Vil håve inn: - Funker ikke

Før jul fungerte EUs pristak på russisk olje veldig godt, men norsk ekspert advarer dem som tror pristaket vil skade Russland veldig.

INGEN KRISE: De russiske statsfinansene får neppe alvorlige problemer av Vestens oljesanksjoner. Foto: Ilya Pitalev / Sputnik / Kremlin Pool Photo via AP / NTB
INGEN KRISE: De russiske statsfinansene får neppe alvorlige problemer av Vestens oljesanksjoner. Foto: Ilya Pitalev / Sputnik / Kremlin Pool Photo via AP / NTB Vis mer
Publisert

For et snaut år siden marsjerte russiske soldater inn i Ukraina, og Vladimir Putin igangsatte sin blodige angrepskrig mot nabolandet.

Vestlige ledere fordømte invasjonen kraftig, og innførte raskt strenge sanksjoner, som stadig har blitt strammet inn.

EU har blant annet innført et eksportforbud mot sjøbåren russisk olje, og vedtatt et pristak på russisk olje på 60 dollar. I praksis betyr dette at vestlige tjenester knyttet til transport av russisk olje til sjøs, som forsikring, finansiering og teknisk assistanse, forbys hvis oljen blir dyrere enn pristaket.

- Idiotisk

Putin har omtalt pristaket som «idiotisk», og har heller ikke sett noen grunn til å «bekymre seg for budsjettet». Den russiske statslederen har også skrytt av sin «ubegrensende» evne til å finansiere krigføringen i Ukraina.

Kanskje har Putin litt rett, for det er ikke gitt at oljesanksjonene blir så stor økonomisk utfordring som Vesten kanskje håper, ifølge råvareanalytiker i SEB, Bjarne Schieldrop. Dette på tross av at de nå selger uralolje «med sterk rabatt». Akkurat nå går uralolje for 44 dollar fatet - 48 prosent mindre enn nordsjøolja.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer