Vil ha total­forbud

I 2019 vant Venstre fram med et forbud mot pelsdyroppdrett i Norge. Nå vil de gå enda lengre ved å forby import og omsetning av pelsprodukter i Norge.

VIL HA FORBUD: Venstre ønsker et forbud mot import av pels i Norge. ILLUSTRASJONSFOTO: Shutterstock / NTB
VIL HA FORBUD: Venstre ønsker et forbud mot import av pels i Norge. ILLUSTRASJONSFOTO: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

STORTINGET (Dagbladet): - Ville dyr hører ikke hjemme i små bur. Et logisk neste steg i Norge nå, er å innføre et import- og omsetningsforbud, sier Venstres Ingvild Wetrhus Thorsvik til Dagbladet.

I 2019 fikk Venstre med seg stortingsflertallet på å forby pelsoppdrett i Norge.

Fristen for avvikling av norske pelsfarmer er satt 1. februar 2025, men i januar i år var det bare fire farmer igjen mot hele 88 høsten 2020.

Nå ønsker Venstre at Norge skal gå enda lengre ved å også forby all import og omsetning av pelsprodukter.

- Uforenlig

- Jeg ser ingen grunn til å gi kinesiske pelsdyroppdrettere fri adgang til å selge sine produkter i Norge, når Stortinget har bestemt at norske oppdrettere må avvikle driften fordi det er uforenelig med god dyrevelferd, sier Thorsvik.

Venstre legger også til grunn at pelsdyrene som holdes i land som Kina, Finland og Russland, for å nevne noen, ikke har bedre velferd enn pelsdyrene som holdes i Norge.

ILLUSTRASJONSFOTO: Foto: Heiko Junge / NTB
ILLUSTRASJONSFOTO: Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer

Thorsvik mener pelsdyrhold er uforenelig med god dyrevelferd, uavhengig av hvor pelsen blir produsert.

I forslaget som behandles i Stortinget torsdag, understreker Venstre at det også vil sende et uheldig signal til norske oppdrettere som har blitt pålagt å stenge sine virksomheter, dersom omsetning av produkter fra pelsdyroppdrett fortsatt skal være tillatt.

Skuffet over Senterpartiet

Forbudet som foreslås gjelder bare fra dyr som holdes utelukkende eller primært for utnyttelse av pelsen. Altså ikke pels og skinn som er et biprodukt fra kjøttproduksjon. Heller ikke pels og skinn fra dyr som er jaktet eller fangstet i naturen.

Lite tyder likevel på at det blir gjennomslag for forslaget. Thorsvik forklarer at Ap, Frp, Sp og Høyre ikke vil stemme for, noe hun er svært skuffet over.

- Disse partiene har aldri vært brydd seg noe særlig om dyrevelferd, så jeg er jo ikke overrasket sier hun til Dagbladet.

SKUFFET: Ingvild Wetrhus Thorsvik (Venstre) er skuffet over manglende støtte om et forbud. Foto: Javad Parsa / NTB
SKUFFET: Ingvild Wetrhus Thorsvik (Venstre) er skuffet over manglende støtte om et forbud. Foto: Javad Parsa / NTB Vis mer

Litt overrasket sier hun likevel at hun er over Senterpartiet, som var mot forbudet mot pelsdyroppdrett i Norge og som er sterk forsvarer av å beskytte norsk landbruk gjennom importvern.

- Senterpartiet var tidligere enig i at det burde innføres et importforbud mot pels, og parlamentarisk leder Geir Pollestad kalte det «absurd» at pels skal kunne omsettes i Norge etter avviklingen av pelsdyrnæringa, sier Thorsvik før hun avslutter:

- Ja det er absurd, men nå har han og Sp altså snudd, så han mente det vel ikke så sterkt likevel.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer