Vil ikke ha disse turistene

New Zealands turistminister har uttalt at han ikke ønsker turister som «reiser rundt i landet deres og spiser hurtignudler». Han vil heller at landet tiltrekker seg rikinger.

RIKINGSATSNING: Turistminister i New Zealand, Stuart Nash, sikter seg inn på den rikeste befolkningsgruppen. Foto: Chameleons Eye/REX
RIKINGSATSNING: Turistminister i New Zealand, Stuart Nash, sikter seg inn på den rikeste befolkningsgruppen. Foto: Chameleons Eye/REX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

1. august åpnet New Zealand grensene for fullt igjen, etter å ha vært helt eller delvis coronastengt siden mars 2020. Nå kan turister reise inn i landet uten å forholde seg til større restriksjoner, og cruiseskip og utenlandske yachter kan legge til i havnene.

Under presentasjonen av gjenåpningsplanen for turismen i landet skal turistminister Stuart Nash ha sagt at de skal rette fokuset mot storforbrukere.

- Når det kommer til markedsføringen vår, vil den skamløst bli rettet mot høykvalitetsturister, sa han, ifølge den britiske avisa The Guardian.

Mener backpackere er uønsket

- Vi skal ta imot backpackere, men vi skal ikke rette oss mot folk som legger ut på Facebook hvordan man kan reise rundt i landet på 10 dollar dagen ved å spise hurtignudler, påsto han videre.

Dette er bare det siste av Nashs kontroversielle utspill om backpackere. I 2020 skal han, ifølge The Guardian, ha sagt at han heller ønsker å få besøk fra verdens én prosent rikeste framfor vans med backpackere som «kjører av på siden av veien og driter i grøfta».

HAWAII: Innbyggere på Hawaii fortviler over turister som tar seg til rette for å sikre gode feriebilder på Instagram. Foto/video: NTB Scanpix / Newsflare. Vis mer

Bakgrunnen skal ha vært en påstand om at rike turister legger igjen mer penger i økonomien enn turister som reiser på budsjett. Dette mener turistprofessor ved Otago University, James Higham, ikke kan støttes opp av forskning.

- Storforbrukere er stort sett de mest miljøskadelige. Ettersom de aller rikeste reiser ofte, har de et stort karbonfotavtrykk, og oppholdet får kort varighet, sier han til avisa, og fortsetter:

- Turister med lavere inntekter, som internasjonale studenter og backpackere, blir derimot lenger i landet av gangen, og lengden på oppholdet er direkte forbundet med bidrag til nasjonaløkonomien.

Viktig for økonomien

Kommentarene til turistministeren ble til i forbindelse med New Zealands forsøk på å gjenoppbygge turistindustrien i landet etter de valgte å stenge grensene som følge av coronapandemien.

Før pandemien brøt ut, sto internasjonal turisme for store deler av landets økonomi. Ifølge Tourism Industry Aotearo, landets samleorganisasjon for reiselivsbedrifter, bidrar turismen til rundt 9,3 prosent av New Zealands bruttonasjonalprodukt.

Samtidig har økningen i besøkende ført til bekymring rundt miljøødeleggelser og økt trykk på infrastrukturen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer