslo som omtalte saken først.

- Hardt presset

- Det er tenkt som en hjelp til et næringsliv som har vært hardt presset det siste året. Forhåpentligvis vil dette hjelpe med å øke omsetningen til de butikkene som har vært hardt rammet, sier nestleder i Oslo Høyres bystyregruppe, Nicolai Øyen Langfeldt til Dagbladet.

Han forteller videre at det skal være opp til butikkene om de vil holde åpent eller ikke. Likevel tror han at dette kan være et positivt tiltak når det kommer til smittevern.

POSITIV: Nestleder i bystyregruppa til Oslo Høyre, Nicolai Øyen Langfeldt, mener søndagsåpne butikker kan være positivt for både butikkene og kundene. Foto: Nicolas Tourrenc.
POSITIV: Nestleder i bystyregruppa til Oslo Høyre, Nicolai Øyen Langfeldt, mener søndagsåpne butikker kan være positivt for både butikkene og kundene. Foto: Nicolas Tourrenc. Vis mer

- Det kan være fornuftig med tanke på smittevern, for det kan bidra til at handelen spres ut over flere dager, sier Langfeldt.

Videre understreker han at forslaget bare gjelder innenfor sentrumsområdet, og for en begrenset periode.

- Jeg håper byrådet ser situasjonen vi befinner oss i. Nå er vi i en situasjon der næringslivet i Oslo er under et veldig stort press. Da bør vi snu enhver stein for å redde butikkene så godt vi kan.

Kampen om søndagene

Forbundslederen i Handel og Kontor, Christopher Beckham, mener at sentrumsbutikkene har lidd under coronapandemien, men at varehandelen kommer til å ta seg opp når butikkene nå åpner igjen.

- Høyre har ønsket å få søndagsåpne butikker lenge, og kampen om søndagene er ikke ferdig. Vi er opptatt av at søndagen skal være annerledesdagen, der de ansatte i varehandelen skal ha fri, sier Beckham til Dagbladet.

IKKE FRIVILLIG: Forbundsleder i Handel og Kontor Christopher Beckham tror at konkurranse mellom butikkene kan føre til at hvis noen av butikkene har søndagsåpent, så vil andre følge med. Da blir det ikke frivillig, mener han. Foto: Ilja C. Hendel/Handel og Kontor
IKKE FRIVILLIG: Forbundsleder i Handel og Kontor Christopher Beckham tror at konkurranse mellom butikkene kan føre til at hvis noen av butikkene har søndagsåpent, så vil andre følge med. Da blir det ikke frivillig, mener han. Foto: Ilja C. Hendel/Handel og Kontor Vis mer

Videre mener han at det i praksis ikke kommer til å bli frivillig for butikkene å ha søndagsåpent.

- Det er konkurranse mellom butikkene, så det kommer til å bli slik at hvis nabobutikken holder åpent, så kommer alle til å ville ha åpent, sier Beckham.

Han forteller at Handel og Kontor står fast på at søndagsåpne butikker ikke er veien å gå.

- Det er mange av mine medlemmer som mener at det egentlig er for lange åpningstider, så søndagsåpne butikker er ikke veien å gå. Målsettingen er jo at vi skal ha en lønn å leve av for dem som arbeide i varehandelen, så hele fulle stillinger er viktig for Handel og Kontor.

Fagforeningen organiserer rundt 22 000 ansatte i Oslo. Beckham mener Oslo Høyre burde ha som hovedmålsetting å få alle de permitterte i arbeid igjen.

Venter på forslaget

Næringsbyråd Victoria Evensen svarer i en e-post til Dagbladet at det ikke er gitt at de ansatte syntes det er en like god idé.

- Så langt har vi ikke mottatt forslaget fra Høyre, så den konkrete vurderingen får vi ta da. Overordnet vil jeg likevel si at jeg forstår at det kan være fordeler for enkeltbutikker gitt situasjonen vi er i, men det er ikke gitt at de ansatte synes dette er en god idé, skriver hun i e-posten.

SKEPTISK: Næringsbyråd Victoria Evensen mener det er mulig å få liv i sentrumsnæringen igjen, uten søndagsåpne butikker. Foto: Berit Roald / NTB
SKEPTISK: Næringsbyråd Victoria Evensen mener det er mulig å få liv i sentrumsnæringen igjen, uten søndagsåpne butikker. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer

Hun understreker ytterligere at verken arbeidsgiver- eller arbeidstakerorganisasjonene har vært sterke pådrivere for søndagsåpne butikker. Dyrere varer, økte kostnader for bransjen og dårligere velferd for de ansatte i form av en tapt felles fridag må med i vurderingen.

- Jeg mener det er fullt mulig å få liv i sentrumsnæringen igjen, uten å måtte ta i bruk søndagene. Oslo kommune samarbeider tett med handelsstanden i sentrum og har til nå satt av 20 millioner til nettopp dette, skriver Evensen.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer