Nye amerikanske sanksjoner:

Vil holde 100 russiske fly på bakken

Truer med fengsel og bøter for å holde russiske fly i gang.

GÅR FOR ABRAMOVITSJ: Et fly av typen Gulfstream G650 er på USAs liste. Det skal eies av Roman Abramovitsj. Illustrasjonsfoto: MI News / NurPhoto/ Shutterstock /NTB
GÅR FOR ABRAMOVITSJ: Et fly av typen Gulfstream G650 er på USAs liste. Det skal eies av Roman Abramovitsj. Illustrasjonsfoto: MI News / NurPhoto/ Shutterstock /NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det amerikanske handelskammeret vil sørge for at 100 russike fly blir på bakken, skriver Reuters. Det ene flyet er brukt av Chelsea-eier og kjendisoligark Roman Abramovitsj.

Flyene skal lenkes til bakken ved å true med sanksjoner mot selskap som driver med påfylling av drivstoff, vedlikehold, reperasjon, reservedeler eller andre tjenester som bryter med USAs eksportkontrollregler.

Straffen for å bryte dette er betydelig fengselstid, bøter, tap av eksportprivilegier eller andre restriksjoner, sier handelsdepartementet.

Fly fra Russland skal med det i praksis ikke kunne lette fra bakken.

- Vi vil ikke tillate russiske eller hviterussiske selskaper og oligarker å reise ustraffet i strid med lovene våre, sier handelssekretær Gina Raimando til nyhetbyrået.

USA, Canada og mesteparten av Europa har forbudt russiske fly adgang til luftrommet. Russlands internasjonale flyturer er med det i stor grad stoppet.

UKRAINA-KRIGEN: Russlands utenriksminister Sergej med klar beskjed da han gjorde et engelsk intervju på russisk TV fredag 18. mars. Video: AP. Vis mer

Sanksjonene gjør også at flygiganter som Boeing og Airbus er hindret fra å levere reservedeler og tilby vedlikeholdstjenester til russiske flyselskaper, ifølge CNN. Flere frykter nå at dette kan gå på flysikkerheten løs ettersom flyene i løpet av uker kan gå tom for nødvendige deler, eller mangle anbefalt vedlikehold.

Russlands president Vladimir Putin skrev denne uka under på et omstridt lovforslag.

Den nye loven åpner opp for at utenlandske fly som er leid inn av russiske selskaper, nå skal kunne registeres som flyselskapenes eiendom og dermed også få russiske sertifikater å fly på videre.

Loven er ment å bevare flåten av utenlandske fly i Russland, for å sikre videre innenriksflyvninger i landet. Russiske myndigheter omtaler loven selv som en del av Russlands «antisanksjonstiltak».

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer