Vil hente opp milliardskatt

Likevel mener kritikere at å hente opp skipsvraket «San José» kan ødelegge landets kulturarv.

SKATT: Verdier som befinner seg i skipsvraket antas å ha en verdi på rundt 220 millianer kroner. Foto: Presidencia de la República – Colombia
SKATT: Verdier som befinner seg i skipsvraket antas å ha en verdi på rundt 220 millianer kroner. Foto: Presidencia de la República – Colombia Vis mer
Publisert

Colombianske myndigheter har tidligere uttalt at de setter inn store ressurser for å hente opp det legendariske skipsvraket «San José», som ofte omtales som «den hellige gral av skipsvrak».

Ifølge rettsdokumenter fra landet skal det befinne seg gull, sølv og edelsteiner i det rundt 300 år gamle skipsvraket verdt mellom fire og 20 milliarder dollar, noe som tilsvarer mellom 41 og 205 milliarder norske kroner.

Ifølge den britiske avisa The Guardian har den colombianske kulturministeren, Juan David Correa, uttalt at det første forsøket for å hente opp skipet vil skje i april eller mai. Det nøyaktige tidspunktet avhenger av været.

- Ikke en skatt

Kulturministeren hever at Colombias motivasjonen for å hente opp skipsvraket er undervannsarkeologi

- Dette er et arkeologisk skipsvrak, ikke en skatt, uttalte Correa etter et møte med presidenten i landet, Gustavo Petro.

- Dette er en anledning for oss til å bli et ledende land innen forskning på undervannsarkeologi, sa han.

Vraket etter «San José», som sank etter et sjøslag mot britiske skip for over 300 år siden, ble oppdaget i 2015. Siden da har det pågått flere offentlige krangler og rettssaker knyttet erierskapet av vraket og dets verdifulle last.

SKIPSVRAK: Det spanske skipet San Jose sank i 1708. Foto: Colombian Institute of Anthropology and History via AP/NTB
SKIPSVRAK: Det spanske skipet San Jose sank i 1708. Foto: Colombian Institute of Anthropology and History via AP/NTB Vis mer

- Uopprettelig tap

Krangelen knytter seg heller ikke bare til hvem som skal få «skatten». Flere er kritiske til at den spinnville skatten i det hele tatt skal hentes opp.

Unescos organ for beskyttelses av kulturarv under vann har sendt et brev til de colombianske myndighetene, ifølge The Guardian. Der uttrykker Unesco bekymring over at å hente opp skatten for kommersielt salg, snarere enn for dens historiske verdi «vil føre til uopprettelig tap av kulturarv».

- Å tillate kommersiell utnyttelse av Colombias kulturarv er i strid med de viktigste vitenskapelige standarder og internasjonale etiske prinsipper som er nedfelt spesielt i UNESCOs undervannskulturarvkonvensjon, heter det i brevet, ifølge avisa.

Colombia har ikke undertegnet FN-konvensjonen om havets lover. Det innebærer at de ikke er forpliktet til å følge internasjonale standarder eller informere Unesco om planene for skipsvraket.