Vil ha uteservering: - Er dødt

Thor Haakon Bakke (MDG) lengter etter mer liv og aktivitet i hjertet av Bergen. Men ikke alle er like begeistret for forslaget om skjenking på Torgallmenningen.

VIL HA SKJENK HER: Thor Haakon Bakke ser for seg en uteservering her. Foto: Angelica Hagen / Dagbladet
VIL HA SKJENK HER: Thor Haakon Bakke ser for seg en uteservering her. Foto: Angelica Hagen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

BERGEN (Dagbladet): I dag er Torgallmennningen en alkoholfri sone. Skal det åpnes for uteservering må byens skjenkereglement endres.

MDG la tidligere i vinter inn et forslag om å åpne opp for uteservering.

Siden har debatten rast i Bergenspressen.

«For oss i Arbeiderpartiet er dette et angrep på Bergens sjel og bergensernes rett til å vise fram kultur, glede og sinne», skrev Hilde Kalleklev i Arbeiderpartiets lokallag i bydel Årstad i et debattinnlegg i Bergens Tidende.

Hun er opptatt av at Torgallmenningen skal være åpen for alle og frykter at de uten kjøpekraft vil bli ekskludert om det blir uteservering.

Dette er en sak fra Dagbladet Bergen. Les alle sakene her.

Ønsker mer liv

KrFs Joel Ystebø har heller ikke vært nådig i sin kritikk mot å åpne opp for mer skjenk i Bergen. For noen uker siden gikk han hardt ut mot byrådet for å tillate uteservering på Fløyen.

Han er svært opptatt av at en solidarisk skjenkepolitikk må ta hensyn til sårbare grupper i samfunnet, noe han også har tatt til orde for i et debattinnlegg i BT.

MDGs Thor Haakon Bakke ser for seg at Torgallmenningen kan bli Bergens svar på en europeisk piazza - Piazza della Torgallmenningen.

- I dag er det per definisjon dødt. Det er mye grått og steinheller. Det er bare noen dager i året at det viser sitt potensial, sier Bakke og viser til blant annet 17. mai, Festspillåpning og demonstrasjoner.

VIL ENDRE REGLENE: Thor Haakon Bakke (MDG) mener det er på tide å endre skjenkereglene på Torgallmenningen. Foto: MDG
VIL ENDRE REGLENE: Thor Haakon Bakke (MDG) mener det er på tide å endre skjenkereglene på Torgallmenningen. Foto: MDG Vis mer

- Det er et godt laget demokratisk forum, men det gjelder bare et par ganger i året. Ellers er det nesten ingenting som skjer der. Det er et sted folk går forbi. Vi vil vekke Torgallmenningen til liv.

Bakke påpeker at det allerede er på plass et bygulv som er tilrettelagt nettopp for uteservering.

- Det er fantastiske omgivelser på Torgallmenningen. Et nydelig historisk sentrum. Å kunne sitte der utover dagen, med byliv og summing, hadde gjort seg.

- Fornuftig

- Angriper du byens sjel med dette forslaget?

- Jeg tror ikke mange har fått med seg at byens sjel er å ha det serveringsfritt på Torgallmenningen. Jeg synes ikke det definerer Bergen, for å si det sånn.

PIAZZA: Bakke ønsker en «Piazza della Torgallmenningen» slik som denne på Markusplassen i Venezia. Foto: Goran Kovaci / Pa Photos / NTB
PIAZZA: Bakke ønsker en «Piazza della Torgallmenningen» slik som denne på Markusplassen i Venezia. Foto: Goran Kovaci / Pa Photos / NTB Vis mer

Det han angriper, er byens skjenkepolitikk. Han omtaler det som «tussete» at du ikke kan ha uteservering på Torgallmenningen, men at det er greit når du krysser hjørnet.

- Vi må legge til rette for det som gir byen puls og aktivitet. Det er helt tussete om vi ikke kan bruke stedene i byen som har mest potensial. Det å bruke Torgallmenningen er fornuftig.

- Hva med de som ikke har råd til å benytte en uteservering, skal ikke de få glede av Torgallmenningen?

- Torgallmenningen er en kommersiell høyborg allerede. Det er vinduer fulle av varer som kan kjøpes. Så tenker jeg at andre konsepter, som mer kafé, også kan føre med seg annen aktivitet. For eksempel tilrettelegges for lek. Men jeg synes ikke at Bik Bok er noe mindre kapitalistisk enn en kafé som serverer hummus, tvert imot.

- Dobbeltmoralsk

På bystyremøtet 3. mai vil MDG foreslå å åpne opp for skjenking på Torgallmenningen samt noen av de andre alkoholfrie sonene. Da vil det hele avgjøres.

Om det ikke går MDGs vei, vil uansett ikke slaget være tapt, ifølge Bakke.

- Det kommer et valg og så skal skjenkereglene behandles neste år. Jeg tror flere nå har sett hvor dumt dette ser ut. Den forskjellsbehandlingen tar seg ikke ut i en norsk storby i 2023 og står for fall ganske snarlig. Noe annet er dobbeltmoralsk og hyklersk, sier han og peker på at Arbeiderpartiet ikke ønsker skjenking på Torgallmenningen, men at de åpner for at det kan skje i andre alkoholfrie soner.

- Det er merkelig om stedet som er best egnet, og som i dag er et dødt område, ikke skal kunne brukes til noe fornuftig.

Siden MDG-politikeren ikke kan nyte en utepils på Torgallmenningen i påsken, skal han heller ta turen til Landmark, som har en uteservering over gata for restauranten. En slik løsning ser han for seg at kan benyttes også på Torgallmenningen.

Tips oss om Bergen

Har du tips eller innspill til saker fra Bergen eller Vestland? Kontakt Dagbladets lokalkontor!

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer