Vil ha Tangens penger

Mener eneste vei ut av floka er å selge seg helt ut.

HJEM: Påtroppende oljefondssjef Nicolai Tangen må flytte hele formuen hjem, krever Senterpartiet. Foto: Hans Arne Vedlog
HJEM: Påtroppende oljefondssjef Nicolai Tangen må flytte hele formuen hjem, krever Senterpartiet. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Påtroppende oljefondssjef Nicolai Tangen må selge seg helt ut av Ako-fondene før han begynner i sin nye jobb, mener Senterpartiets finanspolitiske talsmann Sigbjørn Gjelsvik.

Kravet kommer etter at den betente saken var tema i åpen høring i finanskomiteen mandag.

Fra før av har SV og Rødt uttrykt mistillit til Tangen og bedt finansminister Jan Tore Sanner (H) om å gripe inn.

Senterpartiet tar en litt annen vri:

– Tangen må selge seg ut av Ako-fondene og flytte formuen sin hjem til Norge. Vi kan ikke se at det er andre måter å oppfylle representantskapets krav på, sier han til NRK.

- Mer komplisert

Samtidig trekker Fremskrittspartiet enda en ny kanin opp av hatten.

Partiets finanspolitiker Sivert Bjørnstad sier til NTB at hele saken bør sendes tilbake til Norges Banks kontrollorgan, representantskapet.

– Vår innstilling er at gitt situasjonen og med de nyeste opplysningene, som har gjort en kompleks sak enda mer komplisert, bør saken sendes tilbake til representantskapet for en ny behandling der, sier Bjørnstad.

Tangen tiltrer etter planen 1. september. Finanskomiteen har frist til 21. august med å avgi sin innstilling.

Representantskapets leder Julie Brodtkorb la for dagen en rekke kritiske innvendinger til prosessen rundt ansettelsen av Tangen under høringen i finanskomiteen mandag denne uka.

- Ikke brutt loven

Brodtkorb for gikk blant annet langt i å antyde at sentralbanksjef Øystein Olsen kan ha brutt sentralbankloven ved å ikke informere departementet om at Tangen også som oljefondssjef skulle få fortsette som hovedeier i Ako-systemet.

Bjørnstad ba deretter i et skriftlig spørsmål finansminister Jan Tore Sanner (H) om å avklare hvordan departementet stiller seg til om påstanden om brudd på sentralbankloven. Svaret var onsdag kveld ikke offentliggjort, men ble omtalt av E24:

«Departementets vurdering er dermed at Norges Bank i sakens anledning ikke har brutt sentralbankloven», heter det.

Fakta om Tangen-ansettelsen

  • Milliardæren Nicolai Tangen (54) ble 26. mars i år presentert som ny daglig leder av Norges Bank Investment Management (NBIM), som forvalter oljefondet.
  • Tangen kommer fra jobben som leder i hedgefondet Ako Capital, som han stiftet i 2005.
  • Norges Banks representantskap er sentralbankens tilsynsorgan. De har stilt en rekke spørsmål knyttet til ansettelsen av Tangen.
  • I et brev til Stortingets finanskomité skriver representantskapet at Norges Bank ikke fulgte sine egne retningslinjer om åpenhet om den offentlige søkerlisten til jobben.
  • I høringen på Stortinget sa representanntskapets leder Julie Brodtkorb at lover, regler og retningslinjer var brutt i ansettelsesprosessen.
  • Representantskapet mener blant annet at det er uheldig at Tangens nåværende og fremtidige eierinteresser og personlige økonomiske forhold ikke ble avklart før ansettelsen.
  • Det skriver også at «full åpenhet om selskaper etablert i skatteparadiser er en gjenstående problemstilling».

(NTB/Dagbladet)

Hvis Frp og regjeringspartiene Høyre, KrF og Venstre vil sende rapporten i retur, er det flertall for dette, men Bjørnstad understreker at han håper på bred tilslutning til forslaget.

Møtte reaksjoner

Brodtkorb har møtt motbør internt i representantskapet for påstanden om mulig brudd på sentralbankloven.

I et innlegg i DN tirsdag skrev representantskapsmedlem og tidligere Sp-statssekretær Morten Søberg at påstanden om mulig lovbrudd kom som en overraskelse, og at han er ubekvem med å bli tolket som at han stiller seg bak anklagen.

GLAD: Nikolai Tangen forteller at han er veldig glad etter torsdagens utfall. Video: Scanpix Vis mer

– Hvis det er så motstridende syn innad i representantskapet, er det vår oppfatning at de bør behandle saken på nytt, sier Bjørnstad.

Sentralbanksjefen erkjente i høringen at han ikke opplyste departementet om Tangens fortsatte Ako-eierskap, men avviste å ha brutt loven.

Viktig nok?

Bjørnstad framholder at når Finansdepartementet tydelig konkluderer med at loven ikke er brutt, må Stortinget stole på det. Han frykter følgene av et «blamegame» mellom Norges Bank og representantskapet.

– Det kan bidra til å svekke tilliten til sentralbanken, sier han.

I høringen framholdt Brodtkorb at Norges Bank skal informere departementet om «saker av viktighet».

– Representantskapet anser det som en sak av viktighet at Tangen allerede i starten av prosessen hadde fått godkjent sitt premiss om å fortsette som hovedeier i Ako-systemet. Representantskapet er ikke kjent med at sentralbanksjefen orienterte departementet om denne forutsetningen, sa hun.

Advarte på telefonen

Finansministeren og sentralbanksjefen snakket om saken på telefon 23. mars.

Sanner ga da uttrykk for en generell bekymring ved Tangen-ansettelsen, men selve premisset om fortsatt Ako-eierskap ble ikke drøftet, ifølge Olsen.

– Samtalen handlet etter det som er opplyst om Norges Banks undersøkelser om kandidatens egnethet opp mot de kvalifikasjonskravene som var stilt og om framtidige spørsmål som en kunne regne med ville komme, for eksempel skattemessige forhold. Vi har ikke opplysninger om at sentralbanksjefen i denne samtalen informerte om Tangens premiss, sa Brodtkorb under høringen.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer